Alenčica v pasti

Pred koncertom imam celih deset minut, da skočim v knjigarno. Moj pogled se spreletava po tujih naslovih kot ponorela vešča v svetlobi. Iz kupa potegnem Cigansko kuhinjo, v podnaslovu piše: Spremenite skoraj nič v nekaj slastnega z ne tako tajinstvenimi sestavinami. Ideja za naslednjo kolumno! Na ovitku preberem, da ima avtorica imenitno istoimensko restavracijo v Bostonu. Prelistam, fotografij ni, čeprav je knjiga lično opremljena. In naslov obeta. Kupim! ... Doma se mi točno opolnoči knjiga odpre na strani: špinačne fetuccinne Alfredo! Tole je pa italijanski, kakšen ciganski recept! ... Brskam naprej! Nobenih bakrenih kotličkov, nič, kar bi spominjalo na vonj in lesk ognja, ali na doma stolčene paprike. V furji sem z odprtimi očmi padla v past, iz katere mi lahko pomaga le bergla spomina. Bo pomagala? Bo!!! Spomnim se ciganske predstave v puszti, slastnega ciganskega 'pörkelta' (varianta našega golaža s paprično 'žerjavico') in 'roma lecso'. Nato v spominu zaživi še drugi konec Evrope. Saintes-Maries- de-la-Mer v Kamargi ob delti Rhone, kamor sta se čudežno rešili Marija Jakobova in Marija Saloma na begu iz Jeruzalema. Njuna temnopolta služabnica Sara je zaščitnica ciganov, ki se vsako leto 25. in 26. maja zgrnejo na romanje v ta kraj. In 'ciganka' (la bohemienne) je spremljala bikov zrezek, ki mi je potešil lakoto.

Lecso po romsko (roma lecso)

Za 6 oseb potrebujemo: 200 g mesnate slanine, 3-4 velike čebule, 2 kg zelenih paprik, 400 g paradižnika, odcejenega in brez semenja, 3 krompirje, 1-2 feferona, zelo drobno zrezana brez peščic, sladko in pekočo papriko po okusu, sol, voda za zalivanje.

Papriko očistimo in zrežemo na kolobarje, čebulo razrežemo na osminke, paradižnik na šestinke, krompir na ploščke. Slanino zrežemo na koščke, jo razpustimo in na njej zlato rjavo prepražimo čebulo. Potresemo s sladko papriko, ki se ne sme zažgati. Nato stresemo v lonec vso zelenjavo, popražimo in dodamo malo vode in na srednjem ognju kuhamo do mehkega. Solimo. Ponudimo samostojno ali k mesu.

Lesco je sicer zelo priljubljena madžarska jed in jo marsikje postrežejo v milejši inačici, zraven pa ponudijo skoncentrirano omako pikantne paprike s pripombo: dodaj, kolikor preneseš.

Ciganka (la bohemienne)

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g jajčevcev, 500 g zelo zrelega paradižnika, olupljenega in brez semenja, 2 sardelici, 4 žlice oljčnega olja, 1 strok česna, 2 žlici bazilike, 1 žlico moke, 4 žlice mleka, 2 žlici naribanega suhega kruha, sol, poper, sir po okusu.

Jajčevce olupimo, jih zrežemo na 5 mm debele rezine in rahlo zapečemo na 3,5 žlice oljčnega olja. Česen stremo, baziliko narežemo na trakce. Kruh naribamo. Jajčevcem dodamo paradižnik in dušimo na majhnem ognju.

Sardelici spražimo na pol žlice oljčnega olja, da postaneta kašasti. Posujemo z moko in dodamo mleko. Malce pokuhamo. Kašo dodamo jajčevcem skupaj s česnom in baziliko, popramo in solimo.

Nizko nepregorno posodo namastimo, pretresemo vanjo jed, poravnamo in posujemo s kruhom. Po žeji potresemo tudi s sirom (100 g). Damo v pečico, ogreto na 200, za približno pol ure. Jemo mlačno ali mrzlo z dobrim kruhom ali kot prilogo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 18. september 2013 / 14:25

Triglav pod Storžičem

Storžič se je tako bohotil nad drugim Triglav tekom, da se je naslov kar sam ponudil.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 23:09

Slovenka leta 2013 je postala Eugenija Carl

Med dvanajstimi izrednimi ženskami, kandidatkami za Slovenko leta 2013, so bralci in bralke revije Jana ocenili, da si naslov zasluži Eugenija Carl, novinarka, ki je razkrila nekaj najodme...

Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 16:48

Ladies Night: predpremiera filma Ameriške prevare

V kinematografih Cineplexx pripravljamo v soboto, 18. januarja, ob 19.30, “damski” ogled enega najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta! Na nepozabnem Ladies Night, filmsko – plesnem večeru z naki...

Kranj / sreda, 15. januar 2014 / 16:27

Občina Kranj med onesnaženimi območji

Kranj – Vlada je decembra lani sprejela odloke o načrtih za kakovost zraka na območju Zasavja in nekaterih slovenskih mestnih občin, med njimi tudi občine Kranj. S sistemi za merjenje količine trdi...

Gorenjska / sreda, 15. januar 2014 / 16:25

Mladi planinci na državnem prvenstvu

Na 25. Državnem tekmovanju Mladina in gore, ki je minulo soboto potekalo v Braslovčah, so se dobro odrezale tudi nekatere gorenjske osnovnošolske ekipe. Med 28 najboljšimi ekipami iz vse Slovenije,...

Razvedrilo / sreda, 15. januar 2014 / 16:24

Francka Drempetič je praznovala 102. rojstni dan

Francka Drempetič se je rodila 9. januarja 1912 na Primskovem pri Kranju. Poročila se je v Britof pri Kranju, v Domu starejših občanov Preddvor pa je nastanjena že dvanajsto leto. Francka...