Jedilnik z brado

Iščoč stare prevode pravljic, sem med zbledelimi tipkopisi našla list s porumenelim robom in z odtisom mastnega prsta. Na njem je pisalo Preselitveni jedilnik. Sestavljen je bil na osnovi moje male, na videz povsem neugledne kuharske biblije: Kaj moškim tako zelo tekne, s podnapisom Kulinarično popotovanje okrog sveta, ki jo je napisala Lilo Aureden in izdala 1954 v Münchnu. Jedilnik je bil sestavljen davnega leta 1973, ko smo se preselili v Radovljico. Seveda je bilo treba ob tej priložnosti prirediti tudi večer odprtih vrat. Dobro se spominjam, da takrat ni bilo dobiti posebnih začimb, kaj šele madeirskega vina. Po vse je bilo treba na konec Celovške ceste. Nekoč je v mojo vrečko pokukal tudi carinik, ki sem mu morala razložiti, za kaj se kaj uporablja. Mislila sem že, da mi bo vzel skupaj s tistim hudo precenjenim vinom z Madeire ... Pa sem srečno vse prinesla domov. In potem se je zgodilo. Moja prva slavnostna večerja v Radolci. Soprog, ki je sprejemal goste, je vsakega zelo nedolžno vprašal: »Imate s seboj tudi kos kruha? Ne vem, če vam bo jedilnik ustrezal.« Poleg spodaj omenjenih jedi je bila na sporedu še strasburška juha iz zelene in za poobedek limonina torta v obliki gradu s srednjeveškimi cinami. Po starem jedilniku sodeč, je bila solata najavljena kot zeleno hrepenenje, čeprav je bila kar običajna zelena solata s fižolom. Bilo je veliko smeha, krožnikov pa skoraj ni bilo treba pomivati. Minulo nedeljo sem ponovila vajo izpred toliko let in z enako torto - v preprostejši obliki.

Rimska solata s tunino

Za 4 osebe potrebujemo: 1 večjo pločevinko tunine v olju, 1 čebulo, 1 žlico paradižnikovega pireja (po želji), 1 žlico kaper, sok in lupino neškropljene limone, 2 trdo kuhani jajci, pest polnjenih oliv, sol in poper

Tunino odcedimo in z vilicami natrgamo na kosce. Olje prihranimo in ga zmešamo z drobno sesekljano čebulo in drobno narezanimi kaprami, limoninim sokom in lupinico ter dodamo paradižnikov pire. Nazadnje rahlo primešamo tunino, okrasimo s krhlji trdo kuhanih jajc in olivami. Postrežemo z belim kruhom.

Prekajen goveji jezik

Za 4-6 oseb potrebujemo: 1 prekajen goveji jezik, 1 šopek zelenjave za juho, 2 lovorova lista, 1 čebulo

Jezik z zelenjavnim šopkom, lovorjem in čebulo kuhamo 2-3 ure. Ko je kuhan, odlijemo vodo, odstranimo zelenjavo in ga prelijemo z mrzlo vodo. Počakamo nekaj minut, ga olupimo in narežemo na kose ter damo na toplo. Oblijemo ga z madeirsko omako in postrežemo s širokimi rezanci.

Omaka Madeira

Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhen por, 1 korenček, 1/4 gomolja majhne zelene, 1 ne veliko peteršiljevo korenino, 6 dag masla, 2 ravni žlici moke, 2 žlici paradižnikove mezge, 2 dl madeirskega vina, 1 žlico limoninega soka, 1 dl čiste zelenjavne juhe

Na maslu prepražimo na drobne koščke zrezano zelenjavo. Ko zarumeni, jo potresemo z moko, dodamo paradižnikovo mezgo in juho. Začinimo s poprom in soljo. Omaka naj na majhnem ognju počasi vre slabo uro. Potem omako precedimo, dodamo madeirsko vino (lahko je tudi drugo dobro sladko vino) in limonin sok ter še enkrat prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Anketa: Strugo je treba poglobiti

Kropa - Ko so v sredo v Kropi odprli obnovljeni odsek državne ceste, smo krajane vprašali za mnenje o tem, kako poteka obnova vasi po lanski povodnji in kaj bi bilo še treba storiti za večjo varnost p...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 2. december 2022 / 16:18

Na župana čaka še sedem občin

V nedeljo bo drugi krog županskih volitev potekal v 47 občinah v Sloveniji, med njimi tudi v sedmih občinah s širšega območja Gorenjske. Zanje tudi tokrat objavljamo volilno napoved.

Radovljica / petek, 2. december 2022 / 14:33

Jutri spominska slovesnost na Goreljku

Radovljica – Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica vabi na spominsko slovesnost ob 79. obletnici boja III. bataljona Prešernove brigade na Pokljuki. Slovesnost bo v soboto, 3. decembra, ob 11...

Kranj / petek, 2. december 2022 / 14:31

Jutri prižig prazničnih lučk v Kranju

Kranj – Praznične lučke bodo v mestnem središču Kranja prižgali jutri ob 17. uri, in ne danes, kot smo napačno napovedali v torkovem časopisu. Prižig lučk bo spremljal koncert skupine Bassless. Pra...

Preddvor / petek, 2. december 2022 / 14:31

Pravljični december v Preddvoru

Preddvor – V Preddvoru se bo pod naslovom gRajski Preddvor že tradicionalno odvila vrsta decembrskih prireditev. Najbolj živahno bo na gradu Dvor, ki se bo v času praznikov spremenil v pravljično d...

Kultura / petek, 2. december 2022 / 14:26

Ive, ilustrator in kulturni delavec

Z retrospektivno razstavo knjižnih ilustracij in umetnikovega kulturnega angažmaja z naslovom Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec so se v Loškem muzeju poklonili slikarju in hkrati počastili st...