Sir, pivo in ajdovi krapi
Konec januarja je Gospodarsko razstavišče v Ljubljani že tradicionalno rezervirano za turizem. Pivnica Bunker iz Nabrežine pri Trstu pa je gostovala v Hotelu Triglav Bled.
V nedeljo se je zaključil prvi turistični sejem, ki je na podlagi 30-letne tradicije naredil preboj z novim imenom Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, s sloganom Oddahnite si! Tu smo: Alpe–Adria. Na sejmu se je v štirih dneh predstavilo 332 ponudnikov turističnih storitev in dvajset navtičnih podjetij.
Med slovenskimi razstavljavci smo lahko videli vse pomembnejše predstavnike našega turizma pa tudi razna lokalna društva, ki so poskrbela, da je bilo na sejmu živahno, pestro, zeleno, okusno in zabavno.
Največ obiskovalcev sejma se je seveda zadrževalo ob stojnicah, kjer so lahko degustirali vina, sir, ob skupni stojnici Gorenjske pa so bili zagotovo najbolj mamljivi ajdovi krapi kot ena značilnih jedi na Gorenjskem, predvsem v alpskem svetu. Stojnica Turistične zveze Medvode se je šibila pod polnimi ličnimi steklenicami, na katerih je med drugim pisalo tudi 'Domači kis z začimbami'. Damjan Jeraj pravi, da bi bil greh, če ga vsaj enkrat ne poizkusite. Bohinjci so si omislili maskoto: simpatično kravico z velikimi modrimi očmi, rjave barve in z belimi lisami. Na kamniški stojnici se je smehljal plemeniti gospod iz daljne preteklosti, pri Tržičanih je glavno vlogo igrala bržola.
Pritegnile so tudi stojnice tujih razstavljavcev. Na turški ste v živo spremljali posebno tehniko slikanja na vodo, Madžari so predstavljali svoje toplice, Hrvatje so imeli največ promocijskega materiala, njihovi hoteli pa zelo lepe kataložne predstavitve. Srbi so se predstavili po srbsko, pri Špancih pa brez omembe njihovih pršutov ne gre.
Pivnica Bunker iz Nabrežine pri Trstu pa je v petek gostovala v Hotelu Triglav Bled, kjer je domači kuharski mojster Uroš Štefelin s svojo ekipo in s pomočjo Danijela Lovrenčiča ustvaril zanimiv jedilnik z vrhunskimi pivi, predvsem belgijskega izvora. Tako smo spoznali, da obstaja tudi med pivi 'šampanjec', da ima sladoled iz piva svež okus, pivo z rahlim pridihom čokoladnega in karamelnega okusa pa lahko sladici doda le še piko na i.
In da ne pozabimo: klub Papaya se po nadvse uspešni lanski sezoni danes zvečer ob 22. uri vrača v kranjski Planet Tuš. Za glasbo in neponovljivo energijo bo poskrbel eden najperspektivnejših hrvaških DJ-ev – Papaya resident DJ Kosta Radman, na odru pa se mu bo pridružila ena boljših slovenskih instrumentalistk. Vsak s svojim zvokom in stilom bosta ustvarila enkratno vzdušje in dogodek na ravni najboljših evropskih in svetovnih diskotek.