Šeherezada je lačna ...
Lenobni čas, čas počitnic. Kaj vzeti s seboj na ladjo, da postanejo živci spet lahkotni in jim tudi vročina ne more do živega. Smeh in dobro družbo? Ja! A v vrvežu se prileže tudi kakšna osamitev za uživancijo. Kompas kaže na zgodbe iz Tisoč in ene noči v kakšni tanjši izdaji. Ta mitska Šeherezada mi ne gre iz glave. Po tisočih nočeh pripovedovanja je omečila moža, da je ni dal umoriti kot njene predhodnice, v tisočih dneh je trikrat rodila, o njenih drugih ženskih opravilih pa ne duha ne sluha. Po mojem je bila od nenehnega pripovedovanja kdaj tudi lačna ...
Mogoče bi ji teknilo, če bi ji postregla z jedmi, ki se spogledujejo z Jutrovim?
Oblizek iz rdeče leče z žajbljem
Za 4 osebe potrebujemo: 180 g rdeče leče, 2 stroka česna, 1 spomladansko čebulico, pol l zelenjavne osnove, pol žličke janeža, pol žličke kumine, 70 g rastlinskega namaza ali dobre margarine, sol, poper, 2 lepinji, 12 lističev žajblja.
Lečo splaknemo. Čebulo in česen olupimo in zelo drobno narežemo. Lečo, čebulo in česen damo v posodo, prelijemo z zelenjavno osnovo, pokrijemo in kuhamo do mehkega, približno 20 minut. Potem ko se leča ohladi, jo zmiksamo, dodamo v terilniku strt janež in kumino, 2 žlici rastlinskega namaza, solimo in popramo. Na preostali maščobi ocvremo lističe žajblja, s katerimi okrasimo namaz.
Piščančja bedrca s kuskusom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 piščančja bedra (vsako okoli 250 – 300 g), sol, poper, 2 cm ingverjeve korenine, 1 žlico narezanega rožmarina, 1 žličko kumine, 60 g masla, četrt l čiste zelenjavne juhe, 4 šalotke, pol kg zelenih paprik, 2 breskvi, nekaj kapljic limonovega soka.
Ingverjevo korenino naribamo in natremo bedra pod kožo. Nato jih solimo in popramo ter zložimo v ognjevarno posodo. Na bedra enakomerno razporedimo 4 dag masla in jih potresemo s kumino in tenko nastriženim rožmarinom. Šalotke prepolovimo in zložimo v pekač. Paprike očistimo, breskvi preprežemo na pol in izluščimo koščici ter ju pokapamo z limonovim sokom. V pekač dolijemo četrt l zelenjavne juhe. V pečici, ogreti na 200-220 stopinj Celzija (ventilatorska ni primerna), pečemo bedra pol ure, nato v pekač naložimo še paprike, narezane na četrtinke. Če tekočina v pekaču preveč izpuhti, dodamo še malo juhe. Četrt ure pozneje dodamo popoprane polovice breskev. Kuskus pripravimo po navodilu in ga nato na sredi velikega pladnja oblikujemo v stožec, okoli njega naložimo bedra, šalotko, papriko in breskve. Če je v pekaču ostalo kaj soka, ga precedimo in ponudimo v posebni skledici.
Fige na jogurtu
Za 4 - 6 oseb potrebujemo: 500 g jogurta, 150 g puste skute, 2 žlici limonovega soka, agavino sladilo po okusu, 2 žlički cimeta, 8 žličk medu, 60 g ovsenih kosmičev, pest grobo sesekljanih lešnikov, 4 – 6 fig.
Gladko umešamo jogurt, skuto, limonov sok, cimet in sladilo po okusu. V majhni kozici segrejemo med, prepražimo na njem grobo sesekljane lešnike in ovsene kosmiče. Ohladimo in primešamo jogurtovi kremi, s katero napolnimo skodelice. Figam odrežemo peclje, jih previdno razrežemo v cvet in posadimo na kremo. Jogurt in skuta naj bosta dobro ohlajena!