Z žarom pred žarom

Prvomajski prazniki so že praviloma dnevi, ko se z idiličnih gozdnih parobkov, z jas in obrežnih prodnikov, nad dopuščenimi in nedopuščenimi mesti, nad domačimi vrtovi začnejo dvigati dimna znamenja ... Edino sporočilo: častilci žara so začeli svoje obredje. Seveda imajo veliko pomočnikov, saj ima druženje v naravi vedno prizvok nečesa lahkotnega, skoraj brezskrbnega in celo opravila, ki so nam med štirimi stenami zoprna, opravimo mimogrede v smehu, dovtipih, družbi. Danes je pravi dan, da pogledate, ali vam za prvo peko v naravi ničesar ne manjka?! Pripravite pa še poseben program, da boste izza računalnikov spravili tudi svojo mladež!

A preden zacvrčijo prvi kotleti, postrvi in čevapčiči, poskrbite za presno zelenjavo, ki se rada brati s pečenim mesom. Seveda pa marsikaj lahko pripravite že vnaprej.

Ob prvem maliganskem ali nemaliganskem požirku se že prileže kakšen grižljajček in kot nalašč je za to

Mocarela v marinadi

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 žlici odcejenih, grobo sesekljanih kaper

5 sardelnih obročkov, narezanih na koščke

1 neškropljeno limono

400 ml deviškega oljčnega olja

1 žličko in pol grobo strtega popra

2 žlici sesekljane bazilike

2 žlici sesekljane melise

2 lovorova lista

700 g mocarele

Kapre, sardele, ostrgano limonino lupinico in limonin sok, baziliko, meliso in poper v visokem kozarcu za vlaganje zmešamo z oljem.

Mocarelo narežemo na 1/2 cm debele rezine. Če je mocarela prevlažna, jo osušimo z vpojnim papirjem. V drug kozarec nalijemo malo marinade, prekrijemo dno z rezinami mocarele in spet dodamo marinado. Postopek ponavljamo, dokler ni zadnja rezina sira prelita z marinado. Kozarec zapremo in ga damo v hladilnik za 2 do 3 dni. Ko mocarelo pojemo, marinade na zavržemo, ampak jo precedimo in z njo obogatimo kakšno pikantno solato.

Najboljša spremljevalka mocarele je popečena ali v foliji dobro ogreta bageta.

Na žaru pečen mlad krompir je prava poslastica, če pa imate na pikniku še plinski gorilnik, lahko krompir skuhate in postrežete s pomako, ki jo pripravite doma.

Slastno popackan krompirček

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 kg dobro okrtačenega in opranega mladega krompirja

400 g neposnete skute

2 mladi mali kumari

2 spomladanski čebulici

1 strok česna

1/2 šopka zelišč – peteršilja, melise, mete, krebuljice, koprca, šetraja in drobnjaka

4 žlice tekočega jogurta

1 žlico limoninega soka

sol, poper po okusu

Krompirček spečemo v foliji ali skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žlico grobe soli in žlico kumine.

Skuto odcedimo, kumarici narežemo na kockice, zelišča in čebulico sesekljamo. Nato vse sestavine damo v visok lonec in piriramo. Solimo in popramo po okusu. Pomaka naj dve uri počiva v hladilniku ali hladilni posodi.

K mlademu krompirčku se poda tudi

Hladna omaka s stročjim fižolom

za 4 osebe potrebujemo:

3 trdo kuhana jajca

150 g kuhanega stročjega fižola

1 žličko ingverja

1 kislo kumarico

150 g majoneze

100 g jogurta maščobne stopnje 3,2

1 žlico gorčice

1 žlico limoninega soka

1 vejico šetraja

sol, poper po okusu

Kuhan stročji fižol narežemo na tenke, poševne trakce. Jajca grobo sesekljamo, žličko ingverjeve korenine nastrgamo. Kislo kumaro narežemo na kockice, lističe šetraja sesekljamo. Gladko zmešamo majonezo, jogurt, gorčico in limonin sok, dodamo ingver, kumarico, fižol, jajca, šetraj, solimo in popramo po okusu.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska gora / petek, 3. julij 2015 / 13:09

Zgornjesav'c, št. 7

Zgornjesav'c, 3. julij 2015, št. 7

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:08

Pasje konzerve odmetava po travnikih

Škofja Loka – V Virlogu in tudi po nekaterih drugih travnikih v bližini so domačini v zadnjem letu večkrat opazili konzerve za pasjo hrano, ki jih nekdo vztrajno odmetava iz avtomobila. Nekajkrat s...

Naklo / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:06

Prav posebna razstava v Graščini Duplje

Spodnje Duplje – V galeriji Graščine Duplje bodo v petek, 27. maja, ob 19. uri odprli konceptualno razstavo domačega umetnika in podjetnika Branka Bandlja z naslovom 35 milijonov in 267 tisoč minut...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:05

Vzgojiteljada na Jesenicah

Srednja šola Jesenice je gostila srečanje vzgojiteljskih šol Slovenije – Vzgojiteljado 2022.

Jesenice / ponedeljek, 23. maj 2022 / 13:30

Pesmi, stkane iz osebnih izkušenj

Jesenice – V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so pred kratkim pripravili predstavitev pesniške zbirke stanovalke Mihaele Roth z naslovom Pogled čez ramo. Nadvse ljubi glasbo, poe...

Šport / ponedeljek, 23. maj 2022 / 13:26

Domače prvenstvo je poseben izziv

Naši smučarski skakalci in skakalke so po počitnicah že začeli kondicijsko vadbo za novo sezono, v kateri bo vrhunec domače svetovno prvenstvo nordijskih disciplin v Planici.