Simona si je za dekoracijo solatnega krožnika vzela kar nekaj časa. (Foto: Tina Dokl)

Pri vinih je bolj nežen

Ljubezen na prvi pogled - orehova rulada s kislo smetano in morski poljub na solati iz manga in slanikov.

Ko je Kranjčanka Simona Virant v osmem razredu razmišljala o vpisu na srednjo šolo, je bila prepričana, da želi postati vzgojiteljica. Tudi prijavnico za vzgojiteljsko šolo je že izpolnila. Potem pa ji je nekaj reklo, naj se odloči za gostinski poklic. In se je. Postala je natakarica. Ko je s izbranim poklicem navezala prve stike, je vedela, da se je odločila pravilno. Z leti dela v gostinstvu si je nabrala številne izkušnje, s prakso se je naučila marsičesa.

Načeloma ji več pomeni partnerjevo izražanje ljubezni in spoštovanja preko celega leta, a vseeno tudi sama včasih pade pod vpliv valentinovega. Ker je njen Matjaž po poklicu kuhar, gurman – je pravzaprav vse: od vampov do carpaccia z brancinom, sicer po postavi visokorasel moški s svojimi hobiji in samozavestnim nastopom v kuhinji, smeje pove, 'da se pa njegova nežna plat moškosti odraža pri vinih'. In ker vse dni preživita v njuni gostilni, kjer je Matjaž tisti, ki živi v svetu hrane in z njo, ter vedno znova želi gostom ustreči z jedmi na krožniku, se je Simona tokrat odločila, da ona 'pocrklja' njega – bo njegova februarska Valentina. Odločila se je za lahkotno jed, a vseeno dovolj zanimivo za Matjaževe brbončice - za solato iz manga in slanikov.

»Za podlago uporabiš motovilec, nanj potem dekorativno - po občutku, razporejaš fileje slanika, rezine manga, razpolovljene češnjeve paradižnike, koščke mladega kravjega sira. Vse to potem pokapljaš s kvalitetnim olivnim oljem – jaz uporabljam stoodstotno belico, dodaš solni cvet, kakšno kapljico limone. Za ljubitelje balzamičnega kisa lahko solati dodaš tudi nekaj tega, popopraš pa ravno tako po želji.«

Ker pa je Simoni njena mama Stanka pred nekaj dnevi zaupala recept za orehovo rulado s kislo smetano – preprosto, a božanskega okusa, se je odločila, da bi ga morda presenetila še s kosom rulade, dodala jagodo za dekoracijo, pridih slovesnosti pa ustvarila še s kozarčkom sladke penine. »Rulado moraš pokusiti. Res je dobra. Pa recept je zanimiv. Ne vsebuje moke, veš.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 4. julij 2014 / 10:25

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 4. do 10. julija

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 23. marec 2016 / 11:52

Recept, ki gre iz roda v rod

Na velikonočni praznični mizi ne sme manjkati potica. Navadno je najboljša tista, ki »jo je pekla že naša mama in pred njo njena mama«. In tudi spodnji recept je tak; a kot je navada pri receptih, je...

Nasveti / sreda, 23. marec 2016 / 11:50

Zvončki in trobentice …

... mačice, vijolice, hura, pomlad je tu. Pa je res prišla. V zadnjem koncu tedna se je zima poslovila od nas. Kot vselej astronomski datum začetka pomladi sovpada s sv. Jožefom. Jožeti in Jožice s...

Preddvor / sreda, 23. marec 2016 / 11:46

Že urejajo pot skozi grajski park

V Preddvoru so začeli z urejanjem poti skozi grajski park, ki bo severni del naselja povezala z južnim in s pokopališčem, zgradili bodo tudi mostiček.

Kultura / sreda, 23. marec 2016 / 11:38

Mysterium v muzeju

V sklopu razstav Kdor ustvarja, slabo ne misli se tokrat predstavlja Kulturno društvo Mysterium, v katerem deluje Komorni pevski zbor Mysterium.

Zanimivosti / sreda, 23. marec 2016 / 11:37

Pašna skupnost v Predtrgu

Hišna imena in priimki Predtržanov so poznani že davno nazaj v zgodovino. Zabeležene najdemo tudi v predstavljeni zgodovini tega gorenjskega območja v knjigi z naslovom Dežela, ki jo je ob...