Morje in gora na krožniku

Katalonija, pokrajina na severovzhodu Španije, je kulinarično zelo zanimiva, saj združuje tipično mediteranske jedi z jedmi iz Pirinejev in Leridske nižave. Kataloncem hrana ne pomeni le polnjenja želodca, ampak druženje, dolge pogovore, užitek in svojevrstno umirjenost. Če se Barcelona ponaša s katedralo Sagrada Familia, ima tudi 'katedralo čutov', to je tržnica La Boqueria na Ramblesu, kjer vladata obilje in neponovljivo, tudi hrupno vzdušje. Če se ne utegnete zapeljati v notranjost dežele, poiščite v Barceloni lokale, kjer se motajo domačini, in boste spoznali Katalonijo na krožniku.

Katalonska solata

 

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči papriki, 2 trdo kuhani jajci, 8 majhnih paradižnikov, 4 manjše čebule, ½ glavice solate, 3 žlice rdečega vinskega kisa, 1 žlico gorčice, poper po okusu, 6 žlic olivnega olja, 10 črnih oliv, 16 sardelnih filetov v olju.

Pečico ogrejemo na 250 ºC. Papriko prerežemo na pol in jo očistimo semen. Polovice paprik zložimo na pekač tako, da je rez spodaj. Pečemo 15 minut, dokler koža ne počrni. Potem jih damo v plastično vrečko, da se malce ohladijo in jih nato zlahka olupimo. Narežemo jih na trakove in zložimo na krožnik.

Jajca olupimo in jih zrežemo na četrtine. Paradižnike zrežemo na osem delov, prav tako čebulo. Solato operemo, osušimo in natrgamo na primerne koščke. V majhni skledici mešamo kis, gorčico, sol in poper in vtepemo olje, da preliv postane kremast.

Papriko, paradižnike, čebulo, solato in olive zmešamo v skledi in začinimo s prelivom. Odvečno olje s sardelnih filetov odcedimo in jih s krhlji jajc dekorativno razporedimo po solati.

Piščanec z garnelami

Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega 1 do 1,2 kg, 8 garnel oljčno olje, 6 paradižnikov, 2 čebuli, 3 šalotke, 1 rdeč koren, 1 šopek zelišč – peteršilj, timijan rožmarin, 1 skodelico kurje juhe, lahko je kocka, 1/2 skodelice belega vina.

za picado: 2 kosa kurjih jetrc, 8 praženih mandljev, 1 žličko cimeta – po okusu, 2 žlički naribane grenke čokolade

Piščanca razrežemo na 8 kosov, solimo in popramo in zlato rumeno zapečemo na neprevročem oljčnem olju. Kose piščanca zavijemo v folijo in damo na stran.

Dodamo malo olja in spečemo garnele, po 1 minuto na vsaki strani. Tudi garnele vzamemo iz kozice. Paradižnik olupimo, ga očistimo pešk in ga damo v kozico. Dodamo korenček, zrezan na kolobarčke, in dišavnice. Čez nekaj minut dodamo vino in juho in kose piščanca. Dušimo približno pol ure. Medtem pripravimo picado:

V manjši kozici segrejemo oljčno olje in na njem opečemo kurja jetrca. Nato z drugimi sestavinami in z malo olja v terilniku stremo sestavine v gladko maso, ki jo dodamo piščancu. Dodamo garnele in vse skupaj kuhljamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Kose piščanca in garnele zložimo na večji pladenj in prelijemo z omako. Postrežemo lahko s krompirjem ali rižem.

Pretlačen kromir in zelje s slanino iz Cerdanye

 

Za 4 osebe potrebujemo: 600 g krompirja, 1 zeljno glavico, oljčno olje, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Krompir olupimo, zeljne liste operemo in izrežemo kocen. Oboje v slani vodi kuhamo približno pol ure.

Medtem v ponvi segrejmo malo olja in prepražimo na 4 kose narezano slanino. Damo na stran, na maščobi pa opečemo česen, a ne sme porjaveti, da ne greni.

Krompir in zelje odcedimo in pretlačimo s tlačilko za krompir. Zmes damo v kozico in dobro premešamo. Malce potlačimo, da je zmes videti kot velika tortilla, in postrežemo z zapečenimi rezinami slanine. Sama pri sebi sem jed krstila kar za katalonski govnač.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 3. julij 2008 / 07:00

Dolgo prijateljstvo se nadaljuje

S poimenovanjem parka ob Kinu Center v Park La Ciotat in slavnostnim podpisom listine ob 50-letnici pobratenja se tudi uradno nadaljuje prijateljevanje med Kranjem in La Ciotatom.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 8. junij 2011 / 07:00

Ugodnosti za upokojence

Med podjetji, ki ponujajo dodatne ugodnosti za upokojence, je tudi Tuš Holding.

Zanimivosti / sreda, 8. junij 2011 / 07:00

Volili bodo novo vodstvo

Kokrica - Predstavniki gorenjskih društev upokojencev bodo v petek, 17. junija, na volilnem občnem zboru v Kulturnem domu na Kokrici izvolili novo vodstvo Pokrajinske zveze društ...

Zanimivosti / sreda, 8. junij 2011 / 07:00

Krompirja ne bo zmanjkalo

V središču Šenčurja bo ta konec tedna potekal četrti Praznik krompirja.

Gospodarstvo / sreda, 8. junij 2011 / 07:00

Razpis za ekološko in integrirano pridelavo

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis, na podlagi katerega bo med kmetijska gospodarstva, vključena v sheme kakovosti hrane, razdelil...

Kranj / sreda, 8. junij 2011 / 07:00

Herman Van Rompuy v Sloveniji

Brdo - Na povabilo predsednika vlade Boruta Pahorja se je v petek na delovnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Premier ga je...