Skalce za zajtrk

Ni bojazni, da bi vam postregla z obrežnimi kamenčki za pozni nedeljski zajtrk. So pa te skalce nič trd prigrizek h kavi ali čaju, ko se nam ne da hoditi med kapljicami. Recept sem odkrila, ko sem nekega z zoprnim dežjem zavešenega dne prebrala knjigo o Katharini Schratt, h kateri je zahajal na zajtrk (pa ne samo na zajtrk) nekdanji avstro-ogrski monarh Franc Jožef. Gospa je burila domišljijo pisateljev, ki radi pišejo pikantne biografije. Nadvse nadarjena igralka je po smrti cesarice Sissi postala cesarjeva prijateljica, ki je imela za seboj propadel zakon in veliko razprtij v dunajskem Dvornem gledališču, ker je tam menda preveč »komandirala«. No, cesar ji je za oljenje prijateljstva poklanjal dragulje, nepremičnine in podpisal tudi kakšno menico, saj je Katharina strastno kockala, njeni dolgovi pa so bili včasih zastrašujoči. Ko je Franc Jožef l. 1916 umrl, se ji je življenje zasukalo. Postala je zelo religiozna, umaknila se je iz javnega življenja in do svoje smrti 1940 kdaj pa kdaj nastopila na kakšni dobrodelni prireditvi v prid živali. Sama je imela dve opici, tri papagaje in sedem psov.

No, če za oblikovanje skalc potrebujemo žlico, naj bo na žlico tudi topel uvod:

Enolončnica s piščancem in čičerko

Za 4 osebe: 250 g čičerke, 8 piščančjih kračic, sol, poper, zmlet koriander, ščep cimeta po okusu, 1 velika čebula, 2 stroka česna, 2 rumeni papriki, 200 g stročjega fižola, 4 mesnati paradižniki, 5 žlic oljčnega olja, četrt l kurje juhe (v sili uporabimo kocko), ščep žafranike, 2 vejici mete, 4 vejice peteršilja.

Čičerko namočimo čez noč v poldrugi liter vode. Naslednji dan vodo odlijemo, prelijemo s svežo in skuhamo čičerko (približno 1 uro). Kuhano odcedimo, vodo, v kateri se je čičerka kuhala, prihranimo. Kračice splaknemo, osušimo z vpojnim papirjem, natremo s soljo, poprom in koriandrom, po želji tudi s cimetom). Česen in čebulo narežemo na drobne kocke. Očistimo in narežemo fižol. Papriko prav tako narežemo na kocke. Paradižnike za pol minute potopimo v krop, nato jih olupimo, odstranimo peške in zrežemo na kocke. Oljčno olje segrejemo v loncu in na njem opečemo kračice, dodamo čebulo in česen, nato pa še papriko in fižol. Začinimo po okusu. Zalijemo s četrt l kurje juhe in vodo, v kateri se je kuhala čičerka. Dodamo še žafraniko, pokrijemo lonec in kuhljamo 20-25 minut. Deset minut prej, preden je skuhano, dodamo paradižnik in čičerko. Splaknemo zelišča, jih sesekljamo in dodamo jedi. Pa dober tek.

Skalce za zajtrk

Za 1 peko potrebujemo: 400 g bele moke, 100 g masla, 150 g sladkorja, 100 g kokosove moke, 20 g jelenove soli, 2 jajci, 10 žlic mleka, 2 pesti rozin.

Za glazuro: 200 g sladkorja v prahu, 2 žlici vroče vode, sok pol limone.

Vse sestavine dobro pregnetemo, pokrijemo testo in ga pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi. Naslednji dan z jedilno žlico oblikujemo skalce in jih polagamo na pomaščen pekač. Pečemo jih 25 minut pri 180 stopinjah C. Za glazuro zmešamo sladkor, vodo in limonov sok. Tik preden se glazura posuši, jih okrasimo s kandiranimi vijolicami. Skalce lahko spečemo tudi v modelu za mafine. V vdolbine damo rahlo namaščene papirne skledice, vendar vanje ne smemo dati več testa, kakor bi ga oblikovali z žlico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 4. februar 2014 / 13:20

Padci, poškodbe in zastrupitve

Kranj, Jesenice – Od petka do vključno nedelje so v urgentni kirurški ambulanti Splošne bolnišnice Jesenice obravnavali 86 pacientov samo zaradi poškodb, vendar pa, kot je pojasnila tamkajšnja stro...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 14. november 2015 / 08:39

Nasvet: ne koruze na koruzo

Ob vse večji razširjenosti koruznega hrošča na Gorenjskem so tudi vse pogostejši pozivi kmetom, da naj kolobarijo in da naj na isto njivo ne sejejo koruze za koruzo.

Slovenija / sobota, 14. november 2015 / 08:37

Človek v vesolju

Znanstveniki so izračunali, da naj bi v celotni človeški zgodovini na zemlji živelo že 108 milijard ljudi. To je seveda le ocena, povsem natančno pa vemo za število ljudi, ki so doslej odpotovali v ve...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:33

Šampion in osebnost za zgled

Na Preji, ki je bila prva z aktivnim vrhunskim športnikom, se je pokazalo, da naše Preje niso le informativni in po možnosti kratkočasni javni intervjuji, ampak imajo tudi vzgojni pomen. Peter Prevc n...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:31

Davorin Jenko – avtor slovenske in srbske himne

Slovenci in tudi Gorenjci se skoraj ne zavedamo, da je naše gore list – skladatelj Davorin Jenko – avtor kar dveh državnih himn. Njegov prijatelj Simon Jenko je napisal pesem Naprej zastav...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:25

Kdo bo filmski junak in kdo goljuf?

V Slovenskem mladinskem gledališču so pred kratkim uprizorili zanimivo gledališko predstavo z naslovom Rokova modrina. Režiser Matjaž Pograjc se je v njej lotil zgodbe slavnega in žal že pokojnega...