Med izziv za sodobno prehrano
Med se v prehrani Slovencev pojavlja predvsem z zdravstvenega vidika, manj pa kot enakovredna sestavina pri pripravi jedi, je na okrogli mizi o uporabi čebeljih pridelkov v kulinariki ugotavljal etnolog dr. Janez Bogataj.
Radovljica – Čebelarska zveza Slovenije je v sredo v Srednji gostinsko turistični šoli v Radovljici pripravila okroglo mizo na temo uporabe čebeljih pridelkov v kulinariki. »Slovenci smo še zelo tradicionalisti: torej med na žlico in v čaju, jemo ga z maslom, kakšen 'šnopček' pomešamo z njim, potem se pa počasi neha. Med se sicer vse pogosteje pojavlja v naši prehrani, a še vedno bolj z zdravstvenega vidika, manj pa kot enakovredna sestavina pri pripravi jedi. Na drugi strani je danes v svetu paleta uporabe medu izredno široka in sega na vsa področja prehrane, od hladnih predjedi, glavnih jedi, sladic …,« je ugotavljal priznani etnolog dr. Janez Bogataj.
Pri uporabi medu moramo po njegovem še naprej ohranjati zapuščino prednikov, hkrati pa obstoječe jedi z medom nadgrajevati in se podati tudi na povsem nova področja uporabe. Med predstavlja izziv za sodobno prehrano, je prepričan, možnost njegove uporabe pa vidi pri zelenjavi, sadju, mlečnih izdelkih, mesu … »Možnosti so na vseh področjih, treba pa je vedeti, katere sestavine gredo skupaj. Med ne paše k čisto vsaki ribi in morskemu sadežu, se pa denimo odlično poda h kakovostnim belim ribam,« je pojasnil. Zelo uporaben je tudi pri mesnih jedeh, poda pa se k drobovini, denimo popečenim telečjim jetrom, uporablja se lahko pri koktajlih in drugih napitkih, posebej pa je Bogataj pohvalil izum slovenskih čebelarjev – medeno penino. »Vsi govorijo o orehovi potici, zakaj se ne govori o medeni potici, je odlična in ena najstarejših na Slovenskem? Za pusta bi lahko za spremembo pripravili krofe z medom, pri lectovih srcih je še veliko oblikovalskih možnosti …,« je razmišljal.
Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili tudi Bogdanu Pungartniku s kmetijskega ministrstva, ki je predstavil novo uredbo, ki bo urejala dopolnilno dejavnost na kmetiji. V veljavo bo stopila v kratkem in naj bi bila za čebelarje nekoliko ugodnejša, je dejal. Drugi predavatelji so predstavili lastnosti čebeljih pridelkov in med v prehrani ter problematiko javnih naročil.