Je bila res na jedilniku Aleksandra Velikega?

Kakšna jed? Katera jed? Če bi se odpravili s karavano na Svilno cesto, bi to trdili marsikje v Uzbekistanu, v Samarkandu, v Buhari in še kje, kjer radi pripravljajo plov, turško pilav. Menda je veliki vojskovodja naročil svojim kuharjem, naj sestavijo jed, ki bo nasitna, a ne pretežka za njegove bojevnike. Tako trdi legenda. Plov, ki je tudi nekakšna narodna jed, drugače jo pripravijo za svatbo, drugače za slovesnosti ob smrti, spet drugače ob rojstvu otroka in tako naprej, pa je na uzbeških krožnikih zagotovo od 12. stoletja naprej. Najraje jo pripravijo iz jagnječjega mesa:

 

Jagnječji plov s Svilne ceste

Za 4 – 6 oseb potrebujemo: 1 kg jagnječjega stegna (brez kosti), 4 rdeče korenčke, veliko čebulo, 1 glavico česna, 250 g riža basmati, 5 žlic oljčnega olja, kumino, ostro papriko, lovorov list, sol, poper.

Očistimo čebulo in korenčke. Čebulo zrežemo na 4 mm debele rezine, korenček nastrgamo v mešalniku. Jagnjetino zrežemo kot za golaž. Riž prelijemo s kropom, da se napne, in dodamo lovorov list. V težki posodi (najboljša je litoželezna) segrejemo olje in na njem pražimo meso, dokler sok ne izpari. Dodamo čebulo in korenček in med stalnim mešanjem pražimo 5 minut. Dodamo začimbe in sol. Na sredo vtisnemo glavico česna. Riž odcedimo, ga dodamo jedi in na vse skupaj prilijemo za dva prsta kropa. Nič več ne mešamo in počakamo, da riž popije vodo. Nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo posodo in cmarimo še 10-15 minut. Pokrova ne smemo dvigovati. Ko je jed gotova, jo stresemo v skledo. Obed lahko dopolnimo s kumarično solato, pripravljeno z jogurtom.

Če vam je pot po Svilni cesti prenaporna, se odpravite na francoski jug, v Provanso, ki ima za svoj simbol škržata. Tu vam postrežejo jagnje na najrazličnejše načine. Najbolj aromatično je pečeno stegno, ki je počivalo v marinadi iz provansalskih zelišč.

Če nimate želene mešanice dišavnic, jo lahko sestavite kar sami. V eni vrečici je 50 odstotkov šetraja, 30 origana, 10 timijana in 10 odstotkov rožmarina.

Jagnječje stegno po provansalko

Za 4-6 oseb potrebujemo: 1 in pol kg jagnječjega stegna, oljčno olje, mešanico provansalskih začimb, sol, poper, neolupljeno glavico česna.

Meso operemo in osušimo. V primeren pekač damo stegno, ga posolimo in popopramo, premažemo z oljem in natremo z mešanico zelišč. Pokrijemo s pokrovom ali folijo in pustimo, da počiva 2 do 3 ure.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija. Meso še enkrat premažemo z oljem. V pekač z mesom dodamo še neolupljeno glavico česna. Pečemo pokrito poldrugo uro; snamemo pokrovko ali folijo, da se meso v dobre četrt ure hrustljavo zapeče in nekajkrat prelijemo s sokom. Ko je meso pečeno, počakamo še 10 minut, da se sokovi uležejo in postrežemo. Priloge so lahko najrazličnejše sočne solate, pa tudi kakšen krompirček se lahko znajde na krožniku.

Na Južnem Tirolskem imajo zelo radi

Jagnje po fužinarsko

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice olja, 6 srednje velikih paradižnikov, 4 strte stroke česna, 2 žlici moke, 1 sesekljano čebulo, 500 g pustega ovčjega mesa, 1 ohrovt, 3 paprike, 180 g kisle smetane, četrt l suhega belega vina, 400 g širokih rezancev, 1 rezino nemastne slanine, sol, poper.

Olje segrejemo, prepražimo na njem čebulo, na koščke narezano slanino in česen ter na kosce narezano meso, pražimo nekaj minut in zalijemo z vinom. Očistimo ohrovt, paradižnik in papriko; ohrovt narežemo na trakove, paradižnik in papriko na kocke. Premešamo in pokrito dušimo.

Po navodilih skuhamo 400 g širokih rezancev na zob. Zmešamo moko in kislo smetano, zgostimo jed in začinimo, odcedimo široke rezance in jih primešamo zelenjavno-mesni mešanici.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / nedelja, 23. december 2018 / 17:04

Lubadar bo znova prezimil

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec si je v torek na povabilo Gozdnega gospodarstva Bled ogledala posledice ujm in lubadarja v gorenjskih gozdovih.

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / petek, 10. julij 2020 / 18:46

Nadaljujejo obnovo ceste Murave–Gorenja Žetina

Gorenja vas, Poljane – Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in direktor Gorenjske gradbene družbe Stanislav Remic sta v torek podpisala gradbeno pogodbo za nadaljevanje obnove ceste Murav...

GG Plus / petek, 10. julij 2020 / 18:45

Ohranjajo vleko ploha

Vleka ploha, pustna šega, ki simbolizira poroko in jo v pustnem času uprizarjajo v krajih, kjer se v predpustnem času ali v preteklem letu ni poročilo nobeno dekle, je od sredine junija vpisana v Regi...

Šport / petek, 10. julij 2020 / 16:10

Poraza Domžal in Triglava

Domžale, Kranj – V 32. krogu Prve lige Telekom Slovenije je ekipa Domžal v torek gostovala v Celju. Celjani so bili boljši in Domžale premagali s 4 : 1 (1 : 1). Za Domžalčane je gol zadel Nikola Vu...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 10. julij 2020 / 16:09

Spoznavajo Adergas

Adergas – Letošnji poletni študijski krožek v organizaciji Kulturnega kluba Liberius Cerklje je ob branju izbrane literature namenjen raziskovanju vasice Adergas. Srečanja potekajo od torka do petk...

Gospodarstvo / petek, 10. julij 2020 / 16:08

Vloge za odlog posojilnih obveznosti

Kranj – Po podatkih Banke Slovenije so banke in hranilnice v prvih treh mesecih od uveljavitve interventnega zakona prejele 23.705 vlog za odobritev odloga posojilnih obveznosti v skupnem znesku ne...