Z žarom pred žarom

Prvomajski prazniki so že praviloma dnevi, ko se z idiličnih gozdnih parobkov, z jas in obrežnih prodnikov, nad dopuščenimi in nedopuščenimi mesti, nad domačimi vrtovi začnejo dvigati dimna znamenja ... Edino sporočilo: častilci žara so začeli svoje obredje. Seveda imajo veliko pomočnikov, saj ima druženje v naravi vedno prizvok nečesa lahkotnega, skoraj brezskrbnega in celo opravila, ki so nam med štirimi stenami zoprna, opravimo mimogrede v smehu, dovtipih, družbi. Danes je pravi dan, da pogledate, ali vam za prvo peko v naravi ničesar ne manjka?! Pripravite pa še poseben program, da boste izza računalnikov spravili tudi svojo mladež!

A preden zacvrčijo prvi kotleti, postrvi in čevapčiči, poskrbite za presno zelenjavo, ki se rada brati s pečenim mesom. Seveda pa marsikaj lahko pripravite že vnaprej.

Ob prvem maliganskem ali nemaliganskem požirku se že prileže kakšen grižljajček in kot nalašč je za to

Mocarela v marinadi

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 žlici odcejenih, grobo sesekljanih kaper

5 sardelnih obročkov, narezanih na koščke

1 neškropljeno limono

400 ml deviškega oljčnega olja

1 žličko in pol grobo strtega popra

2 žlici sesekljane bazilike

2 žlici sesekljane melise

2 lovorova lista

700 g mocarele

Kapre, sardele, ostrgano limonino lupinico in limonin sok, baziliko, meliso in poper v visokem kozarcu za vlaganje zmešamo z oljem.

Mocarelo narežemo na 1/2 cm debele rezine. Če je mocarela prevlažna, jo osušimo z vpojnim papirjem. V drug kozarec nalijemo malo marinade, prekrijemo dno z rezinami mocarele in spet dodamo marinado. Postopek ponavljamo, dokler ni zadnja rezina sira prelita z marinado. Kozarec zapremo in ga damo v hladilnik za 2 do 3 dni. Ko mocarelo pojemo, marinade na zavržemo, ampak jo precedimo in z njo obogatimo kakšno pikantno solato.

Najboljša spremljevalka mocarele je popečena ali v foliji dobro ogreta bageta.

Na žaru pečen mlad krompir je prava poslastica, če pa imate na pikniku še plinski gorilnik, lahko krompir skuhate in postrežete s pomako, ki jo pripravite doma.

Slastno popackan krompirček

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 kg dobro okrtačenega in opranega mladega krompirja

400 g neposnete skute

2 mladi mali kumari

2 spomladanski čebulici

1 strok česna

1/2 šopka zelišč – peteršilja, melise, mete, krebuljice, koprca, šetraja in drobnjaka

4 žlice tekočega jogurta

1 žlico limoninega soka

sol, poper po okusu

Krompirček spečemo v foliji ali skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žlico grobe soli in žlico kumine.

Skuto odcedimo, kumarici narežemo na kockice, zelišča in čebulico sesekljamo. Nato vse sestavine damo v visok lonec in piriramo. Solimo in popramo po okusu. Pomaka naj dve uri počiva v hladilniku ali hladilni posodi.

K mlademu krompirčku se poda tudi

Hladna omaka s stročjim fižolom

za 4 osebe potrebujemo:

3 trdo kuhana jajca

150 g kuhanega stročjega fižola

1 žličko ingverja

1 kislo kumarico

150 g majoneze

100 g jogurta maščobne stopnje 3,2

1 žlico gorčice

1 žlico limoninega soka

1 vejico šetraja

sol, poper po okusu

Kuhan stročji fižol narežemo na tenke, poševne trakce. Jajca grobo sesekljamo, žličko ingverjeve korenine nastrgamo. Kislo kumaro narežemo na kockice, lističe šetraja sesekljamo. Gladko zmešamo majonezo, jogurt, gorčico in limonin sok, dodamo ingver, kumarico, fižol, jajca, šetraj, solimo in popramo po okusu.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 5. november 2008 / 07:00

Maša v vlogi Anice

Glavno vlogo Anice v istoimenski nanizanki, ki jo predvajajo na TV Slovenija, igra Maša Remškar iz Tržiča.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 29. marec 2014 / 12:24

Komunala išče rešitve

Ker mora Komunala Kranj od začetka marca zaradi zaprtja pretovornega platoja na Zarici odpadke iz Kranja voziti v Suhadole in na Vrhniko, so stroški odvoza močno narasli. Komunala: Govoriti o sprememb...

GG Plus / sobota, 29. marec 2014 / 12:19

Bolno zdravstvo

Že ko začenjam s tem pisanjem, sem v dvomih. Je pametno, da pišem o rečeh, o katerih ne vem prav dosti? Vidim le fasado javnega zdravstva, le malo vem o tem, kaj se dogaja za njo. Poznavalci trdijo...

GG Plus / sobota, 29. marec 2014 / 12:12

Hazard po ledenih svečah

Tržičan Klemen Premrl že več let sodi v vrh svetovnega lednega plezanja, a smeri, ki jih je nedavno preplezal v mogočni poledeneli steni v Kanadi, premikajo meje alpinizma.

Šport / sobota, 29. marec 2014 / 12:08

Minerji zmagovalci gorenjske lige

Kranj – Od lanskega oktobra do finala minulo soboto je potekala Gorenjska bovling liga. V finale, ki je bilo v Planetu Tuš v Kranju, so se uvrstile štiri najboljše ekipe rednega dela: KR Žirafa 1,...

Škofja Loka / sobota, 29. marec 2014 / 12:03

Nepremičninski davek požira likvidna sredstva

Škofja Loka – Ko so ob nedavnem obisku strokovnjakov Mednarodnega denarnega sklada v Škofji Loki gostom predstavljali način financiranja v občini, niso prikrivali, da bodo imeli letos težave z likv...