S pirhi nad zajčka

Bilo je nekoč ... Bila sem iznajdljiva porednica in ko sem v travi, na robu vrtnih gredic našla v svetleči se staniol papir ovitega čokoladnega zajčka (po trgovinah jih takrat še ni bilo dobiti), sem ga hotela takoj »sleči«, saj sem vedela, da je pod papirjem slasten zamorček z dolgimi uhlji: »Nehaj trgati papir! Zvečer boš zajčka odnesla noter in košček ga boš lahko tudi pojedla. ... Še malo poglej po travi, zajček je gotovo še kaj pustil zate!« Brskala sem med travo ... našla še nekaj pirhov z nostalgičnimi sličicami in jih spravila v prostoren sredinski žep na izvezenem predpasniku. Po glavi se mi je motalo samo to, kako bi ugriznila v zakamuflirano čokolado. Zdaj so začeli zajčka občudovati tudi žlahtniki, ki so prišli na obisk. » ... Pa je res lep ... Škoda bi ga bilo pojesti ...« Kaj pa, če ne bi bil več lep? Vzela sem pirh iz žepa in ga zalučala proti zajčku. Podrl ga je, pogršal pa ne. Vzela sem drugi pirh, ki je pristal na kamnu in počil, zajček pa je še vedno stal. Podobno se je zgodilo tudi s tretjim pirhom. Jaz, togotnica, pa sem zajčka preprosto pohodila ... a pohojena čokolada mi ni posebno teknila. Razbiti pirhi pa tudi za jajčno solato niso bili primerni. Sledila je pridiga z (zasluženo) kaznijo ... Še danes ne maram načičkanih bleščečih se zajčkov ..., a kadar delam jajčno solato, se pogostokrat spomnim nanje.

Jajčna solata

Za 6 do 8 oseb potrebujemo: 10 trdo kuhanih jajc, 1 šopek redkvic, 1 rdeče jabolko, 4 žlice limonovega soka, 3 žlice mrzle vode, 1 šopek drobnjaka, 1 žlico naribanega hrena, ščep sladkorja ali žličko medu, sol, oljčno olje po okusu, za 10 brokolijevih rožic, kuhanih na zob.

Brokoli na sopari skuhamo na zob in ohladimo.

Očiščeno redkvico zrežemo na tanke lističe, prav tako jabolko, ki ga takoj pokapljamo z žlico limonovega soka, da ne porjavi. Jajca olupimo in jih zrežemo na kolobarčke. Drobnjak drobno narežemo s škarjami.

V kozarec damo 3 žlice limonovega soka, ščep sladkorja ali žličko medu, 3 žlice mrzle vode, polovico drobnjaka, sol in oljčno olje, kozarec zapremo in preliv dobro pretresemo. Solato rahlo zmešamo, jo polijemo s prelivom in posujemo s preostalo polovico drobnjaka ter okrasimo z brokolijem. Postrežemo z dobrim kruhom.

Tistim, ki iz takšnega ali drugačnega vzroka niso dopuščene slastne mesnine, npr. šunka v testu, bodo morda zadišale

Orade iz pečice s pisano solato

Za 4 osebe potrebujemo: 4 orade (po 300-400 g), sol, poper, 3 neškropljene limone, 8 strokov česna, 8 žlic oljčnega olja, 4 vejice pehtrana.

Za solato potrebujemo: 50 g rukole, 100 g ledenke, 1 treviški radič (200 g), 1 zavojček kalčkov kreše, 1 čili po okusu, sol, oljčno olje, balzamični kis.

Orade očistimo in izrežemo škrge; ribe dobro osušimo s papirnato brisačo. Dve limoni narežemo na kolobarčke, s tretje ostrgamo žlico limonine lupinice in iztisnemo 2 žlici soka. Orade posolimo in rahlo popramo ter jih natremo z mešanico olja, limonovega soka in nastrgane limonine lupine. Na vrhnji strani trikrat ne pregloboko in poševno zarežemo v kožo. Česna ne olupimo, le rahlo ga stisnemo. V vsako orado damo dva limonina kolobarčka in vejico pehtrana.

Pekač obložimo s papirjem za peko, ga premažemo z oljem in nanj zložimo orade. V vmesne prostorčke naložimo natrt česen in preostale limonine kolobarčke. V pečici, ogreti na 225 stopinj, pečemo 20-22 minut. Ventilatorska pečica ni primerna!

Iz sestavin za solato lahko na krožnikih ustvarite prava tihožitja in po njih previdno prelijete preliv.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

S kolesom do njenega srca

Franc in Ana Kropar sta si po šestdesetih letih znova obljubila zvestobo. Na grad sta se pripeljala s šestdeset let starim mercedesom.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Na ogled čipke in sanacija

Čipkarski dnevi so v Železnike privabili od devet do deset tisoč obiskovalcev. Nekatere je ob čipkah zanimalo tudi, kako si je kraj opomogel po lanskih poplavah.

Gospodarstvo / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Tečaji še navzdol

Kranj – Na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev se je tudi minuli teden nadaljevalo padanje delniških tečajev. Indeks SBI 20 se je znižal za 184 točk ali za 2,4 odstotka, v enem letu že...

Škofja Loka / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Inšpektor še brez izkaznice

V teh dneh bo začel delovati Medobčinski inšpektorat za občine Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane in Žiri.

Zanimivosti / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Marija Magdalena, grešnica in svetnica

Na svetniškem koledarju je 22. julij rezerviran za najbolj zasramovano svetopisemsko žensko, Marijo Magdaleno. Kako je možno, da se je ta velika grešnica znašla med svetniki, se nemara sprašujete. Iz...

Gospodarstvo / četrtek, 24. julij 2008 / 07:00

Mojca Centa Debeljak namesto Simiča

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji razrešila Ivana Simiča s položaja generalnega direktorja republiške davčne uprave (Durs) in za vršilko dolžnosti za čas do izvedbe natečajn...