Z žarom pred žarom

Prvomajski prazniki so že praviloma dnevi, ko se z idiličnih gozdnih parobkov, z jas in obrežnih prodnikov, nad dopuščenimi in nedopuščenimi mesti, nad domačimi vrtovi začnejo dvigati dimna znamenja ... Edino sporočilo: častilci žara so začeli svoje obredje. Seveda imajo veliko pomočnikov, saj ima druženje v naravi vedno prizvok nečesa lahkotnega, skoraj brezskrbnega in celo opravila, ki so nam med štirimi stenami zoprna, opravimo mimogrede v smehu, dovtipih, družbi. Danes je pravi dan, da pogledate, ali vam za prvo peko v naravi ničesar ne manjka?! Pripravite pa še poseben program, da boste izza računalnikov spravili tudi svojo mladež!

A preden zacvrčijo prvi kotleti, postrvi in čevapčiči, poskrbite za presno zelenjavo, ki se rada brati s pečenim mesom. Seveda pa marsikaj lahko pripravite že vnaprej.

Ob prvem maliganskem ali nemaliganskem požirku se že prileže kakšen grižljajček in kot nalašč je za to

Mocarela v marinadi

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 žlici odcejenih, grobo sesekljanih kaper

5 sardelnih obročkov, narezanih na koščke

1 neškropljeno limono

400 ml deviškega oljčnega olja

1 žličko in pol grobo strtega popra

2 žlici sesekljane bazilike

2 žlici sesekljane melise

2 lovorova lista

700 g mocarele

Kapre, sardele, ostrgano limonino lupinico in limonin sok, baziliko, meliso in poper v visokem kozarcu za vlaganje zmešamo z oljem.

Mocarelo narežemo na 1/2 cm debele rezine. Če je mocarela prevlažna, jo osušimo z vpojnim papirjem. V drug kozarec nalijemo malo marinade, prekrijemo dno z rezinami mocarele in spet dodamo marinado. Postopek ponavljamo, dokler ni zadnja rezina sira prelita z marinado. Kozarec zapremo in ga damo v hladilnik za 2 do 3 dni. Ko mocarelo pojemo, marinade na zavržemo, ampak jo precedimo in z njo obogatimo kakšno pikantno solato.

Najboljša spremljevalka mocarele je popečena ali v foliji dobro ogreta bageta.

Na žaru pečen mlad krompir je prava poslastica, če pa imate na pikniku še plinski gorilnik, lahko krompir skuhate in postrežete s pomako, ki jo pripravite doma.

Slastno popackan krompirček

za 6-8 oseb potrebujemo:

2 kg dobro okrtačenega in opranega mladega krompirja

400 g neposnete skute

2 mladi mali kumari

2 spomladanski čebulici

1 strok česna

1/2 šopka zelišč – peteršilja, melise, mete, krebuljice, koprca, šetraja in drobnjaka

4 žlice tekočega jogurta

1 žlico limoninega soka

sol, poper po okusu

Krompirček spečemo v foliji ali skuhamo v vodi, ki smo ji dodali žlico grobe soli in žlico kumine.

Skuto odcedimo, kumarici narežemo na kockice, zelišča in čebulico sesekljamo. Nato vse sestavine damo v visok lonec in piriramo. Solimo in popramo po okusu. Pomaka naj dve uri počiva v hladilniku ali hladilni posodi.

K mlademu krompirčku se poda tudi

Hladna omaka s stročjim fižolom

za 4 osebe potrebujemo:

3 trdo kuhana jajca

150 g kuhanega stročjega fižola

1 žličko ingverja

1 kislo kumarico

150 g majoneze

100 g jogurta maščobne stopnje 3,2

1 žlico gorčice

1 žlico limoninega soka

1 vejico šetraja

sol, poper po okusu

Kuhan stročji fižol narežemo na tenke, poševne trakce. Jajca grobo sesekljamo, žličko ingverjeve korenine nastrgamo. Kislo kumaro narežemo na kockice, lističe šetraja sesekljamo. Gladko zmešamo majonezo, jogurt, gorčico in limonin sok, dodamo ingver, kumarico, fižol, jajca, šetraj, solimo in popramo po okusu.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 29. april 2015 / 10:45

Mladi ustvarjali

Ob Jenkovem letu je na gradu Strmol pri Cerkljah v četrtek potekal sedmi likovni natečaj OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj v obliki Ex Tempore.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 9. marec 2016 / 22:15

Petje in folklora

V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je potekala Območna revija pevskih zborov in malih pevskih skupin, na odru pa so se predstavile tudi folklorne skupine.

Rekreacija / sreda, 9. marec 2016 / 22:04

Festival gibanja in rekreacije

Na dvodnevnem Eurofit festu v Medvodah se je več kot sedemsto navdušencev nad športom in rekreacijo seznanilo tudi z zadnjimi trendi na področju različnih vadb.

Kranj / sreda, 9. marec 2016 / 22:00

Domačini svarijo pred nesrečo

Čeprav je Stara cesta oziroma Pot za Jurjem v Kranju s prometnimi znaki zaprta za vsa motorna vozila in naj bi jo uporabljali zgolj stanovalci, ti opozarjajo na vse gostejši promet in se bojijo hujše...

Nasveti / sreda, 9. marec 2016 / 21:37

Tanja odgovarja

Pišem vam, ker ne vem, kdaj bo kaj bolje. Moj vnuk vedno bolj tone. Ali se bo kdaj uredilo, si bo ustvaril družinico, bo dobil službo? Bom dočakala pravnuke in njegovo srečno življenje? Za...

Razvedrilo / sreda, 9. marec 2016 / 21:36

Budhha je dopolnil 35 let

V nedeljo je 35 let dopolnil Kranjčan Klemen Bučan. Lahko bi rekli, da je začel z likom Budhhe v Okornovem filmu Tu pa tam, nadaljeval v tej smeri, spozna se tudi na delo DJ-a, poznajo ga kot stand...