Kuhančki
Najavila se je Zala, moja prijateljica, ki je zdaj v drugem razredu in si želi mamici narediti medenjakovo hišico. Medtem ko sem pripravljala sestavine, je pregledala Mančkovo knjigo Čebelica Medka. Strašansko zanimivo se ji je zdelo, da troti po ljubezenskem dejanju z matico poginejo. »Kako zakomplicirano,« je modrovala. »Se mi kar zdi, da se s seksom ni za hecat ...« Zadušila sem smeh, ko je vzkliknila: »A si jo že spekla?« Kupila sem namreč »golo« medenjakovo hiško, na kateri je pisalo: »Okrasi sam!« Ko sva z vročo sladkorno glazuro hiško sestavljali - nazorno navodilo je bilo priloženo – se je izkazalo, da sva za zidarski poklic kar nadarjeni. Kuhinjska miza je bila kot velika razmazana paleta živčnega slikarja. Polomljeni melisini cukrčki, zeleni listki iz marcipana, ostanki rdeče glazure, dva lepljiva tulca za brizganje sladkorne glazure, tube z jedilnimi barvami, narezani želejčki, majceni čokoladni srčki, pisane mrvice ... Ko se je bližal prihod Zaline mame in sem rekla, da bom pripravila »kuhanček«, je frkljica rekla: »Mama ne sme kuhančka, ker je v njem vino. Potem ne sme sesti za volan!«
Še enkrat sem utajila smeh in jo potolažila, da bo kuhanček - brez vina.
Kavni punč
Za 4 osebe potrebujemo: 4 stroke kardamona, 1 strok vanilje, 150 g sladke smetane, 300 ml vročega espressa ali dobre instant kave, 80 ml kavnega likerja ali blagega ruma, 30 g sladkorja
Kardamonove stroke izluščimo in stremo v terilniku. Strok vanilje prerežemo po dolgem in izpraskamo. Smetano s sladkorjem trdo stepemo.
Pripravimo espresso ali instant kavo, dodamo kavni liker ali blagi rum, vaniljo, še enkrat segrejemo (zavreti ne sme!) in takoj prelijemo v ogrete nepregorne kozarce ali skodelice. Na vrh vsakega kozarca damo kupček stepene smetane, ki jo potresemo s kardamonom.
Punč z brusnicami ali Zalin kuhanček
Za 4 – 6 oseb potrebujemo: 1 neškropljeno limono, 1/2 l brusničnega soka, 1/2 l bistrega jabolčnega soka, 1 cimetovo palčico, 5 klinčkov, 80 g suhih brusnic, 80 g oluščenih mandljev (po želji), (dodaten rjavi sladkor po želji)
Neškropljeno limono tenko olupimo in iztisnemo sok. V lonec damo brusnični in jabolčni sok, limonin sok in limonino lupinico, cimetovo palčico, sladkor po želji in zavremo. Potegnemo z ognja. Dodamo suhe brusnice in mandlje. Počakamo, da se brusnice napnejo (5-6 minut). Odstranimo cimet in klinčke. Brusnice (in mandlje) razdelimo v 4 kozarce, prelijemo z vročo tekočino in postrežemo.
Rožmarin za spomin
Za 4 osebe potrebujemo: 1 neškropljeno pomarančo, 900 ml belega vina, 50 ml pomarančnega likerja, 4 majhne vejice rožmarina, 5 žlic medu
Pomarančno operemo, jo tenko olupimo in z nožičem odstranimo vse, kar je belega. Nato jo razdelimo na krhlje in razrežemo na kosce.
Belo vino, liker, rožmarin in pomarančno lupino segrejemo do vrelišča, pokrijemo in počakamo 20 minut. Nato vmešamo med in po potrebi še malo segrejemo. V štiri ogrete kozarce ali skodelice damo narezano pomarančo in prelijemo s punčem.
Vse napitke postrežemo z dolgimi žličkami.