Tržiške bržole so se po originalnem receptu v soboto pripravljale in kuhale na odprtem ognjišču na drva tri ure. (Foto: Matej Slabe)

U Tržič` bržole so doma

Lepo je zadišalo po tržiških bržolah in prijetno vzdušje je bilo na 3. svetovnem festivalu tržiških bržol. Ta kulinarična posebnost Tržiča je zapisana tudi v knjigi.

Tržič – To kulinarično posebnost Tržičani ohranjajo tudi tako, da vsako tretjo soboto v juniju organizirajo Svetovni festival tržiških bržol, kjer se amaterski in poklicni kuharji pomerijo v kuhanju te tržiške jedi. Devet jih je letos prišlo na prireditveni prostor v atrij občine. »Tri ekipe so tekmovale v kategoriji tržiški gostinci, šest je bilo skupin ljubiteljskih kuharjev, med njimi tudi gostje iz Borovelj,« je povedala Marjana Zupan, predsednica Turističnega društva (TD) Tržič, ki je glavni organizator dogodka. Zupanova je predstavila tudi novost: TD Tržič je skupaj z Založbo Turistika izdalo knjigo Tržiške bržole. V njej boste izvedeli, kako so nastale tržiške bržole, kako so jih kuhali, pravzaprav rontali, kako je v Tržiču zadišalo po bržolah s svetovnim festivalom, katero meso in začimbe gredo v lonec. V knjigi so tudi recepti in bogat slikovni material.

Tržiške bržole so se po originalnem receptu v soboto pripravljale in kuhale na odprtem ognjišču na drva tri ure. Strokovna komisija v sestavi Jože Zalar, Eka Cinac, Marko Zaplotnik in Lucija Milena Jelendolska je ocenjevala, kot je povedal predsednik komisije Jože Zalar: »Pripravo in videz delovnega prostora, na koncu pa videz, vonj in okus jedi.« Tržiški župan Borut Sajovic sicer ni tekmoval, tržiško bržolo pa zna skuhati, je povedal. V skupini ljubiteljskih kuharjev K'r tako iz Tržiča so bili Goran Longar, Jože Dobrin in Franci Beguš. »V kotel smo dali šest kilogramov tri leta starega koštruna, meso koštruna je namreč obvezno po originalnem receptu,« je povedal Goran Longar in postregel še z domačo ovčjo pašteto. Prvič so se dogodka udeležili Šetrajčki iz Begunj. »Soproga vedno dobro skuha to jed, pa sem jo že dve leti hecal, da bi prišli še sem,« je povedal Janez Rihtaršič. Skupina Jezerska ovčka se festivala udeležuje vsa leta. »Radi pridemo, tudi zaradi druženja,« je povedal Silvo Plaznik in postregel še z domačo ovčjo salamo. Tudi gostje iz Borovelj radi pridejo k sosedom, je dejala Sonja Wošnak, in tudi Tržičani jim radi vrnejo obisk na Pohača festu, ki bo v Borovljah konec avgusta.

Med spremljajočim programom so bile stojnica starin, rokodelska tržnica, v Kurnikovi hiši razstava Ta cort bertuh, ustvarjalna delavnica, nastop Pihalnega orkestra Tržič in za konec razglasitev najboljših ekip in podelitev priznanj. V kategoriji ljubiteljskih kuharjev je slavila ekipa Jezerske ovčke, v kategoriji tržiški gostinci pa ekipa gostilne Pr' Krvin. »Ta jed ohranja slovensko kulinarično dediščino in vse več mladih se pridružuje temu, saj je bistveno, da jed ne izumre. Tržiški gostinci bi jo lahko ponudili vsaj enkrat na teden, da bi gost vedel, da jo dobi v času kosila. Tržiška bržola je tudi pogreta dobra,« pa je povedal novinar Drago Bulc, ki je skupaj s kuharjema Draganom in Tinom na festivalu sodeloval pod imenom Čisti amaterji za KS Podljubelj. Njihova ekipa je tudi dobila priznanje za celostni vtis in najboljšo predstavitev.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 22. julij 2012 / 07:00

Če bi se srečali Prešeren, Layer in Puhar

Pa se niso. Le kaj bi se zgodilo, če bi usoda nanesla drugače? Vsi trije znani Kranjčani so bili namreč sodobniki, pesnik dr. France Prešeren (1800-1849) baročni slikar Leopold Layer (1752-1828)...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Kronika tedna

Ovadeni zaradi nezakonitega lastninjenja Kriminalisti so na koprsko sodišče podali kazensko ovadbo zoper četverico, ki naj bi nezakonito lastninila hotelsko in turist...

Prosti čas / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Eva Moškon za odprtim mikrofonom v Kranju

Danes, v soboto, ob 21.30 bo zasedba E.V.A. s pevko Evo Moškon na čelu v kranjskem Klubaru odprla akustični večer Odprti mikrofon, ki je namenjen ljubiteljem dobrega druženja in razgibaneg...

Zanimivosti / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Prihodnji teden bo zimski smučarski sejem

Kranj - Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Kranj bo od četrtka, 18. novembra, do nedelje, 21. novembra, pripravilo tradicionalni, letos že 36. zimski sejem. Potekal bo v g...

Bohinj / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Spominski pohod do Krnskega jezera

Bohinjska Bistrica - Ob Krnskem jezeru se bodo tudi letos spomnili obletnice konca prve svetovne vojne, ki je s Soško fronto zaznamovala tudi Krnsko pogorje. Danes bodo tako prip...

Kronika / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Vozniki se pripravljajo na zimo

Izjemen odziv voznikov na akcijo "Čista stekla in dober profil za večjo varnost pozimi" v Kranjski Gori.