Simona si je za dekoracijo solatnega krožnika vzela kar nekaj časa. (Foto: Tina Dokl)

Pri vinih je bolj nežen

Ljubezen na prvi pogled - orehova rulada s kislo smetano in morski poljub na solati iz manga in slanikov.

Ko je Kranjčanka Simona Virant v osmem razredu razmišljala o vpisu na srednjo šolo, je bila prepričana, da želi postati vzgojiteljica. Tudi prijavnico za vzgojiteljsko šolo je že izpolnila. Potem pa ji je nekaj reklo, naj se odloči za gostinski poklic. In se je. Postala je natakarica. Ko je s izbranim poklicem navezala prve stike, je vedela, da se je odločila pravilno. Z leti dela v gostinstvu si je nabrala številne izkušnje, s prakso se je naučila marsičesa.

Načeloma ji več pomeni partnerjevo izražanje ljubezni in spoštovanja preko celega leta, a vseeno tudi sama včasih pade pod vpliv valentinovega. Ker je njen Matjaž po poklicu kuhar, gurman – je pravzaprav vse: od vampov do carpaccia z brancinom, sicer po postavi visokorasel moški s svojimi hobiji in samozavestnim nastopom v kuhinji, smeje pove, 'da se pa njegova nežna plat moškosti odraža pri vinih'. In ker vse dni preživita v njuni gostilni, kjer je Matjaž tisti, ki živi v svetu hrane in z njo, ter vedno znova želi gostom ustreči z jedmi na krožniku, se je Simona tokrat odločila, da ona 'pocrklja' njega – bo njegova februarska Valentina. Odločila se je za lahkotno jed, a vseeno dovolj zanimivo za Matjaževe brbončice - za solato iz manga in slanikov.

»Za podlago uporabiš motovilec, nanj potem dekorativno - po občutku, razporejaš fileje slanika, rezine manga, razpolovljene češnjeve paradižnike, koščke mladega kravjega sira. Vse to potem pokapljaš s kvalitetnim olivnim oljem – jaz uporabljam stoodstotno belico, dodaš solni cvet, kakšno kapljico limone. Za ljubitelje balzamičnega kisa lahko solati dodaš tudi nekaj tega, popopraš pa ravno tako po želji.«

Ker pa je Simoni njena mama Stanka pred nekaj dnevi zaupala recept za orehovo rulado s kislo smetano – preprosto, a božanskega okusa, se je odločila, da bi ga morda presenetila še s kosom rulade, dodala jagodo za dekoracijo, pridih slovesnosti pa ustvarila še s kozarčkom sladke penine. »Rulado moraš pokusiti. Res je dobra. Pa recept je zanimiv. Ne vsebuje moke, veš.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Posnetek kamere je preslab

Sojenje zaradi nasilja v šenčurskem Antik Cafeju konec maja 2006 se je pričelo znova.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:24

Bojim se teme

November je tako temen mesec. Zjutraj je tema, popoldne je mrak, ponoči pa spet vse črno. Dan kar izgine. S temo pridejo pošasti in proti koncu meseca v domišljiji že rožljajo parkeljni z verigami....

Jesenice / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:19

Kdaj hostel na Jesenicah

Za hostel je ključnega pomena lokacija, poleg tega pa je zelo pomembno, da ima zgradba, v kateri ga uredijo, karakter, vsebino, posebno zgodbo, na Jesenicah denimo zgodbo železarstva, so menili na okr...

Kultura / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:13

»Lipnica« ima deset let

Mešani pevski zbor Lipnica iz Kamne Gorice je praznoval desetletnico obstoja.

Zanimivosti / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:11

Pap-shoes

Na fotografiji vam predstavljamo najnovejši modni hit, čevlje iz papirja, tako imenovane Pap-shoes. So zelo poceni, njihova izdelava je prava malenkost. Stare »švedre« zgolj oblečemo v pap...

Škofja Loka / ponedeljek, 2. december 2013 / 14:56

V Škofji Loki se ne bojijo strojev

V Šolskem centru Škofja Loka so s pomočjo evropskih sredstev končali gradnjo Medpodjetniškega izobraževalnega centra in energetsko sanacijo šolskih objektov.