Vsi so odhajali

Ko se začne v Radovljici Festival stare in ne samo stare glasbe, letos že 29. po vrsti, se zame začnejo ure večernega uživaškega dopusta. Vsako leto se zgodi, da mi dobra izvedba not navrže kakšen kulinaričen preblisk. Tako tudi letos. V soboto je nastopil italijanski ansambel ZEFIRO: dva oboista, dva fagotista in dva rogista. Aplavz je bil buren in glasbeniki so prejeli vsak po cvet oranžno rdeče gerbere. Fagotista sta si zataknila gerbero kar v instrument. V drugem dodatku so dokazali tudi latinski šarm, duhovitost in igrivost. Najprej je eden s kretnjo nakazal pa-pa, jaz grem, šel z odra, instrument zaupal v roke poskušalki in izginil. In tako za njim še štirje in predzadnji je dal gerbero gospodu v prvi vrsti. Na odru je igral le še en sam glasbenik, nato pa je od vrat zadonelo: Bravo! In glasbeniki so se vrnili. A gospod v prvi vrsti je moral vrniti cvet – izraz na glasbenikovem obrazu je bil 'oprostite, sem se zmotil', ko je roža pristala v naročju dame v drugi vrsti. Prešinilo me je: naslov za kolumno imam, zdaj samo še nekaj jedi v barvi tiste podarjene in odvzete gerbere.

Poleg papaje s tunino in korenčkove sladice (v kateri vanilija po barvi premaga korenje) sem čez tri dni postregla še s pečenimi rdečimi paprikami s kuskusom in sirom. Edina pripomba razširjene družine je bila: »Tudi pršut se da oblikovati v gerbero«!

Papaja s tunino

Za 4 osebe potrebujemo: 1 papajo (okoli 400 g), 150 g tunine v oljčnem olju, 6 srčkov vloženih artičok, 1 pest rukvice, 1-2 neškropljeni limoni, 2 vejici timijana, 2 vejici bazilike, sol in poper po okusu.

Ohlajeno papajo olupimo, jo prerežemo na pol, izdolbemo peščičevje in jo razrežemo na kocke. Srčke artičok razrežemo na četrtine, rukvico na 1,5 cm dolge kosce, nekaj vejic prihranimo za okras. Tunino raztrgamo z vilicami.

Timijan osmukamo in z baziliko vred sesekljamo.

Nastrgamo lupinico polovice neškropljene limone in iztisnemo sok.

Previdno zmešamo vse sestavine, solimo in popramo po okusu. Če imamo radi bolj kisle solate, bomo dodali še malo limoninega soka.

Pripravljeno solato damo za pol ure v hladilnik in postrežemo z dobrim kruhom.

Korenčkova sladica z oreščki

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g korenja, 1 žlico masla, 1 žlico sladkorja, 1/2 l mleka, 1 zavitek vanilijinega pudinga, 1/2 žličke zmletega kardamona, mandljevo aromo po okusu, 2 žlici narezanih mandljev, 1 žlico nesoljenih pistacij, 1 žlico narezanih indijskih oreškov.

Korenček olupimo in drobno naribamo. Punding razmešamo z malo mleka. Stopimo maslo in pražimo korenček na majhnem ognju 10 minut. Dodamo sladkor in prilijemo mleko ter zavremo. Vzamemo lonec z ognja in vmešamo vanj puding, da bo zmes gladka. Pustimo stati 3-4 minute, nato pa pridamo še kardamon in mandljevo aromo. Sladico prelijemo v skledo ali manjše skledice, ki jih oplaknemo z mrzlo vodo.

Mandlje, pistacije in indijske oreščke prepražimo brez maščobe in potresemo po sladici, ki jo ponudimo toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlica...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 8. julij 2016 / 07:00

Rime z gora

Tržič – Pred Planinskim domom pod Storžičem bo v petek, 8. julija, ob 19. uri tradicionalni literarni večer gorski literarni nokturno Rime z gora. V programu sodelujejo Vladimir Kovačič, Vlado Žabo...

Slovenija / petek, 8. julij 2016 / 19:17

Erjavec ostaja minister

Po odločitvi arbitražnega sodišča, da nadaljuje arbitražni postopek o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško, je zunanji minister Karl Erjavec ponudil odstop, a ga premier Miro Cerar ni sprejel.

Kultura / petek, 8. julij 2016 / 12:54

Na Festivalu Bled

Bled – Na Festivalu Bled se bo danes, v petek, 8. julija, ob 18. uri v Festivalni dvorani predstavila Lužiškosrbska folklorna plesna skupina Schmerlitz, ob 20.30 pa bodo v Grand hotelu Toplice nast...

Kultura / petek, 8. julij 2016 / 12:54

Jazz Punt Big Band na Pungertu

Kranj – Danes, v petek, 8. julija, ob 21. uri bo na Pungertu koncert Jazz Punt Big Banda pod umetniškim vodstvom Matija Mlakarja. Band deluje že enajsto leto, v tem času pa so člani sestav...

Kultura / petek, 8. julij 2016 / 12:53

Keramika in umetnost v Vogljah

V Vogljah med 1. in 16. julijem poteka 11. Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje.