Povprečni pridelki žita
V KŽK Kmetijstvo so pri ječmenu dosegli povprečje nekaj manj kot štiri tone na hektar, pri pšenici pa pet ton.
Kranj – »Žetev pšenice smo zaradi nestanovitnega vremena končali šele sredi meseca, kar je približno dva tedna kasneje kot običajno,« je povedal Marijan Roblek, direktor Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga Kranj in hčerinskega podjetja KŽK Kmetijstvo, in dodal, da so letos žita pridelovali na 220 hektarjih njiv. Na polovici površine so po naročilu ljubljanske Semenarne pridelovali semensko žito, na drugi polovici pa »merkantil«. Pridelki so bili povprečni – pri ječmenu nekaj manj kot štiri tone na hektar in pri pšenici okrog pet ton.
Polovico merkantilnega žita bodo porabili za krmljenje živine, večino drugega pa bodo prodali žitno predelovalni industriji za predelavo v moko. In kakšna je cena? »Če dosega oz. celo presega kalkulacijo Kmetijskega inštituta Slovenije, ki za pšenico znaša 178 evrov za tono, potem lahko rečem, da je cena primerna. Če jo primerjamo s ceno, kakršna je bila lani (110 evrov za tono), potem je letošnja cena kar dobra,« je dejal Roblek in dodal, da letos žitne slame niso prodajali, saj je je bilo manj kot običajno in je ne bodo imeli dovolj niti za lastne potrebe – to je za nastiljanje živini in za dodajanje krmi. Žita bodo tudi v prihodnje pridelovali v približno enakem obsegu kot doslej, večjih sprememb si ne morejo privoščiti zaradi kolobarjenja, sproti pa se bodo prilagajali tržnim potrebam. Tako so v zadnjih letih povečevali pridelavo oljne ogrščice (letos so je imeli petdeset hektarjev), saj ugotavljajo, da je finančno celo bolj zanimiva kot pšenica.