Skalce za zajtrk

Ni bojazni, da bi vam postregla z obrežnimi kamenčki za pozni nedeljski zajtrk. So pa te skalce nič trd prigrizek h kavi ali čaju, ko se nam ne da hoditi med kapljicami. Recept sem odkrila, ko sem nekega z zoprnim dežjem zavešenega dne prebrala knjigo o Katharini Schratt, h kateri je zahajal na zajtrk (pa ne samo na zajtrk) nekdanji avstro-ogrski monarh Franc Jožef. Gospa je burila domišljijo pisateljev, ki radi pišejo pikantne biografije. Nadvse nadarjena igralka je po smrti cesarice Sissi postala cesarjeva prijateljica, ki je imela za seboj propadel zakon in veliko razprtij v dunajskem Dvornem gledališču, ker je tam menda preveč »komandirala«. No, cesar ji je za oljenje prijateljstva poklanjal dragulje, nepremičnine in podpisal tudi kakšno menico, saj je Katharina strastno kockala, njeni dolgovi pa so bili včasih zastrašujoči. Ko je Franc Jožef l. 1916 umrl, se ji je življenje zasukalo. Postala je zelo religiozna, umaknila se je iz javnega življenja in do svoje smrti 1940 kdaj pa kdaj nastopila na kakšni dobrodelni prireditvi v prid živali. Sama je imela dve opici, tri papagaje in sedem psov.

No, če za oblikovanje skalc potrebujemo žlico, naj bo na žlico tudi topel uvod:

Enolončnica s piščancem in čičerko

Za 4 osebe: 250 g čičerke, 8 piščančjih kračic, sol, poper, zmlet koriander, ščep cimeta po okusu, 1 velika čebula, 2 stroka česna, 2 rumeni papriki, 200 g stročjega fižola, 4 mesnati paradižniki, 5 žlic oljčnega olja, četrt l kurje juhe (v sili uporabimo kocko), ščep žafranike, 2 vejici mete, 4 vejice peteršilja.

Čičerko namočimo čez noč v poldrugi liter vode. Naslednji dan vodo odlijemo, prelijemo s svežo in skuhamo čičerko (približno 1 uro). Kuhano odcedimo, vodo, v kateri se je čičerka kuhala, prihranimo. Kračice splaknemo, osušimo z vpojnim papirjem, natremo s soljo, poprom in koriandrom, po želji tudi s cimetom). Česen in čebulo narežemo na drobne kocke. Očistimo in narežemo fižol. Papriko prav tako narežemo na kocke. Paradižnike za pol minute potopimo v krop, nato jih olupimo, odstranimo peške in zrežemo na kocke. Oljčno olje segrejemo v loncu in na njem opečemo kračice, dodamo čebulo in česen, nato pa še papriko in fižol. Začinimo po okusu. Zalijemo s četrt l kurje juhe in vodo, v kateri se je kuhala čičerka. Dodamo še žafraniko, pokrijemo lonec in kuhljamo 20-25 minut. Deset minut prej, preden je skuhano, dodamo paradižnik in čičerko. Splaknemo zelišča, jih sesekljamo in dodamo jedi. Pa dober tek.

Skalce za zajtrk

Za 1 peko potrebujemo: 400 g bele moke, 100 g masla, 150 g sladkorja, 100 g kokosove moke, 20 g jelenove soli, 2 jajci, 10 žlic mleka, 2 pesti rozin.

Za glazuro: 200 g sladkorja v prahu, 2 žlici vroče vode, sok pol limone.

Vse sestavine dobro pregnetemo, pokrijemo testo in ga pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan z jedilno žlico oblikujemo skalce in jih polagamo na pomaščen pekač. Pečemo jih 25 minut pri 180 stopinjah C. Za glazuro zmešamo sladkor, vodo in limonov sok. Tik preden se glazura posuši, jih okrasimo s kandiranimi vijolicami. Skalce lahko spečemo tudi v modelu za mafine. V vdolbine damo rahlo namaščene papirne skledice, vendar vanje ne smemo dati več testa, kakor bi ga oblikovali z žlico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 19. maj 2015 / 12:23

Presenečenje, ki to sploh ni

V slovenskem kolesarskem svetu še vedno močno odmeva uspeh Jana Polanca na peti etapi letošnjega že 98. italijanskega kroga – Gira.

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sobota, 16. julij 2016 / 22:31

Od torte iz frotirja do knjige iz blaga

Jezersko – Vsaki dve leti članice skupine za ročna dela priredijo razstavo svojih izdelkov. Letos so jo v Korotanu, kjer bo v prihodnje medgeneracijski center, odprle junija ob občinskem prazniku,...

Kamnik / sobota, 16. julij 2016 / 22:29

Muzejska pot je še vedno gradbišče

Kamnik – Delavci Komunalnega podjetja Kamnik te dni intenzivno urejajo makadamski del Muzejske poti, ki vodi do gradu Zaprice, v katerem ima sedež Medobčinski muzej Kamnik. Dela, ki se izvajajo skl...

Zanimivosti / sobota, 16. julij 2016 / 22:20

Čriček

V poletnih večerih mnoge znova osrečuje popolna harmonija petja čričkov, v katerem odzvanja narava sama v svoji čudežni raznolikosti. Njihova melodija lahko predstavlja romantično ozadje mladim zal...

Nasveti / sobota, 16. julij 2016 / 22:18

Nočna straža v veleblagovnici

Letos mineva 410 let od rojstva velikega holandskega slikarja Rembrandta (1606–1669), ki je leta 1642, ko je bila Nizozemska še pod špansko krono, ustvaril znamenito skupinsko sliko Nočna straža....

GG Plus / sobota, 16. julij 2016 / 22:18

Kako je postala očetova last

Azrine težave so se začele že ob njenem rojstvu. Ko je prijokala na svet, je bila njena mama stara skoraj 46 let, očetu pa je bilo petnajst let več. Po vasi se je hvalil, da je 'naredil' t...