![](/images/20110718/307189993-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Mojstri za žar in postrvi
Tako tekmovanje v pripravi postrvi, ki je letos potekalo pod sloganom Jejte ribe na način pravi in boste zares zdravi!, kot tudi tekmovanje za žar mojstra je že utečeno. Letos je bilo oboje že devetič.
Terme Snovik so znova gostile tekmovanje v pripravi postrvi, kjer smo med profesionalci in ljubiteljskimi kuharji zasledili kar nekaj Gorenjcev. Kranjčanka Hermina Grajš je zaradi njenih zmag med amaterji v preteklosti letos tekmovala med profesionalci. Pripravila je nabodala iz postrvi in zelenjave, za prilogo pa izbrala osvežujočo jogurtovo omako. V ekipi Janeza Bratovža, izvrstnega kuharskega mojstra, se je okoli priprave postrvi gnetlo kar nekaj mladih kuharjev. Pripravili so dva krožnika: postrv s sojino in paradižnikovo omako z ocvrtim vijoličnim krompirjem in rdečo peso, ter rulado iz postrvi z zelenjavo in zelenjavno prilogo. Zanimiva sta bila tudi zakonca Tomazi in Zina Nozadze iz znane ljubljanske gruzijske gostilne, ki sta postrv v koriandrovi in orehovi omaki pospremila s pravo napitnico. Med ljubiteljskimi kuharji je najboljšo postrv – dimljeno z bučno juho pripravil Matic Omerzu, Zdravko Krnjajić (Hit Alpinea) pa je pripravil zmagovalno postrv v tempuri s tremi omakami in osvojil zlato kolajno med profesionalci. Spremljal ga je tudi Dušan Veršec. Družbo jima je delal še mednarodni sodnik WACS Iztok Legat, ki smo ga teden dni kasneje srečali tudi na Žar mojstru v Ihanu, kjer je poudaril pomembnost prave temperature žara, da se riba oziroma meso lepo zapeče, prepeče. In ker so letos v Ihanu tekmovalci pekli svinjske ribice, pljučno, kareje in vratovino na novih žarih, smo celo med profesionalci slišali hudomušno pripombo, da je 'lažje, če je žar starejši'.
Tekmovanje Žar mojster se je do danes razvilo v resno tekmovanje. Letos se jih je prijavilo dvajset, se tekmovanja udeležilo osemnajst zagnanih žar mojstrov, od tega devet v kategoriji Profi in ravno toliko v kategoriji Amater. Petčlanska strokovna komisija s Tomažem Vozljem na čelu se je odločila, da je bil med profesionalci najboljši Matjaž Kisovec iz Poljan. Pripravil je maslene polpetke s pečeno polento in svinjsko ribico v zeliščnem ovoju, položeno na ratatouille, na vrh pa je dodal še popečen sir. Med amaterji pa so okronali Toneta Kuneja iz Ljubljane. Njegov krožnik pa je vseboval popečen svinjski kare z mariniranimi popečenimi šampinjoni, šparglji in popečeno mlado koruzo. Žar mojstrica 2011, dekle, ki se je pogumno bojevala med fanti, pa je bila Sabina Štrajhar, ki je letos tekmovala prvič, vendar je imela super mentorja, saj je njen partner Sandi Ferjan iz Luž pri Visokem stari znanec tekmovanja in tudi žar mojster med amaterji iz preteklih let.