Lakota je najboljša začimba

Tako pravi stara rimska kronika ... Mošnjanska napol prebujena Trnuljčica: Villa rustica ob avtocesti. Generalka za predstavo Ognjišče v rimskem času v sklopu evropskega projekta Odkrijmo arheološko dediščino našega podeželja, v katerem sodelujejo Gorenjski muzej, Sava hoteli Bled in Gostilna Lectar. Pri sobotni uresničitvi pa sta pomagala še Turistično društvo in KS Mošnje.

Prizorišče na pesku je spremenjeno v triklinij – obednico. Na prostornem ležišču so Rimljani (seveda ne reveži) uživali v hrani leže in po določenem protokolu. Predstava v mošnjanski Villi rustici se je zgledovala po Petronijevem zapisu Večerje pri Trimalhionu.

Člani KD Srčno gledališče: Gordana, Katarina, Lili in Matic so pod Nikovim režijskim vodstvom uspešno zavrteli čas nazaj, po točno določenem obredju umili roke in noge v posebej za to postavljenem vodnjaku, prižgali ogenj, darovali bogovom in se predali užitku v hrani, ki sta jo pripravljala kuharja in tokrat tudi igralca Aleš in Dejan. Namesto dialogov je režiser imenitno uvedel na svitkih napisano kroniko starorimskih običajev, interpretirano z resnobnostjo, medtem ko so bili prizori bogate pojedine pretkani z življenjsko radostjo in hudomušnostjo.

Na premiero je prišlo veliko gledalcev, ki so bili navdušeni in deležni rimskih oblizkov.

P.S .: Želeti je, da bi predstavo še kdaj videli!

Rosatum - rožno vino

Za manjšo družbo potrebujemo: 30 rožnih lističev neškropljene vrtnice, 1,5 l belega vina, 100 g medu.

Rožne lističe operemo in odstranimo bele spodnje dele. 3 dl vina, med in rožne lističe zavremo; zavretek naj stoji 1 dan. Naslednji dan prilijemo preostalo vino, precedimo in postrežemo ali pa shranimo v steklenice. Spomladi na enak način pripravimo vino s pravimi, negojenimi vijolicami, ki jih naberemo daleč od ceste.

Libum – žrtveni kolački

Zanje potrebujemo: 150 do 300 g bele moke, 600 g sira ricotta, 1 jajce, lovorove liste, 30-50 g tekočega medu.

Sir in presejano moko zmešamo, stepemo jajce, dodamo in naredimo gladko testo. Če želimo, da bo libum boljši, vzamemo manj moke. Na dno pekača na gosto zložimo lovorove liste. Iz testa oblikujemo štiri okrogle dele, jih enakomerno sploščimo in zložimo na lovorove liste. V pečici, segreti na 180 stopinj C, jih pečemo okoli 20 minut; če oblikujete manjše kolačke, se čas peke skrajša. Najbolje je, če napravimo poskus z zobotrebcem. Med segrejemo in z njim prelijemo libum. Počakamo, da se dodobra vpije v kolačke, in čez pol ure postrežemo.

Moretum – zeliščni namaz s sirom

Za 4 osebe potrebujemo: 400 – 500 g sira ricotta, 1 žlico deviškega oljčnega olja, 1 žlico zmletega koriandra, sesekljana zelišča: timijan, šetraj, luštrek (zelo zelo malo), meliso, list zelene, 1 sesekljano čebulo, poper in sol po okusu.

Vse sestavine zmešamo, damo za 1 uro na hladno, da se prepojijo, in postrežemo z dobrim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 1. julij 2008 / 07:00

Rejci drobnice na Soriški planini

Medved je še vedno največja nevarnost za drobnico. Na Soriški planini je zadnjo ubil v petek.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Spremembe pri izvajanju dimnikarske službe

Popravek oziroma odgovor na članek pod gornjim naslovom

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Glasnih voda polna dolina

Dolina Mostnice s Planino Voje - Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nedrje slovenskega očaka. S severa jo razkošno opazuje Tosc, z vzhoda Pokljuka, z zahoda Fužinske planine, na jugu pa se odpira pro...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Peteršilj

Peteršilj je eden najizrazitejših naravnih tonikov, se pravi poživil, z njim so včasih hranili celo dirkalne konje, da bi bili hitrejši. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Šmarnice

Kdo ne pozna dehtečega vonja šmarnic. Te majske dni so jih polni travniki ob robovih gozdov. Tako v nižinah kot tudi višje v gorah. Po vrtovih so letos zacvetele že nekoliko prej. Šmarnica ni kot d...