Dvojini naproti

Nekaj let nazaj. Babje poletje v Berlinu. V mestu je vse razžarjeno, v lokalih - kot bi zapihal arktični veter. Obrneva hrbet velemestu in se podava v 480 kvadratnih kilometrov velik rezervat, v Spreejski gozd, 100 kilometrov oddaljen od Berlina. 1550 kilometrov vodnih poti in rokavcev. Lüben, po lužiškosrbsko Lubin, ima okoli 13 tisoč prebivalcev. Spreejske gozdove, otoke, otočke, rokave in rokavce si na leto ogleda 3 milijone ljudi, zato ni čudno, da je v treh pristanih polno čolnov, prirejenih za turiste. Brodnic in brodnikov ne manjka, nekateri so tudi v lužiških nošah, čeprav lužiško ne znajo. Seveda postane veselo, še preden sedeva v čoln. Naj se voziva z Veselimi kumarami (Die lustige Gurken - brodnice so zares 'fejst') ali Razposajenim krdelom (Das flotte Rudel)? Odločiva se za krdelo, saj naju glavni brodnik, ki očitno zna lužiško, vpraša, kateri slovanski jezik govoriva. Ko mu razloživa, da imamo tudi mi dvojino kot Lužiški Srbi, postane zgovoren. Izveva, da je bilo l. 1860 najmanj 160 tisoč Lužiških Srbov, a po tveganih ocenah jih zdaj ni več kot 60 tisoč. Dvojezični napisi naznanjajo, da smo pripluli v Lehde, lagunsko vas na Spreeji, omenjeno že leta 1315. Postanek za malico in muzej kislih kumaric, edini na svetu. Res je zanimivo pogledati, kako so nekoč vlagali in prevažali kumarice, kako so z razžarjeno železno kroglo dezinficirali bukove in hrastove sode. Seveda so v muzeju naprodaj kumarice, vložene v najrazličnejše pripravke. Povsod je dišalo po 'plinsen', sladkih kvašenih palačinkah s cimetom in jabolčno čežano, a meni so bolj dišali ribji fileji v dišeči žolci, obdani s kislimi kumaricami.

Fileji postrvi v aspiku

Za 4 osebe potrebujemo: 8 filejev manjših postrvi, po 4 glave in repi postrvi (če vam postrvi očistijo in pripravijo v ribarnici), 1 čebulo, 1 manjši gomolj zelene z listi, 4 vejice peteršilja, 2 korenčka, 2 lovorova lista, 10 poprovih zrn, 3 žlice sveže stisnjenega limonovega soka, 1/4 l belega vina, 8 listov želatine, 2 vejici koprca, 2 vejici pehtrana, 4 prepeličja jajca.

Prepeličja jajca skuhamo. Gomolj zelene očistimo, ga polovico narežemo na 2 mm velike ploščice in iz njih z modelčkom izrežemo zvezdice in lunice, jih damo v skodelico in prelijemo z 1 žlico limonovega soka. V vodo damo zelenjavo, zrezano na kocke, lovorova lista, poper v zrnju, 2 žlici limonovega soka, vino, ribje glave in repe. Ko zavre, kuhljamo 25 minut. Nato solimo in v zavretek zložimo fileje postrvi ter posodo odstavimo z ognja. Fileji naj se cmarijo približno 10 minut, odvisno od velikosti rib. Medtem olupimo prepeličja jajca in jih prerežemo na polovico. Ribe previdno vzamemo iz tekočine in jih zložimo na pladenj. Zavretek precedimo skozi gosto sito in odmerimo 500 – 600 ml. V mrzli vodi namočimo želatino in jo raztopimo v še vročem zavretku. Postrvi lepo zložimo v nizko posodo ali pa damo vsak file posebej v globlji krožnik in prelijemo z aspikom. Okrasimo z zvezdicami, lunicami, polovicami prepeličjih jajc in pehtranovo vejico. Nato damo aspik v hladilnik, da se dobro strdi.

Ponudimo s česnovo ali remuladno omako in svežim kruhom. To je menitna predjed ob slavnostnem kosilu ali lahka večerja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 13. september 2011 / 07:00

Danes odpirajo obnovljen vrtec Rožle

Škofja Loka - Danes v Frankovem naselju v Škofji Loki odpirajo prenovljeno enoto vrtca Rožle. V dveh sodobno opremljenih oddelkih vrtca bo dovolj prostora za 28 otrok prve staros...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 18. september 2020 / 13:53

Kombajn mladoletniku odtrgal obe roki

Moravče – V sredo, nekaj pred 22. uro, se je v Veliki vasi v občini Moravče zgodila huda delovna nesreča, v kateri je kombajn mladoletniku odtrgal obe roki, so sporočili iz republiške uprave za zaš...

Jezersko / petek, 18. september 2020 / 13:40

Kapelica v spomin Davu Karničarju

Jezersko – Mineva leto dni, odkar se je v gozdu smrtno ponesrečil Jezerjan Davo Karničar, alpinist in ekstremni smučar, ki je leta 2000 smučal tudi z najvišje gore sveta, z vrha Everesta. V svoji k...

Radovljica / petek, 18. september 2020 / 13:39

Učenci v prenovljeni šoli

V preteklem letu so popolnoma obnovili stavbo lipniške osnovne šole in telovadnico. V torek so pred šolo pripravili slovesnost, s katero so zaznamovali uspešen zaključek projekta, vrednega skoraj dva...

Gospodarstvo / petek, 18. september 2020 / 13:38

Dan medu v kulinariki

Lesce – Javna svetovalna služba v čebelarstvu bo v sodelovanju s Čebelarskim razvojno izobraževalnim centrom Gorenjske, Čebelarsko zvezo Gorenjske in Čebelarskim društvom Radovljica pripravila jutr...

Kultura / petek, 18. september 2020 / 13:37

Se pojejo balade s hribov

Hribovske balade je naslov šestemu albumu Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape. Dvanajst pesmi, dvanajst zgodb, glas in muzika, se zdi tako znanih, tako ljudskih, a nas vendarle vedno znova, ko...