V soboto se je brezplačnega vodenega ogleda Škofje Loke udeležila le majhna skupina obiskovalcev. (Foto: Tina Dokl)

Največ turistov je - domačinov

V primerjavi z lanskim poletjem se je število obiskovalcev Škofje Loke povečalo za tretjino, največ gostov pa je Slovencev. Tudi brezplačnih ogledov mesta se v največji meri udeležujejo domačini.

Škofja Loka - V škofjeloškem turistično-informativnem centru julija letos beležijo za tretjino več obiskovalcev kot lani. Letos je pri njih iskalo informacije 950 gostov, lani 681, pravi Jana Kuhar: »Gre pretežno za enodnevne obiskovalce, veliko pa je zanimanja tudi za nočitve. V Škofji Loki sicer ni hotela, je pa prek dvesto ležišč v zasebnih sobah in apartmajih ter na turističnih kmetijah, na vsem škofjeloškem območju z dolinama vred pa blizu osemsto.« Največ gostov, ki prihajajo k njim po informacije, je Slovencev, veliko pa tudi francosko, špansko, angleško govorečih gostov, beležijo tudi obisk Avstrijcev, Italijanov, Belgijcev, Nizozemcev, Izraelcev. Belgijski gostje so sogovornici povedali, da v njihovi državi Slovenijo trenutno veliko oglašujejo, Izraelcem pa je všeč naša zelena dežela.

Turistični utrip Škofje Loke so letos popestrili z brezplačnimi vodenimi ogledi mesta, ki so se začeli zadnjo julijsko in potekajo vse sobote v avgustu. Prvi dve soboti sta privabili precej obiskovalcev, zadnji pa se je poznalo, da so ljudi zaradi možnosti podaljšanega vikenda odšli drugam. A tudi za samo štiri goste je vodička Mirjam Jezeršek, ki oglede vodi v slovenskem in angleškem jeziku, opravila dveurno turo, ki se začenja pred Turizmom Škofja Loka in končuje na Loškem gradu pri Škoparjevi hiši. »Goste najprej popeljem do Kašče in nekdanje ubožnice, Špitala, na Spodnjem trgu, nato se odpravimo do puštalskega gradu, od tam čez Hudičevo brv prek Kopališke ulice nazaj v mesto, si ogledamo Mestni trg pa Kapucinski samostan, nato pa se prek Kamnitega mostu vrnemo v mesto mimo uršulinskega samostana, se povzpnemo na grad in končamo naš ogled s Škoparjevo hišo,« je povedala vodička. »Naših dosedanjih ogledov so se udeležili samo domači goste, med njimi je tudi veliko Ločanov, ki želijo podrobneje spoznati svoje mesto.« Tako je bilo tudi zadnjo soboto, ko je bil na ogledu zakonski par iz Škofje Loke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / ponedeljek, 5. oktober 2020 / 11:07

Ob jubileju postavili mlaj

Vrtec pri Osnovni šoli Gorje letos praznuje petdesetletnico delovanja. Ker jim razmere v zvezi s pandemijo covida-19 ne dopuščajo priprave večje osrednje prireditve, bodo praznovali vse šolsko leto.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Upor inteligentnih opic

V začetku avgusta je na velika platna prispel akcijski film Vzpon Planeta opic. Zgodba: nadarjen mlad znanstvenik skuša odkriti novo zdravilo, zato prične izvajati genetske poskuse na opicah. Naj...

Avtomobilizem / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Novi Chevroletov terenski poltovornjak

Na avtomobilskem salonu v argentinskem Buenos Airesu je Chevrolet prikazal novo izvedbo bodočega srednje velikega terenskega poltovornjaka. Pod imenom Colorado Rally se razkriva podoba vozila z d...

Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Našli julijski mak

Planinci, ki so se udeležili ekskurzije Naravoslovnega društva Bled, so v bližini Vodnikovega doma nad Velim poljem našli kar tri skupine julijskega maka.

Splošno / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Prvi dvojezični tabli postavljeni

V Železni Kapli/Eisenkappel in v Žitari vasi/Sittersdorf so v torek slovesno postavili prvi dve dvojezični krajevni tabli.

Nasveti / sreda, 17. avgust 2011 / 07:00

Hermelika za svetlo prihodnost

Pred približno štirimi desetletji je bilo hermelikino žganje pravi hit in ni bilo hiše, ki ne bi podlegla izjemno domiselnemu napisu na steklenici tega žganja: "Kdor zdravje ljubi, ne pije veliko, a č...