Lakota je najboljša začimba

Tako pravi stara rimska kronika ... Mošnjanska napol prebujena Trnuljčica: Villa rustica ob avtocesti. Generalka za predstavo Ognjišče v rimskem času v sklopu evropskega projekta Odkrijmo arheološko dediščino našega podeželja, v katerem sodelujejo Gorenjski muzej, Sava hoteli Bled in Gostilna Lectar. Pri sobotni uresničitvi pa sta pomagala še Turistično društvo in KS Mošnje.

Prizorišče na pesku je spremenjeno v triklinij – obednico. Na prostornem ležišču so Rimljani (seveda ne reveži) uživali v hrani leže in po določenem protokolu. Predstava v mošnjanski Villi rustici se je zgledovala po Petronijevem zapisu Večerje pri Trimalhionu.

Člani KD Srčno gledališče: Gordana, Katarina, Lili in Matic so pod Nikovim režijskim vodstvom uspešno zavrteli čas nazaj, po točno določenem obredju umili roke in noge v posebej za to postavljenem vodnjaku, prižgali ogenj, darovali bogovom in se predali užitku v hrani, ki sta jo pripravljala kuharja in tokrat tudi igralca Aleš in Dejan. Namesto dialogov je režiser imenitno uvedel na svitkih napisano kroniko starorimskih običajev, interpretirano z resnobnostjo, medtem ko so bili prizori bogate pojedine pretkani z življenjsko radostjo in hudomušnostjo.

Na premiero je prišlo veliko gledalcev, ki so bili navdušeni in deležni rimskih oblizkov.

P.S .: Želeti je, da bi predstavo še kdaj videli!

Rosatum - rožno vino

Za manjšo družbo potrebujemo: 30 rožnih lističev neškropljene vrtnice, 1,5 l belega vina, 100 g medu.

Rožne lističe operemo in odstranimo bele spodnje dele. 3 dl vina, med in rožne lističe zavremo; zavretek naj stoji 1 dan. Naslednji dan prilijemo preostalo vino, precedimo in postrežemo ali pa shranimo v steklenice. Spomladi na enak način pripravimo vino s pravimi, negojenimi vijolicami, ki jih naberemo daleč od ceste.

Libum – žrtveni kolački

Zanje potrebujemo: 150 do 300 g bele moke, 600 g sira ricotta, 1 jajce, lovorove liste, 30-50 g tekočega medu.

Sir in presejano moko zmešamo, stepemo jajce, dodamo in naredimo gladko testo. Če želimo, da bo libum boljši, vzamemo manj moke. Na dno pekača na gosto zložimo lovorove liste. Iz testa oblikujemo štiri okrogle dele, jih enakomerno sploščimo in zložimo na lovorove liste. V pečici, segreti na 180 stopinj C, jih pečemo okoli 20 minut; če oblikujete manjše kolačke, se čas peke skrajša. Najbolje je, če napravimo poskus z zobotrebcem. Med segrejemo in z njim prelijemo libum. Počakamo, da se dodobra vpije v kolačke, in čez pol ure postrežemo.

Moretum – zeliščni namaz s sirom

Za 4 osebe potrebujemo: 400 – 500 g sira ricotta, 1 žlico deviškega oljčnega olja, 1 žlico zmletega koriandra, sesekljana zelišča: timijan, šetraj, luštrek (zelo zelo malo), meliso, list zelene, 1 sesekljano čebulo, poper in sol po okusu.

Vse sestavine zmešamo, damo za 1 uro na hladno, da se prepojijo, in postrežemo z dobrim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 6. februar 2014 / 11:32

Združitev treh krajevnih skupnosti

Jesenice – Občinski svetniki so po hitrem postopku sprejeli spremembe statuta Občine Jesenice, ki so bile potrebne zaradi načrtovane združitve treh krajevnih skupnosti na Plavžu v eno, v Krajevno s...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 14. november 2015 / 08:39

Nasvet: ne koruze na koruzo

Ob vse večji razširjenosti koruznega hrošča na Gorenjskem so tudi vse pogostejši pozivi kmetom, da naj kolobarijo in da naj na isto njivo ne sejejo koruze za koruzo.

Slovenija / sobota, 14. november 2015 / 08:37

Človek v vesolju

Znanstveniki so izračunali, da naj bi v celotni človeški zgodovini na zemlji živelo že 108 milijard ljudi. To je seveda le ocena, povsem natančno pa vemo za število ljudi, ki so doslej odpotovali v ve...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:33

Šampion in osebnost za zgled

Na Preji, ki je bila prva z aktivnim vrhunskim športnikom, se je pokazalo, da naše Preje niso le informativni in po možnosti kratkočasni javni intervjuji, ampak imajo tudi vzgojni pomen. Peter Prevc n...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:31

Davorin Jenko – avtor slovenske in srbske himne

Slovenci in tudi Gorenjci se skoraj ne zavedamo, da je naše gore list – skladatelj Davorin Jenko – avtor kar dveh državnih himn. Njegov prijatelj Simon Jenko je napisal pesem Naprej zastav...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:25

Kdo bo filmski junak in kdo goljuf?

V Slovenskem mladinskem gledališču so pred kratkim uprizorili zanimivo gledališko predstavo z naslovom Rokova modrina. Režiser Matjaž Pograjc se je v njej lotil zgodbe slavnega in žal že pokojnega...