Alenčica v pasti
Pred koncertom imam celih deset minut, da skočim v knjigarno. Moj pogled se spreletava po tujih naslovih kot ponorela vešča v svetlobi. Iz kupa potegnem Cigansko kuhinjo, v podnaslovu piše: Spremenite skoraj nič v nekaj slastnega z ne tako tajinstvenimi sestavinami. Ideja za naslednjo kolumno! Na ovitku preberem, da ima avtorica imenitno istoimensko restavracijo v Bostonu. Prelistam, fotografij ni, čeprav je knjiga lično opremljena. In naslov obeta. Kupim! ... Doma se mi točno opolnoči knjiga odpre na strani: špinačne fetuccinne Alfredo! Tole je pa italijanski, kakšen ciganski recept! ... Brskam naprej! Nobenih bakrenih kotličkov, nič, kar bi spominjalo na vonj in lesk ognja, ali na doma stolčene paprike. V furji sem z odprtimi očmi padla v past, iz katere mi lahko pomaga le bergla spomina. Bo pomagala? Bo!!! Spomnim se ciganske predstave v puszti, slastnega ciganskega 'pörkelta' (varianta našega golaža s paprično 'žerjavico') in 'roma lecso'. Nato v spominu zaživi še drugi konec Evrope. Saintes-Maries- de-la-Mer v Kamargi ob delti Rhone, kamor sta se čudežno rešili Marija Jakobova in Marija Saloma na begu iz Jeruzalema. Njuna temnopolta služabnica Sara je zaščitnica ciganov, ki se vsako leto 25. in 26. maja zgrnejo na romanje v ta kraj. In 'ciganka' (la bohemienne) je spremljala bikov zrezek, ki mi je potešil lakoto.
Lecso po romsko (roma lecso)
Za 6 oseb potrebujemo: 200 g mesnate slanine, 3-4 velike čebule, 2 kg zelenih paprik, 400 g paradižnika, odcejenega in brez semenja, 3 krompirje, 1-2 feferona, zelo drobno zrezana brez peščic, sladko in pekočo papriko po okusu, sol, voda za zalivanje.
Papriko očistimo in zrežemo na kolobarje, čebulo razrežemo na osminke, paradižnik na šestinke, krompir na ploščke. Slanino zrežemo na koščke, jo razpustimo in na njej zlato rjavo prepražimo čebulo. Potresemo s sladko papriko, ki se ne sme zažgati. Nato stresemo v lonec vso zelenjavo, popražimo in dodamo malo vode in na srednjem ognju kuhamo do mehkega. Solimo. Ponudimo samostojno ali k mesu.
Lesco je sicer zelo priljubljena madžarska jed in jo marsikje postrežejo v milejši inačici, zraven pa ponudijo skoncentrirano omako pikantne paprike s pripombo: dodaj, kolikor preneseš.
Ciganka (la bohemienne)
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g jajčevcev, 500 g zelo zrelega paradižnika, olupljenega in brez semenja, 2 sardelici, 4 žlice oljčnega olja, 1 strok česna, 2 žlici bazilike, 1 žlico moke, 4 žlice mleka, 2 žlici naribanega suhega kruha, sol, poper, sir po okusu.
Jajčevce olupimo, jih zrežemo na 5 mm debele rezine in rahlo zapečemo na 3,5 žlice oljčnega olja. Česen stremo, baziliko narežemo na trakce. Kruh naribamo. Jajčevcem dodamo paradižnik in dušimo na majhnem ognju.
Sardelici spražimo na pol žlice oljčnega olja, da postaneta kašasti. Posujemo z moko in dodamo mleko. Malce pokuhamo. Kašo dodamo jajčevcem skupaj s česnom in baziliko, popramo in solimo.
Nizko nepregorno posodo namastimo, pretresemo vanjo jed, poravnamo in posujemo s kruhom. Po žeji potresemo tudi s sirom (100 g). Damo v pečico, ogreto na 200, za približno pol ure. Jemo mlačno ali mrzlo z dobrim kruhom ali kot prilogo.
Pa dober tek!