Šeherezada je lačna ...
Lenobni čas, čas počitnic. Kaj vzeti s seboj na ladjo, da postanejo živci spet lahkotni in jim tudi vročina ne more do živega. Smeh in dobro družbo? Ja! A v vrvežu se prileže tudi kakšna osamitev za uživancijo. Kompas kaže na zgodbe iz Tisoč in ene noči v kakšni tanjši izdaji. Ta mitska Šeherezada mi ne gre iz glave. Po tisočih nočeh pripovedovanja je omečila moža, da je ni dal umoriti kot njene predhodnice, v tisočih dneh je trikrat rodila, o njenih drugih ženskih opravilih pa ne duha ne sluha. Po mojem je bila od nenehnega pripovedovanja kdaj tudi lačna ...
Mogoče bi ji teknilo, če bi ji postregla z jedmi, ki se spogledujejo z Jutrovim?
Oblizek iz rdeče leče z žajbljem
Za 4 osebe potrebujemo: 180 g rdeče leče, 2 stroka česna, 1 spomladansko čebulico, pol l zelenjavne osnove, pol žličke janeža, pol žličke kumine, 70 g rastlinskega namaza ali dobre margarine, sol, poper, 2 lepinji, 12 lističev žajblja.
Lečo splaknemo. Čebulo in česen olupimo in zelo drobno narežemo. Lečo, čebulo in česen damo v posodo, prelijemo z zelenjavno osnovo, pokrijemo in kuhamo do mehkega, približno 20 minut. Potem ko se leča ohladi, jo zmiksamo, dodamo v terilniku strt janež in kumino, 2 žlici rastlinskega namaza, solimo in popramo. Na preostali maščobi ocvremo lističe žajblja, s katerimi okrasimo namaz.
Piščančja bedrca s kuskusom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 piščančja bedra (vsako okoli 250 – 300 g), sol, poper, 2 cm ingverjeve korenine, 1 žlico narezanega rožmarina, 1 žličko kumine, 60 g masla, četrt l čiste zelenjavne juhe, 4 šalotke, pol kg zelenih paprik, 2 breskvi, nekaj kapljic limonovega soka.
Ingverjevo korenino naribamo in natremo bedra pod kožo. Nato jih solimo in popramo ter zložimo v ognjevarno posodo. Na bedra enakomerno razporedimo 4 dag masla in jih potresemo s kumino in tenko nastriženim rožmarinom. Šalotke prepolovimo in zložimo v pekač. Paprike očistimo, breskvi preprežemo na pol in izluščimo koščici ter ju pokapamo z limonovim sokom. V pekač dolijemo četrt l zelenjavne juhe. V pečici, ogreti na 200-220 stopinj Celzija (ventilatorska ni primerna), pečemo bedra pol ure, nato v pekač naložimo še paprike, narezane na četrtinke. Če tekočina v pekaču preveč izpuhti, dodamo še malo juhe. Četrt ure pozneje dodamo popoprane polovice breskev. Kuskus pripravimo po navodilu in ga nato na sredi velikega pladnja oblikujemo v stožec, okoli njega naložimo bedra, šalotko, papriko in breskve. Če je v pekaču ostalo kaj soka, ga precedimo in ponudimo v posebni skledici.
Fige na jogurtu
Za 4 - 6 oseb potrebujemo: 500 g jogurta, 150 g puste skute, 2 žlici limonovega soka, agavino sladilo po okusu, 2 žlički cimeta, 8 žličk medu, 60 g ovsenih kosmičev, pest grobo sesekljanih lešnikov, 4 – 6 fig.
Gladko umešamo jogurt, skuto, limonov sok, cimet in sladilo po okusu. V majhni kozici segrejemo med, prepražimo na njem grobo sesekljane lešnike in ovsene kosmiče. Ohladimo in primešamo jogurtovi kremi, s katero napolnimo skodelice. Figam odrežemo peclje, jih previdno razrežemo v cvet in posadimo na kremo. Jogurt in skuta naj bosta dobro ohlajena!



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

