![](/images/20110909/309099993-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Vse več črevesnih obolenj v tržiškem koncu
Ali je morda za to krivo fekalno onesnaženje, bo znano danes. Do preklica je treba vodo za pitje in pripravo živil prekuhavati, zelo pomemben ukrep za preprečevanje širjenja okužb je umivanje rok.
Tržič – Na območju Tržiča je bilo v zadnjem času več obolelih s temperaturo, bruhanjem, drisko in bolečinami v trebuhu. »Uradno smo do srede dobili pet prijav, v Zdravstvenem domu (ZD) Tržič so nam povedali, da je ob koncu tedna zaradi teh težav iskalo pomoč štirinajst oseb, dve osebi sta bili hospitalizirani,« je sporočila direktorica Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj prim. doc. Irena Grmek Košnik. »V prvi polovici tedna je v vseh ambulantah zdravstvenega doma skupaj zaradi črevesnega obolenja poiskalo pomoč štiri do pet pacientov na dan,« je dodal specialist splošne medicine Viljem Krese iz ZD Tržič.
»Vzrok obolevanja še ni znan, že v sredo smo začeli intenzivno epidemiološko raziskavo in preiskavo kužnin pri obolelih in iz okolja. V Laboratorij za medicinsko mikrobiologijo ZZV Kranj smo prejeli kužnino-blato od treh obolelih oseb. Današnji preliminarni izvidi pri vseh treh obolelih kažejo sum na Salmonella spp. Končni rezultati bodo znani v nekaj dneh. V okviru raziskav iz okolja je bilo prav tako v sredo v dogovoru s Komunalo Tržič opravljeno dodatno vzorčenje pitne vode. Odvzeli so šest vzorcev na dveh vodovodnih sistemih. Preliminarni rezultati kažejo sum na prisotnost indikatorjev fekalnega onesnaženja, končni rezultati bodo znani danes,« je pojasnila vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni pri ZZV Kranj Andreja Krt Lah. »Po posvetovanju z ZZV Kranj smo odločili, naj se voda za pitje in pripravo živil prekuhava. V tem času preventivno intenzivno izvajamo čiščenje in izpiranje vodohranov, zajetij in celotnega vodovodnega sistema, ki ga oskrbuje Komunala Tržič. Ukrep prekuhavanja vode bo preklican tedaj, ko bodo izvedeni vsi ukrepi in bo nesporno dokazana mikrobiološka skladnost pitne vode,« je pojasnil direktor Komunale Tržič Sebastijan Zupanc in dodal, da je bilo nekaj več obolelih na območju Zvirč, kjer so izvedli še dodatno vzorčenje.
Vsem obolelim se priporoča, da pijejo zadosti tekočin, ki vsebujejo sol in elektrolite. »Zdravniško pomoč je treba poiskati ob hudi driski, izsušenosti, ob pojavu visoke temperature, krvave driske, hudih bolečin v trebuhu, pa tudi če je driska blaga, a v nekaj dneh ne mine. Črevesno nalezljiva obolenja se širijo tako, da povzročitelj obolenja pride v telo skozi usta in se izloča z blatom. Vir okužbe je lahko okužena hrana, pitna voda, stik z živalmi ali bolnikom,« je dejala Krt Lahova in opozorila, da je najpomembnejši ukrep za preprečevanje širjenja okužb umivanje rok: »Roke si temeljito umijemo po uporabi stranišča, pred začetkom pripravljanja hrane, med posameznimi delovnimi postopki v kuhinji, pred jedjo ter po vsakem kontaktu z živalmi. Roke si umijemo s toplo tekočo vodo in milom. Obrišemo jih v brisačo, ki mora biti za vsakega družinskega člana svoja.«
Zaradi razjasnitve vzroka okužb želijo na ZZV Kranj pridobiti čim več podatkov. »Odločili smo se, da bomo izvedli epidemiološko študijo, v okviru katere smo poslali po pošti vprašalnike na vseh 4700 gospodinjstev v občini. Vprašalnik naj izpolnijo tako zdravi kot oboleli, ker nas zanima, kateremu dejavniku tveganja (voda, prehrana doma, prehrana zunaj doma) so bili izpostavljeni oboleli v večjem številu kot zdravi,« je še povedala Irena Grmek Košnik.