Povprečni pridelki žita

V KŽK Kmetijstvo so pri ječmenu dosegli povprečje nekaj manj kot štiri tone na hektar, pri pšenici pa pet ton.

V KŽK-ju obdelujejo devetsto hektarjev kmetijskih zemljišč. Večinoma jih imajo v najemu od sklada kmetijskih zemljišč, nekaj pa tudi od lastnikov, ki so dobili zemljišča v denacionalizacijskem postopku. Vsi postopki niso končani, še letos bodo morali »vrniti« enemu od upravičencev osemnajst hektarjev zemljišč.

Kranj – »Žetev pšenice smo zaradi nestanovitnega vremena končali šele sredi meseca, kar je približno dva tedna kasneje kot običajno,« je povedal Marijan Roblek, direktor Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga Kranj in hčerinskega podjetja KŽK Kmetijstvo, in dodal, da so letos žita pridelovali na 220 hektarjih njiv. Na polovici površine so po naročilu ljubljanske Semenarne pridelovali semensko žito, na drugi polovici pa »merkantil«. Pridelki so bili povprečni – pri ječmenu nekaj manj kot štiri tone na hektar in pri pšenici okrog pet ton.

Polovico merkantilnega žita bodo porabili za krmljenje živine, večino drugega pa bodo prodali žitno predelovalni industriji za predelavo v moko. In kakšna je cena? »Če dosega oz. celo presega kalkulacijo Kmetijskega inštituta Slovenije, ki za pšenico znaša 178 evrov za tono, potem lahko rečem, da je cena primerna. Če jo primerjamo s ceno, kakršna je bila lani (110 evrov za tono), potem je letošnja cena kar dobra,« je dejal Roblek in dodal, da letos žitne slame niso prodajali, saj je je bilo manj kot običajno in je ne bodo imeli dovolj niti za lastne potrebe – to je za nastiljanje živini in za dodajanje krmi. Žita bodo tudi v prihodnje pridelovali v približno enakem obsegu kot doslej, večjih sprememb si ne morejo privoščiti zaradi kolobarjenja, sproti pa se bodo prilagajali tržnim potrebam. Tako so v zadnjih letih povečevali pridelavo oljne ogrščice (letos so je imeli petdeset hektarjev), saj ugotavljajo, da je finančno celo bolj zanimiva kot pšenica.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 20. november 2012 / 07:00

Oh, ti smola!

Šment. Se zgodi. Kaj pa boš rekel drugega natakarju, ki se je že dvakrat prijazno in nervozno opravičil, potem ko končno, po debeli uri, na mizo dobiš glavno jed ...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 8. november 2017 / 17:40

Prehrana po TKM (IX. del)

Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.

Rekreacija / sreda, 8. november 2017 / 17:37

Prvi zmagovalec je Avstrijec

Na Španov vrh, ki je zelo priljubljen med pohodniki, je potekal še prvi gorski tek. Zmagovalca sta Avstrijec Stefan Wernig in Slovenka, Primorka Ana Čufer.

Rekreacija / sreda, 8. november 2017 / 17:36

Pred vrati enajsta sezona

V nedeljo se bo začela priljubljena Kranjska zimska tekaška liga.

Razvedrilo / sreda, 8. november 2017 / 17:36

Elvis Jackson poskrbel za vročico v Klubaru

Kranj – Prenovljeni Klubar nadaljuje z uspešno serijo jesenskih koncertov. Tokrat so ga do zadnjega kotička napolnili oboževalci zimzelene zasedbe Elvis Jackson, ki tudi tokrat ni varčevala z energ...

Mularija / sreda, 8. november 2017 / 17:34

Mali veliki kuharji

V kuhinji Centra Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, ki je prav posebej opremljena za kuharske delavnice, so se najmlajši pod vodstvom Katice Mikelj na zabaven način lotili zanimivih receptov...