Janez Bratovž alias JB in njegova mlada ekipa: Joshihico Fujitu, Tilen Rozina, Siniša Borić in Harisu Miskić

Mojstri za žar in postrvi

Tako tekmovanje v pripravi postrvi, ki je letos potekalo pod sloganom Jejte ribe na način pravi in boste zares zdravi!, kot tudi tekmovanje za žar mojstra je že utečeno. Letos je bilo oboje že devetič.

Terme Snovik so znova gostile tekmovanje v pripravi postrvi, kjer smo med profesionalci in ljubiteljskimi kuharji zasledili kar nekaj Gorenjcev. Kranjčanka Hermina Grajš je zaradi njenih zmag med amaterji v preteklosti letos tekmovala med profesionalci. Pripravila je nabodala iz postrvi in zelenjave, za prilogo pa izbrala osvežujočo jogurtovo omako. V ekipi Janeza Bratovža, izvrstnega kuharskega mojstra, se je okoli priprave postrvi gnetlo kar nekaj mladih kuharjev. Pripravili so dva krožnika: postrv s sojino in paradižnikovo omako z ocvrtim vijoličnim krompirjem in rdečo peso, ter rulado iz postrvi z zelenjavo in zelenjavno prilogo. Zanimiva sta bila tudi zakonca Tomazi in Zina Nozadze iz znane ljubljanske gruzijske gostilne, ki sta postrv v koriandrovi in orehovi omaki pospremila s pravo napitnico. Med ljubiteljskimi kuharji je najboljšo postrv – dimljeno z bučno juho pripravil Matic Omerzu, Zdravko Krnjajić (Hit Alpinea) pa je pripravil zmagovalno postrv v tempuri s tremi omakami in osvojil zlato kolajno med profesionalci. Spremljal ga je tudi Dušan Veršec. Družbo jima je delal še mednarodni sodnik WACS Iztok Legat, ki smo ga teden dni kasneje srečali tudi na Žar mojstru v Ihanu, kjer je poudaril pomembnost prave temperature žara, da se riba oziroma meso lepo zapeče, prepeče. In ker so letos v Ihanu tekmovalci pekli svinjske ribice, pljučno, kareje in vratovino na novih žarih, smo celo med profesionalci slišali hudomušno pripombo, da je 'lažje, če je žar starejši'.

Tekmovanje Žar mojster se je do danes razvilo v resno tekmovanje. Letos se jih je prijavilo dvajset, se tekmovanja udeležilo osemnajst zagnanih žar mojstrov, od tega devet v kategoriji Profi in ravno toliko v kategoriji Amater. Petčlanska strokovna komisija s Tomažem Vozljem na čelu se je odločila, da je bil med profesionalci najboljši Matjaž Kisovec iz Poljan. Pripravil je maslene polpetke s pečeno polento in svinjsko ribico v zeliščnem ovoju, položeno na ratatouille, na vrh pa je dodal še popečen sir. Med amaterji pa so okronali Toneta Kuneja iz Ljubljane. Njegov krožnik pa je vseboval popečen svinjski kare z mariniranimi popečenimi šampinjoni, šparglji in popečeno mlado koruzo. Žar mojstrica 2011, dekle, ki se je pogumno bojevala med fanti, pa je bila Sabina Štrajhar, ki je letos tekmovala prvič, vendar je imela super mentorja, saj je njen partner Sandi Ferjan iz Luž pri Visokem stari znanec tekmovanja in tudi žar mojster med amaterji iz preteklih let.

               

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 5. februar 2008 / 07:00

Predsednika z diplomatskim zborom

Brdo pri Kranju - Predsednik slovenske vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je včeraj skupaj s predsednikom države Danilom Türkom pripravil sprejem za diplomatski zbo...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

V dobrem letu sto novih delovnih mest

"Opažamo zaostrovanje razmer, vendar trenutno padca naročil pri nas ni. Morda zaradi stalno novih projektov. Vendar se celotno poslovno okolje zaostruje, proizvajalci z evropskega Vzhoda so še nekolik...

Splošno / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Serija požarov v Radovljici

Radovljica - V noči s srede na četrtek je v Radovljici gorela vrtna lopa na Poljski poti v Radovljici, ki so jo pogasili prostovoljni gasilci iz Radovljice, Lesc in Begunj. Seved...

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Dan mobilnosti in zelene energije

Kranj - Ob letošnjem dnevu Zemlje so pri Turističnem društvu Kranj pripravili prireditev, ki so jo poimenovali Dan mobilnosti in zelene energije. Na Glavnem trgu pri vodnjaku v s...

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Citre za vse glasbene zvrsti

Mlada citrarka Damjana Praprotnik je v domači kulturni dvorani v Cerkljah navdušila z diplomskim koncertom.

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Zelo živahno na Mojem vrtu

Dan odprtih vrat je v Biotehniški center Naklo privabil številne obiskovalce. Seznanili so se z novostmi pri urejanju vrta, zasaditvah balkonskega cvetja in še z mnogo čim ... Prijetna popestritev je...