Vsi so odhajali
Ko se začne v Radovljici Festival stare in ne samo stare glasbe, letos že 29. po vrsti, se zame začnejo ure večernega uživaškega dopusta. Vsako leto se zgodi, da mi dobra izvedba not navrže kakšen kulinaričen preblisk. Tako tudi letos. V soboto je nastopil italijanski ansambel ZEFIRO: dva oboista, dva fagotista in dva rogista. Aplavz je bil buren in glasbeniki so prejeli vsak po cvet oranžno rdeče gerbere. Fagotista sta si zataknila gerbero kar v instrument. V drugem dodatku so dokazali tudi latinski šarm, duhovitost in igrivost. Najprej je eden s kretnjo nakazal pa-pa, jaz grem, šel z odra, instrument zaupal v roke poskušalki in izginil. In tako za njim še štirje in predzadnji je dal gerbero gospodu v prvi vrsti. Na odru je igral le še en sam glasbenik, nato pa je od vrat zadonelo: Bravo! In glasbeniki so se vrnili. A gospod v prvi vrsti je moral vrniti cvet – izraz na glasbenikovem obrazu je bil 'oprostite, sem se zmotil', ko je roža pristala v naročju dame v drugi vrsti. Prešinilo me je: naslov za kolumno imam, zdaj samo še nekaj jedi v barvi tiste podarjene in odvzete gerbere.
Poleg papaje s tunino in korenčkove sladice (v kateri vanilija po barvi premaga korenje) sem čez tri dni postregla še s pečenimi rdečimi paprikami s kuskusom in sirom. Edina pripomba razširjene družine je bila: »Tudi pršut se da oblikovati v gerbero«!
Papaja s tunino
Za 4 osebe potrebujemo: 1 papajo (okoli 400 g), 150 g tunine v oljčnem olju, 6 srčkov vloženih artičok, 1 pest rukvice, 1-2 neškropljeni limoni, 2 vejici timijana, 2 vejici bazilike, sol in poper po okusu.
Ohlajeno papajo olupimo, jo prerežemo na pol, izdolbemo peščičevje in jo razrežemo na kocke. Srčke artičok razrežemo na četrtine, rukvico na 1,5 cm dolge kosce, nekaj vejic prihranimo za okras. Tunino raztrgamo z vilicami.
Timijan osmukamo in z baziliko vred sesekljamo.
Nastrgamo lupinico polovice neškropljene limone in iztisnemo sok.
Previdno zmešamo vse sestavine, solimo in popramo po okusu. Če imamo radi bolj kisle solate, bomo dodali še malo limoninega soka.
Pripravljeno solato damo za pol ure v hladilnik in postrežemo z dobrim kruhom.
Korenčkova sladica z oreščki
Za 4 osebe potrebujemo: 400 g korenja, 1 žlico masla, 1 žlico sladkorja, 1/2 l mleka, 1 zavitek vanilijinega pudinga, 1/2 žličke zmletega kardamona, mandljevo aromo po okusu, 2 žlici narezanih mandljev, 1 žlico nesoljenih pistacij, 1 žlico narezanih indijskih oreškov.
Korenček olupimo in drobno naribamo. Punding razmešamo z malo mleka. Stopimo maslo in pražimo korenček na majhnem ognju 10 minut. Dodamo sladkor in prilijemo mleko ter zavremo. Vzamemo lonec z ognja in vmešamo vanj puding, da bo zmes gladka. Pustimo stati 3-4 minute, nato pa pridamo še kardamon in mandljevo aromo. Sladico prelijemo v skledo ali manjše skledice, ki jih oplaknemo z mrzlo vodo.
Mandlje, pistacije in indijske oreščke prepražimo brez maščobe in potresemo po sladici, ki jo ponudimo toplo ali hladno.