Hmelj, pivo in vinski kevder
Tokrat je Glasove potnike pot vodila do Žalca, kjer so si ogledali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Vinski kevder pa je ponudil zanimiv pogled v svet njihovih vin.
Zadnji Glasov izlet je bil novembra, ko so se naši potniki odpravili na Dobrno, se potepali po Žalcu in njegovi okolici, konec tedna pa odhajajo v Prlekijo.
Takrat so si ogledali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, imeli pokušino piva, sledil je voden ogled vinske kleti Vinski kevder, potem pa kosilo, zanimiva animacija in kopanje v Temah Dobrna. Predvsem samopostrežno kosilo v Termah je nekaj, kar izletnikom vedno prikliče na obraz nasmeh, animacija pa tudi ni kar tako, saj vedno zmagovalci domov odnesejo številne nagrade.
V Sloveniji se prvi podatki o hmelju pojavijo že v 12. stoletju, začetki sodobnega hmeljarstva v Savinjski dolini pa segajo v drugo polovico 19. stoletja. Živih zgodb o napitku, zgodovini in ljudeh so bili deležni tudi Glasovi izletniki. Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije zgodbo o hmelju pripoveduje na sodoben način. Njegovi obiskovalci ne doživijo običajne muzejske izkušnje, temveč čutno in poučno povabilo na živečo pot resničnih občutkov hmeljarstva in pivovarstva. Mimogrede pa vas povabijo še na ogled Vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin. Glasovci so imeli tudi priliko, da 'zlati' napitek poskusijo, večina izletnikov pa je izkoristila priložnost in se še fotografirala z značilno maskoto muzeja – ljubkim storžkom.
Vinski kevder je v kletnih prostorih štiristo let starega obrambnega stolpa pri cerkvi sv. Nikolaja v Žalcu. Zanimivo je tudi, da se ob vinskem keudru oziroma po obrambnem stolpu vzpenja potomka najstarejše vinske trte z mariborskega Lenta – krstili so jo za Nikolajo. V keudru pa ob vodenju članov društva Savinjskih vinogradnikov lahko poskusite najboljša vina tega območja. Celoten kletni del je obnovljen in urejen v srednjeveškem stilu. Posebnost dajejo videzu kovani detajli in masivno leseno pohištvo.
Poleg zanimivih informacij o hmeljarstvu, okusnega samopostrežnega kosila v Termah Dobrna, kopanja, simpatične tombole in bogatih nagrad so degustacije zagotovo izletnikom ponudile številna izhodišča za pogovor. Kdo raje popije kozarec piva, komu je bolj všeč vino, kakšno se jim zdi vino iz teh krajev.