Francoski paradoks

Ste že slišali za francoski paradoks? Ta je v tem, da je pri Francozih, kljub temu da pojedo veliko »nezdrave« hrane, manj srčno-žilnih bolezni kot pri nekaterih drugih visoko razvitih nacijah. Francozi so poznani kot veliki gurmani, do hrane imajo tako rekoč pobožen odnos, pri pripravi svojih jedi ne varčujejo z maščobo. V primerjavi z Američani, denimo, katerih fast food velja za izrazito nezdravo hrano. Povprečen Francoz naj bi (tako berem) v letu 2002 zaužil kar 108 gramov maščobe živalskega izvora na dan, povprečni Američan pa »le« 72 gramov. Francozi zaužijejo štirikrat več masla, 60 odstotkov več sira in trikrat več svinjine kot Američani, pa vendar so pri njih srčno-žilna obolenja veliko redkejši pojav kot pri Američanih …

V tem je torej ta paradoks, taki so podatki. In zakaj je tako? Večina ta efekt pripisuje dejstvu, da Francozi redno in ob hrani pijejo rdeče vino. V njem pa je fenolna spojina, imenovana resveratrol, nahaja se v kožici grozdnih jagod. »Rdeča vina, v katerih je največ resveratrola, so vina iz sort cabernet sauvignon, shiraz, merlot, med našimi znanimi sortami pa omenimo modro frankinjo, ki tudi vsebuje večjo količino te snovi. Dolenjci vam bodo povedali, da je to zaradi tega, ker je modra frankinja pri njih na takih legah, da se mora obnašati samozaščitno. Že pred desetletji so ugotovili, da resveratrol spada med najbolj učinkovite antioksidante.« Tako berem v knjigi Vinske bravure, ki je pred letošnjim martinovim izšla pri založbi Modrijan. (O Medvedovi knjigi več na www.gorenjskiglas.si/novice/gg_plus/index.php?action=clanek&id=55291)

 

Iz gornjega seveda ne sledi, da lahko jemo več mastne hrane, če zraven popijemo še kozarec rdečega. Pretiravati tudi v tem ne kaže, je pa očitno dobra kombinacija. Domača klobasa in dva deci merlota, kaj češ boljšega. Tu pa naletimo še na en paradoks, ki je umetne narave in so nam ga vsilili v zadnjih letih. Gre za to, da je večji del Slovenije vinoroden, trta in vino sta pomemben del našega gospodarstva in kulture. Že dolgo je tako in to še ni paradoks. Do tega pridemo šele, ko nam hočejo v zadnjih letih povsem prepovedati, da bi ga v primeru, če vozimo, pred tem popili kakšen kozarec, tudi če je zraven obilne in močne hrane. Kakšen kozarec pravim, ne cel liter. Gre za izganjanje tobačnih in alkoholnih duhov iz te družbe, za svojevrstno protikadilsko in protipivsko segregacijo. Kadilci in pivci so pri oblasteh in raznih dušebrižnikih v očitni nemilosti. Pri prepovedi kajenja v javnih prostorih se je pokazalo, da je imel zakonodajalec prav, lepše in bolj zdravo je sesti v gostinski prostor, če ni zakajen. Kaj pa pri kampanji za 0,0 alkohola v krvi, kadar voziš?

 

Zagovorniki tega ukrepa se sklicujejo na število in grozo prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola. Hkrati pa nespretno prikrivajo uradni podatek, da je od vseh prometnih nesreč le 12 odstotkov takih, ki jim botruje alkohol. Kaj pa preostalih 88 odstotkov, ki jih torej povzročijo trezni? Bi ne kazalo kaj več storiti tudi proti drugim povzročiteljem in preventivi le-teh? To sprašujem v bližini vinskega praznika in zavedam se, da je to le retorično vprašanje. Mogoče je res še najboljše, da se navadimo na to, da takrat, ko vozimo, ne pijemo, ko pijemo, pa ne vozimo. Very einfach. Bili so tudi drugačni časi, a so mimo. Osredotočimo se raje na francoski paradoks. Ta nam dopušča okusno in prijetno možnost, da kaj dobrega pojemo in zraven popijemo še malo dobrega vina; zgolj »kozarček« je po mojem premalo, dva ali trije so pa že nekaj (malega). Kadar ne vozimo, seveda, takrat ni omejitve. Dober tek in na zdravje!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 12:05

Gorenjci »vstopili« v Vipavo

Italijanska mlekarna Trevisanalat in gorenjsko podjetje Mlekop sta ustanovila mešano družbo Ekolat, ki je ob koncu oktobra od vipavskega Agroinda kupila tamkajšnjo mlekarno.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 19. maj 2016 / 14:24

Pospeši ritem

Brezplačni tekaški treningi v sklopu projekta Pospeši ritem potekajo na devetih krajih po Sloveniji dvakrat tedensko od 19. aprila do 30. junija. Obiskali smo jih v Kranju, kjer na trening pride tudi...

Rekreacija / četrtek, 19. maj 2016 / 14:16

Izrazita skala

Kopa (1360 m) – V soseščini Porezna. Neznani, nizek greben, ki, če imamo srečo z vremenom, ponudi fantastičen razgled na vse strani neba.

Šport / četrtek, 19. maj 2016 / 14:07

Največji uspeh Ivaniča

Mladi Medvoščan je bil najlepše presenečenje domačega mednarodnega turnirja v badmintonu.

Kamnik / četrtek, 19. maj 2016 / 14:04

V Arboretum prihaja LandArt

Volčji Potok – Arboretum Volčji Potok in Biotehniški center Naklo pripravljata zanimiv in svetovno znan ustvarjalni dogodek LandArt Slovenia 2016, ki k nam prihaja prvič, potekal pa bo od 18. do 20...

Naklo / četrtek, 19. maj 2016 / 14:01

Odprtje razstave Sandijeva pot iz sence

Spodnje Duplje – Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko Duplje vabi na odprtje fotografske razstave Sandijeva pot iz sence v četrtek ob 18. uri v Graščini Duplje. Pred kratkim je naš slepi mar...