Lakota je najboljša začimba

Tako pravi stara rimska kronika ... Mošnjanska napol prebujena Trnuljčica: Villa rustica ob avtocesti. Generalka za predstavo Ognjišče v rimskem času v sklopu evropskega projekta Odkrijmo arheološko dediščino našega podeželja, v katerem sodelujejo Gorenjski muzej, Sava hoteli Bled in Gostilna Lectar. Pri sobotni uresničitvi pa sta pomagala še Turistično društvo in KS Mošnje.

Prizorišče na pesku je spremenjeno v triklinij – obednico. Na prostornem ležišču so Rimljani (seveda ne reveži) uživali v hrani leže in po določenem protokolu. Predstava v mošnjanski Villi rustici se je zgledovala po Petronijevem zapisu Večerje pri Trimalhionu.

Člani KD Srčno gledališče: Gordana, Katarina, Lili in Matic so pod Nikovim režijskim vodstvom uspešno zavrteli čas nazaj, po točno določenem obredju umili roke in noge v posebej za to postavljenem vodnjaku, prižgali ogenj, darovali bogovom in se predali užitku v hrani, ki sta jo pripravljala kuharja in tokrat tudi igralca Aleš in Dejan. Namesto dialogov je režiser imenitno uvedel na svitkih napisano kroniko starorimskih običajev, interpretirano z resnobnostjo, medtem ko so bili prizori bogate pojedine pretkani z življenjsko radostjo in hudomušnostjo.

Na premiero je prišlo veliko gledalcev, ki so bili navdušeni in deležni rimskih oblizkov.

P.S .: Želeti je, da bi predstavo še kdaj videli!

Rosatum - rožno vino

Za manjšo družbo potrebujemo: 30 rožnih lističev neškropljene vrtnice, 1,5 l belega vina, 100 g medu.

Rožne lističe operemo in odstranimo bele spodnje dele. 3 dl vina, med in rožne lističe zavremo; zavretek naj stoji 1 dan. Naslednji dan prilijemo preostalo vino, precedimo in postrežemo ali pa shranimo v steklenice. Spomladi na enak način pripravimo vino s pravimi, negojenimi vijolicami, ki jih naberemo daleč od ceste.

Libum – žrtveni kolački

Zanje potrebujemo: 150 do 300 g bele moke, 600 g sira ricotta, 1 jajce, lovorove liste, 30-50 g tekočega medu.

Sir in presejano moko zmešamo, stepemo jajce, dodamo in naredimo gladko testo. Če želimo, da bo libum boljši, vzamemo manj moke. Na dno pekača na gosto zložimo lovorove liste. Iz testa oblikujemo štiri okrogle dele, jih enakomerno sploščimo in zložimo na lovorove liste. V pečici, segreti na 180 stopinj C, jih pečemo okoli 20 minut; če oblikujete manjše kolačke, se čas peke skrajša. Najbolje je, če napravimo poskus z zobotrebcem. Med segrejemo in z njim prelijemo libum. Počakamo, da se dodobra vpije v kolačke, in čez pol ure postrežemo.

Moretum – zeliščni namaz s sirom

Za 4 osebe potrebujemo: 400 – 500 g sira ricotta, 1 žlico deviškega oljčnega olja, 1 žlico zmletega koriandra, sesekljana zelišča: timijan, šetraj, luštrek (zelo zelo malo), meliso, list zelene, 1 sesekljano čebulo, poper in sol po okusu.

Vse sestavine zmešamo, damo za 1 uro na hladno, da se prepojijo, in postrežemo z dobrim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 8. julij 2022 / 08:53

Jurij, št. 2

Jurij, 8. julij 2022, št. 2

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 1. oktober 2013 / 14:00

Izločila bi dokaze in sodnico

Zagovornica Kranjčanke Bojane Puzin, obdolžene trgovanja z drogo in sodelovanja pri ropu, je pred začetkom sojenja kar dvakrat predlagala izločitev sodnice, izločila pa bi tudi večino dokazov.

Zanimivosti / torek, 1. oktober 2013 / 13:45

Našla skoraj dva kilograma težkega jurčka

Gabrk - Mirjana Habjan iz Gabrka pravi, da letos gobe vsaj za zdaj slabše rastejo kot lani, a ima kljub temu obilo gobarske sreče. Pred nedavnim je našla 1,4 kilograma težkega jurčka, v če...

Bled / torek, 1. oktober 2013 / 13:45

Na Bledu znova gostili beneške gondole

Bled - Turistično društvo (TD) Bled je minuli konec tedna že četrtič pripravilo srečanje blejskih pletenj in beneških gondol iz občine Mira Oriago ob reki Brenti. »Srečujemo se od leta 200...

Preddvor / torek, 1. oktober 2013 / 13:44

Veselijo se treh pridobitev

Preddvor - Danes je mednarodni dan starejših. Dom starejših občanov Preddvor, ki upravlja tudi z domom v Naklem, danes tam prireja dan odprtih vrat, jutri, 2. oktobra, ob 16.30 pa bo prilo...

Rekreacija / torek, 1. oktober 2013 / 13:44

Gorenjec peti na cilju v Šparti

Šparta – Škofjeloški ultramaratonec Lojze Primožič je letos kot edini Slovenec nastopil na najbolj spoštovanem ultramaratonu na svetu, 246 kilometrov dolgem teku od Aten do Šparte, in osvojil odlič...