Pridelala 65 kilogramov kakija
Kranj - Ali kaki res uspeva samo v toplih, obmorskih krajih? Irena in Franc Dolhar iz Stražišča dokazujeta, da mu je dovolj »toplo« tudi na Gorenjskem. Pred desetimi leti sta v vrtu ob hiši, na južni sončni legi in v zavetrju, posadila prvi kaki sorte tipo, predlani zaradi dobrih izkušenj še drugega. Oba jima dobro obrodita. Letos je bil pridelek na starejšem drevesu še posebej obilen, največji doslej. Nabrala sta kar 65 kilogramov sadežev, pri tem pa je vsak v povprečju tehtal 33 dekagramov. Da bi se omehčala po naravni poti, sta vse zložila na jabolka sorte voščenka. »Prihodnje leto pridelek verjetno ne bo tako obilen kot letos, saj nama je prvi letošnji sneg polomil nekaj vej,« pravi Franc in dodaja, da je za pridelovanje kakija navdušil že tudi nekaj okoliških ljubiteljskih sadjarjev.