Črno, črno, a ne prismojeno

Eno užitno črnino sem spoznala v Sieni, drugo pa v Gvatemali. Ko sem doma obnavljala recepta, je bil učinek pri domačih pri sladici navdušujoč, pri tapadu pa vprašljiv, kot da bi se pod počrnelimi bananovimi olupki skrivala črna mamba. A nič ni ostalo, na koncu se je bleščalo samo črno dno stare preskušene mamine posode.

Ko so v Sieni, kjer smo uživali na podobnem balkonu, kakršen je bil Julijin, postregli s črno torto, sem pomislila, da smo napak naročili. Torta se je zgoraj bleščala od sladkorne beline, spodaj pa je bila res rjavo črna. Ni bila visoka, brez vsakršne kreme, v družbi tridelne posode, v kateri so bili narezani kiviji, sladka stepena smetana in tri vrste sladoleda. Torta, ki jo lahko postrežemo na več načinov, krušljiva in občutljiva pa kot princeska na zrnu graha.

Črna torta

Torta nera

Zanjo potrebujemo: 250 g temne čokolade, v kateri je vsaj 75 % kakava, 200 g sladkorja, 80 g masla, 4 rumenjake, 4 beljake, 100 g zmletih mandljev, pol žličke pecilnega praška, 2 žlički dobre prave kave (ne instant), 2 žlici močnega ruma, ščep soli.

Čokolado razlomimo in jo skupaj z maslom stopimo v vodni kopeli. Voda naj ima okoli 40 stopinj. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Vanje vlijemo ohlajeno stopljeno čokolado, mandlje, zmešane s pecilnim praškom, kavo v prahu in rum. Iz papirja za peko izrežemo krog, velik kakor krog tortnega modela, ga namastimo, položimo v model, model stisnemo in ga potresemo z drobtinami. Beljakom dodamo ščepec soli, jih stepemo v trd sneg in previdno umešamo v čokoladno zmes. Čokoladno zmes zlijemo v model, jo z lopatko poravnamo in pečemo pri 170 stopinjah 35-40 minut. Torta ne sme biti presuha. Zelo previdno jo vzamemo iz modela s papirjem za peko vred in shladimo na rešetki. Najbolje, če jo spečemo dan pred slavjem, ker se okusi bolje prepojijo. V Toskani jo postrežejo postreseno samo z debelo plastjo sladkorne moke, zraven pa servirajo sladko smetano, sveže sadje, sladoled ali sadje, vloženo v fini grappi (žganju).

Tapado

To je tipična gvatemalska jed, ki jo pripravljajo z morskimi sadeži ali svinjino. Ko je gotova, je res črna kot biks, kakor so včasih rekli črni pasti za čevlje.

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike zrele, a ne pretrde banane, 750 g svinjskih reber, nasekanih na majhne kosce, 3 paradižnike, 1 večjo čebulo, skodelico juhe, 1-2 žlici olja, sol, poper, po okusu čili, timijan po želji.

Rebrca v višji posodi prepražimo na olju, jim dodajamo malo juhe in počakamo, da so mehka. Nato jih enakomerno porazdelimo po dnu posode. Nanje naložimo plast na kolesca narezanega paradižnika, nato plast prav tako na tenka kolesca narezane čebule, vrhnja plast pa so na kolobarčke narezane banane. Posolite in poprate, čili pa lahko postrežete, ko daste jed na mizo. Prilijete skodelico vode ali juhe in vse dobro prekrijete z bananinimi lupinami, da je zunanja stran lupine zgoraj. Na majhnem ognju kuhljate 45-50 minut in posodo kdaj pa kdaj pretresete. Če imate radi timijan, položite vejico med paradižnik in čebulo. Postrežemo z rižem.

Če boste povabili na črne banane, vam gostov zagotovo ne bo zmanjkalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 1. julij 2010 / 07:00

Pozitiven trend v turizmu

Maja letos je bilo evidentiranih več turistov kot maja lani, več je bilo tudi prenočitev.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / torek, 8. december 2015 / 07:00

Jakob

Vsak kraj ima svoj najbližji hrib. In vsak človek, če rad hodi, ima svoj 'kucelj', ki mu služi za dnevno sprostitev, za popoldanski oddih, sprehod po kosilu, nekateri pa svojo odvisnost od svežega...

Kultura / torek, 8. december 2015 / 07:00

V domišljiji, a tako resnično

V Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost so v četrtek odprli razstavo ilustracij Marije Lucije Stupica (1950–2002), nagrajenke Prešernovega sklada za leto 1989. V okviru razstave bo v če...

Gorenjska / sreda, 9. december 2015 / 00:33

Desetletja dihajo s planinstvom

Nagrajence je na svečani podelitvi najvišjih priznanj Planinske zveze Slovenije kot slavnostni govornik letos nagovoril vrhunski alpinist Andrej Štremfelj.

Jesenice / sreda, 9. december 2015 / 00:29

Ne tvegaj okužbe – zaščiti se

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so tudi na Jesenicah opozarjali na pomen zaščite pred to boleznijo.

Kranj / sreda, 9. december 2015 / 00:27

Karierni sejem v Kranju

Kranj – V dvorani Šolskega centra Kranj bodo v četrtek med 10. in 18. uro pripravili zadnjega v seriji kariernih sejmov, ki jih je letos v Sloveniji pripravil največji slovenski zaposlitveni portal...