Razstavo Letalstvo v modelih so v atriju Radovljiške graščine odprli v torek. Na ogled bo do konca leta, potem pa se seli v druge muzeje. (Foto: Anka Bulovec)

Letalska dediščina v radovljiški graščini

Albin Novak, starosta slovenskih letalcev in modelarjev, v atriju radovljiške graščine predstavlja modele Rusjanovih in Bloudkovih letal.

Radovljica - Pomanjšana letala - Eda 5, Rusjan-Merćepovo letalo, Apis, KB-3 Jadran, Tonček, Libis 520, Inka, Minima, Trojka, KB-6 Matajur, Aero 3, Libela, Kavka, Štorklja - ter zbirka poustvarjenih maket iz časa slovenske tovarne Letov-Libis na nevidnih nitih visijo nad desnim atrijem nedavno prenovljene radovljiške graščine in ustvarjajo vtis, da smo stopili v drug prostor in čas. Impresivna zbirka modelov je večinoma last Albina Novaka, po rodu Ljubljančana, zadnja leta pa stanovalca Doma dr. Janka Benedika v Radovljici, ki je bogato zbirko želel predstaviti tudi širši javnosti.

Kot poudarjajo v Muzejih radovljiške občine, ki so bedeli nad postavitvijo, razstava opozarja tudi na upodobitve letenja v likovni umetnosti, prve praktične poskuse letenja, na letalske pionirje in velike konstruktorje v svetu in na Slovenskem. Prikaz dopolnjujejo filmi Letalstvo na Slovenskem, Bloudkov leteči človek in Leteča brata Rusjan, predavanja in delavnice. Razstavo, ki bo na ogled do sredine decembra, so v Muzejih radovljiške občine pripravili v sodelovanju s strokovnim vodjem dr. Sandijem Sitarjem in številnimi drugimi zunanjimi sodelavci.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 14. julij 2013 / 23:57

Ogrožena investicija v terminal?

Novi nadzorniki Aerodroma Ljubljana naj bi bili, tako kot tudi mali delničarji, proti gradnji novega potniškega terminala.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 23. marec 2010 / 07:00

Policisti bodo na preži

Kranj - Policisti Prometne postaje policije Kranj bodo ta teden opravljali meritve hitrosti z radarjem, ki je nameščen v belem Renaultovem kangooju. Danes bodo med 7. in 15. uro...

GG Plus / torek, 23. marec 2010 / 07:00

Peljati zastavo velika čast

Iztok Pergarec, vodja planiške letalnice in zastavonoša

Prosti čas / torek, 23. marec 2010 / 07:00

Erazma je ujela Janja

Zmagovalka radijskega resničnostnega šova Ujemi Erazma je Velenjčanka Janja Hudej, ki zadnje leto živi v Mengšu. Prislužila si je pet tisoč evrov in sanjsko potovanje na Tajsko.

Kultura / torek, 23. marec 2010 / 07:00

Idealist je mrtev, živeli Hlapci

V soboto se je s Cankarjevimi Hlapci v Bergerjevi "komentirani izdaji" začel letošnji, jubilejni 40. Teden slovenske drame.

Slovenija / torek, 23. marec 2010 / 07:00

Marušič kandidat za zdravstvenega ministra

Ljubljana - Dorjan Marušič, sedaj še svetovalec na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je včeraj sporočil, da je sprejel ponudbo premiera Boruta Pahorja...