Črno, črno, a ne prismojeno

Eno užitno črnino sem spoznala v Sieni, drugo pa v Gvatemali. Ko sem doma obnavljala recepta, je bil učinek pri domačih pri sladici navdušujoč, pri tapadu pa vprašljiv, kot da bi se pod počrnelimi bananovimi olupki skrivala črna mamba. A nič ni ostalo, na koncu se je bleščalo samo črno dno stare preskušene mamine posode.

Ko so v Sieni, kjer smo uživali na podobnem balkonu, kakršen je bil Julijin, postregli s črno torto, sem pomislila, da smo napak naročili. Torta se je zgoraj bleščala od sladkorne beline, spodaj pa je bila res rjavo črna. Ni bila visoka, brez vsakršne kreme, v družbi tridelne posode, v kateri so bili narezani kiviji, sladka stepena smetana in tri vrste sladoleda. Torta, ki jo lahko postrežemo na več načinov, krušljiva in občutljiva pa kot princeska na zrnu graha.

Črna torta

Torta nera

Zanjo potrebujemo: 250 g temne čokolade, v kateri je vsaj 75 % kakava, 200 g sladkorja, 80 g masla, 4 rumenjake, 4 beljake, 100 g zmletih mandljev, pol žličke pecilnega praška, 2 žlički dobre prave kave (ne instant), 2 žlici močnega ruma, ščep soli.

Čokolado razlomimo in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli. Voda naj ima okoli 40 stopinj. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Vanje vlijemo ohlajeno stopljeno čokolado, mandlje, zmešane s pecilnim praškom, kavo v prahu in rum. Iz papirja za peko izrežemo krog, velik kakor krog tortnega modela, ga namastimo, položimo v model, model stisnemo in ga potresemo z drobtinami. Beljakom dodamo ščepec soli, jih stepemo v trd sneg in previdno umešamo v čokoladno zmes. Čokoladno zmes zlijemo v model, jo z lopatko poravnamo in pečemo pri 170 stopinjah 35-40 minut. Torta ne sme biti presuha. Zelo previdno jo vzamemo iz modela s papirjem za peko vred in shladimo na rešetki. Najbolje, če jo spečemo dan pred slavjem, ker se okusi bolje prepojijo. V Toskani jo postrežejo postreseno samo z debelo plastjo sladkorne moke, zraven pa servirajo sladko smetano, sveže sadje, sladoled ali sadje, vloženo v fini grappi (žganju).

Tapado

To je tipična gvatemalska jed, ki jo pripravljajo z morskimi sadeži ali svinjino. Ko je gotova, je res črna kot biks, kakor so včasih rekli črni pasti za čevlje.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike zrele, a ne pretrde banane, 750 g svinjskih reber, nasekanih na majhne kosce, 3 paradižnike, 1 večjo čebulo, skodelico juhe, 1-2 žlici olja, sol, poper, po okusu čili, timijan po želji.

Rebrca v višji posodi prepražimo na olju, jim dodajamo malo juhe in počakamo, da so mehka. Nato jih enakomerno porazdelimo po dnu posode. Nanje naložimo plast na kolesca narezanega paradižnika, nato plast prav tako na tenka kolesca narezane čebule, vrhnja plast pa so na kolobarčke narezane banane. Posolite in poprate, čili pa lahko postrežete, ko daste jed na mizo. Prilijete skodelico vode ali juhe in vse dobro prekrijete z bananinimi lupinami, da je zunanja stran lupine zgoraj. Na majhnem ognju kuhljate 45-50 minut in posodo kdaj pa kdaj pretresete. Če imate radi timijan, položite vejico med paradižnik in čebulo. Postrežemo z rižem.

Če boste povabili na črne banane, vam gostov zagotovo ne bo zmanjkalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 30. oktober 2013 / 07:00

Vseslovenska kolesarska pobuda

Slovenija mora končno poskrbeti za večjo varnost najmlajših in krepitev kolesarske kulture.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 3. december 2014 / 15:33

Večer s pikolom

Jesenice – V Glasbeni šoli Jesenice so pripravili Večer s pikolom. Na njem sta to manj poznano glasbilo predstavili mladi glasbenici Janja Junež in Nika Pogačar, srednješolki, ki obiskujeta nadstan...

Kamnik / sreda, 3. december 2014 / 15:31

Azerbajdžanci v Kamniku

Kamnik – Občino Kamnik je na pobudo svetnika Antona Iskre minulo sredo obiskala azerbajdžanska delegacija gospodarstvenikov s področja turizma, ki se te dni mudi v Sloveniji. Njihov glavni namen je...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 3. december 2014 / 15:31

Cerkljanske jaslice v Petrovčevi hiši

Cerklje – Občina Cerklje, zavod za turizem in društvo likovnikov vabijo v četrtek ob 16.30 v Petrovčevo hišo na odprtje razstave Cerkljanske jaslice. Cerkljanske jaslice je izdelal Avgust Starovašn...

Jesenice / sreda, 3. december 2014 / 15:30

Praznik svete Barbare na Jesenicah

Jesenice – V Gornjesavskem muzeju Jesenice vsako leto 4. decembra, ko goduje zavetnica rudarjev in železarjev, pripravijo praznični program. Letos na ta dan pripravljajo pohod po Stari rudni poti d...

Domžale / sreda, 3. december 2014 / 15:30

V Domžalah bodo drsali od četrtka dalje

Domžale – Zavod za šport in rekreacijo Domžale obvešča, da bo uradno odprtje drsališča, ki bo tudi letos urejen v Športnem parku Domžale, v četrtek, 4. decembra, ob 17. uri. Drsališče bo odprto od...