V začetku februarja so v Žireh proti klopnemu meningoencefalitisu cepili 294 oseb.

Cepljenje naletelo na dober odziv

Vabilu na prvo v nizu dvanajstih cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ga je Zavod za zdravstveno varstvo Kranj v sodelovanju z občino pripravil v Žireh, se je odzvalo skoraj tristo občanov.

Letošnjo akcijo ozaveščanja in cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) so na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj pripravili v sodelovanju z Lions klubi Brnik, Kranj in Škofja Loka ter župani občin Škofja Loka, Žiri, Železniki, Gorenja vas-Poljane, Cerklje na Gorenjskem in Mestno občino Kranj.

Cilj – precepljenost občanov vsako leto povečati za pet odstotkov in se sčasoma s sedanjih dvanajst odstotkov približati osemdesetim – se zdi uresničljiv, saj so opozorila stroke o nevarnosti klopov, ki so na tem delu Gorenjske še posebej strupeni, in varnosti ter učinkovitosti cepiva, kot kaže, naletela na plodna tla. Hodnik osnovne šole v Žireh je bil na sobotno februarsko dopoldne tako skorajda premajhen za vse, ki so prišli po svojo prvo dozo cepiva, kljub temu da je dan spremljalo močno sneženje z nizkimi temperaturami. »Za akcijo sem slišala po radiu, in ko so povedali, da ceno cepiva sofinancira tudi občina, sem se odločila, da pridem. Klopi me imajo namreč radi in vem, da so v naših krajih še posebej strupeni. Akcija se mi zdi izredno pohvalna, saj si mnogi cepiva sicer ne bi mogli privoščiti. Veliko nas je danes prišlo zaradi nižjih cen in osveščenosti, ki se očitno dviga,« je bila po prejemu svojega cepiva zadovoljna Andreja Lukančič iz Žirov. Kar nekaj poguma so za iglo, ki ob prijaznih medicinskih sestrah sicer ni bila več videti tako grozeče, zbrali tudi 6-letna Marjana, 9-letni Matija in 11-letni Blaž, ki so na cepljenje prišli skupaj s svojo mamico Valentino Frelih. »Za cepljenje so nam povedali v šoli, pa tudi prijatelji so me spodbudili, da tu ni kaj razmišljati. Otroci so cepivo dobili brezplačno, sama pa sem ga plačala po znižani ceni. Problema KME se zavedamo, lani je zbolel tudi sinov sošolec in videli smo, kakšne težave mu je to prineslo.« Za šeststo otrok iz socialno šibkejših ali številnejših družin bo cepivo brezplačno, za ostale pa po znižanih cenah (za otroke 20, za odrasle 23 evrov).

Z začetkom akcije cepljenj so zadovoljni tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo. »V Žireh smo v prvem terminu cepili 294 oseb in zelo smo zadovoljni, da se je na akcijo odzvalo toliko ljudi, in da jih bo zdaj toliko tudi zaščitenih. S strani lokalne skupnosti smo bili zelo lepo sprejeti,« nam je povedala zdravnica in vodja Enote za nalezljive bolezni Andreja Krt Lah. Ker je za zaščito potrebno dobiti tri cepiva v roku enega leta, bodo po vseh šestih občinah letošnjo zimo in pomlad organizirali po dva termina. Cepljenja bodo v dopoldanskem času, urnik je sledeči: 3. marec (Kranj), 10. marec (Žiri), 17. marec (Železniki), 24. marec (Gorenja vas), 31. marec (Kranj), 14. april (Škofja Loka), 21. april (Železniki), ter 5. maj in 9. junij (Cerklje).

KME so zdravstveni delavci na Gorenjskem sicer prepoznali za javno zdravstveni problem, saj je stopnja obolevnosti tu precej večja kot v ostalih delih Slovenije. Zanimivo anekdoto nam je tako povedal Milan Janez Čadež, župan občine Gorenja vas-Poljane, kjer je stopnja obolevnosti na Gorenjskem najvišja. »Ko sem sina, ki je dobil klopa, odpeljal k zdravniku, me je ta vprašal, od kod prihajam. Ko sem mu povedal, je dejal, da je to tam, kjer se ljudje bojijo medveda, ki ni še nikogar pojedel, gada, ki piči samo, če ga pohodiš, in ose, ki je večinoma le na sadju, ne pa tudi klopov, brencljev in komarjev, ki prenašajo kri z okuženih živali. Osveščanje proti KME je zato še premajhno in tej bolezni je treba dati večji poudarek,« je prepričan župan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 15. april 2008 / 07:00

Prva Izbruhova Akademija

Na Izbruhovem kulturnem Bazenu v Kranju so razpravljali o globalni temi - Tibetu.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Trideset let po prvi medalji

Po tridesetih letih je spomine na prvo slovensko medaljo v alpskem smučanju na velikih tekmovanjih obujal danes 52-letni Škofjeločan Boris Strel. "Spomini so še zelo živi, nimam pa kakšne nostalgije p...

GG Plus / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Cepljenje naletelo na dober odziv

Vabilu na prvo v nizu dvanajstih cepljenj proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ga je Zavod za zdravstveno varstvo Kranj v sodelovanju z občino pripravil v Žireh, se je odzvalo skoraj tristo občanov.

Šport / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Slovo lokostrelcev od dvoran

Gorenjski lokostrelci so na državnem prvenstvu v Šenčurju dosegli štiri zmage v absolutni konkurenci.

Gospodarstvo / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Pričakujejo jasna navodila

Čebelarji so se sestali z novim ministrom za kmetijstvo in okolje.

Zanimivosti / sreda, 29. februar 2012 / 07:00

Tekli za dober namen

S tekom in hojo okoli Blejskega jezera so minuli konec tedna zbirali sredstva za dve socialno ogroženi družini iz Gorenjske.