Z žarom pred žarom
Prvomajski prazniki so že praviloma dnevi, ko se z idiličnih gozdnih parobkov, z jas in obrežnih prodnikov, nad dopuščenimi in nedopuščenimi mesti, nad domačimi vrtovi začnejo dvigati dimna znamenja ... Edino sporočilo: častilci žara so začeli svoje obredje. Seveda imajo veliko pomočnikov, saj ima druženje v naravi vedno prizvok nečesa lahkotnega, skoraj brezskrbnega in celo opravila, ki so nam med štirimi stenami zoprna, opravimo mimogrede v smehu, dovtipih, družbi. Danes je pravi dan, da pogledate, ali vam za prvo peko v naravi ničesar ne manjka?! Pripravite pa še poseben program, da boste izza računalnikov spravili tudi svojo mladež!
A preden zacvrčijo prvi kotleti, postrvi in čevapčiči, poskrbite za presno zelenjavo, ki se rada brati s pečenim mesom. Seveda pa marsikaj lahko pripravite že vnaprej.
Ob prvem maliganskem ali nemaliganskem požirku se že prileže kakšen grižljajček in kot nalašč je za to
Mocarela v marinadi
za 6-8 oseb potrebujemo:
2 žlici odcejenih, grobo sesekljanih kaper
5 sardelnih obročkov, narezanih na koščke
1 neškropljeno limono
400 ml deviškega oljčnega olja
1 žličko in pol grobo strtega popra
2 žlici sesekljane bazilike
2 žlici sesekljane melise
2 lovorova lista
700 g mocarele
Kapre, sardele, ostrgano limonino lupinico in limonin sok, baziliko, meliso in poper v visokem kozarcu za vlaganje zmešamo z oljem.
Mocarelo narežemo na 1/2 cm debele rezine. Če je mocarela prevlažna, jo osušimo z vpojnim papirjem. V drug kozarec nalijemo malo marinade, prekrijemo dno z rezinami mocarele in spet dodamo marinado. Postopek ponavljamo, dokler ni zadnja rezina sira prelita z marinado. Kozarec zapremo in ga damo v hladilnik za 2 do 3 dni. Ko mocarelo pojemo, marinade na zavržemo, ampak jo precedimo in z njo obogatimo kakšno pikantno solato.
Najboljša spremljevalka mocarele je popečena ali v foliji dobro ogreta bageta.
Na žaru pečen mlad krompir je prava poslastica, če pa imate na pikniku še plinski gorilnik, lahko krompir skuhate in postrežete s pomako, ki jo pripravite doma.
Slastno popackan krompirček
za 6-8 oseb potrebujemo:
2 kg dobro okrtačenega in opranega mladega krompirja
400 g neposnete skute
2 mladi mali kumari
2 spomladanski čebulici
1 strok česna
1/2 šopka zelišč – peteršilja, melise, mete, krebuljice, koprca, šetraja in drobnjaka
4 žlice tekočega jogurta
1 žlico limoninega soka
sol, poper po okusu
Krompirček spečemo v foliji ali skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žlico grobe soli in žlico kumine.
Skuto odcedimo, kumarici narežemo na kockice, zelišča in čebulico sesekljamo. Nato vse sestavine damo v visok lonec in piriramo. Solimo in popramo po okusu. Pomaka naj dve uri počiva v hladilniku ali hladilni posodi.
K mlademu krompirčku se poda tudi
Hladna omaka s stročjim fižolom
za 4 osebe potrebujemo:
3 trdo kuhana jajca
150 g kuhanega stročjega fižola
1 žličko ingverja
1 kislo kumarico
150 g majoneze
100 g jogurta maščobne stopnje 3,2
1 žlico gorčice
1 žlico limoninega soka
1 vejico šetraja
sol, poper po okusu
Kuhan stročji fižol narežemo na tenke, poševne trakce. Jajca grobo sesekljamo, žličko ingverjeve korenine nastrgamo. Kislo kumaro narežemo na kockice, lističe šetraja sesekljamo. Gladko zmešamo majonezo, jogurt, gorčico in limonin sok, dodamo ingver, kumarico, fižol, jajca, šetraj, solimo in popramo po okusu.
Pa dober tek!