Megla na žlico

Za svoj rojstni dan sem ponavadi povabljena v Benetke, ki znajo biti očarljive tudi januarja. No, ob enem izmed praznovanj med 60 in 70 mi laguna ni hotela voščiti s šopkom sončnih žarkov, ampak mi je pripravila meglo na žlico. O pohajkovanju čez mostičke in kukanju v izložbe z muranskim steklom ni bilo ne duha ne sluha, ker se je megla zalezla v zadnji las, obleka pa je bila vlažna, kot bi nas oplazili nevidni tuši. Edino možno sonce je bil pinot grigio in nemeglen beneški jedilnik, a skušnjava se je splačala. Bilo je zelo dobro – z mesom in brez.

Rižota z rukolo, paradižnikom in mozzarello

Za 4-6 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 25 g masla, 1 veliko sesekljano čebulo, 350 g riža vrste arborio, 1 zdrobljen strok česna, 120 ml belega suhega vermuta (po okusu), 1,5 l kurje ali zelenjavne juhe, 6 večjih češnjevih paradižnikov brez peščevja, 135 g rukole, listi bazilike po okusu, 120 g sveže naribanega parmezana, 220 g na kocke narezane mozzarelle, sol in poper.

 

Olje in polovico masla damo v veliko ponev. Segrejemo, dodamo sesekljano čebulo in pražimo 2-3 minute, da čebula postekleni in se zmehča. Na čebulo vsujemo riž in dodamo česen ter nenehno mešamo dve minuti. Prilijemo vermut, da zabrbota, in počakamo, da izhlapi. Nato dodamo zajemalko (približno 230 ml) vroče juhe in rahlo mešamo, dokler riž ne vsrka juhe. Potem postopoma dodajamo juho, saj se riž ne sme izsušiti. Malo preden je riž kuhan na zob, vmešamo paradižnik in rukolo in spet zalijemo z juho. Baziliko stremo v možnarju in jo rahlo vmešamo v jed. Rižota mora biti smetanasta na pogled. Potegnemo ponev z ognja, previdno vmešamo preostalo maslo, parmezan in mozzarello. Popramo in solimo po okusu. Ponev pokrijemo s pokrovko za 1 minuto, nato pa postrežemo, še preden se je mozzarella dodobra stopila. K rižoti se prileže listnata solata.

Mleto svinjsko meso z jurčki in polento

Za 4-6 oseb potrebujemo: 400 g pustega zmletega svinjskega mesa, 1 sesekljano čebulo, sesekljana zelišča (rožmarin, žajbelj, timijan) po okusu, sol, 10 žlic hladno stisnjenega oljčnega olja, 600 g pretlačenih pelatov, 1 jušno kocko, 600 g jurčkov ali šampinjonov (samo glavice, bete lahko prihranite za juho), sol, 1 strok česna, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 4 žlice oljčnega olja, 250 g polente.

V teflonsko posodo damo 10 žlic olja in 2 žlici vode, čebulo, zelišča, ščep soli in pražimo dve minuti ter pazimo, da čebula ne porjavi. Potem v aromatizirano olje damo meso in ga dobro popražimo. Pelate zmeljemo s paličnim mešalnikom, jih z jušno kocko vred dodamo mesu, prilijemo malo vroče vode, pokrijemo posodo in na majhnem ognju kuhljamo poldrugo uro. Očistimo gobe, jih nalistamo, damo v visoko posodo 4 žlice olja in napol prerezan strok česna, segrejemo, pri čemer česen ne sme porjaveti. Ko je olje zares vroče, stresemo nanj gobe in jih prepražimo, da oddajo vodo. Nato jih potresemo s peteršiljem. Ko vsa voda izpari, vzamemo česen iz ponve.

Polento skuhamo po navodilu. Kuhano polento damo v veliko skledo, naredimo v sredi jamico, jo napolnimo z mesno omako, čezenj pa naložimo pražene gobe. Takoj postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 16. december 2009 / 07:00

V četrtek prva smuka še v Kranjski Gori

Kranjska Gora - V četrtek, ko bo z obratovanjem začela vlečnica Mojca 2, se bo smučarska sezona začela tudi v Kranjski Gori. Kot je sporočila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Gorenjska banka bolnišnici podarila 50 tisoč evrov

Z denarjem bodo v Splošni bolnišnici Jesenice kupili nov ultrazvočni aparat za ginekološko-porodniški oddelek.

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Visoki kupi peska po mestu

Na posameznih delih Jesenic so se pred časom pojavili visoki kupi peska, ki so zmotili marsikaterega občana. Sprašujejo se, kaj pomenijo ti kupi, kdo jih je pripeljal in za kaj bodo pesek porabil...

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Otroci na Hrvaško vendarle enostavneje

Na Hrvaškem je pred kratkim začel veljati nov zakon, po katerem morajo otroci do 18. leta starosti, ki gredo na Hrvaško brez spremstva staršev, pridobiti posebno potrdilo.

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Načrt zaščite in reševanja

Občinski štab Civilne zaščite Občine Jesenice obvešča, da je pripravljen osnutek Načrta zaščite in reševanja ob zemeljskih plazovih in osnutek Načrta zaščite in reševanja ob požaru. Osnutka načrt...

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Županov kotiček

Župan Tomaž Tom Mencinger je ob nedavnem odkritju obnovljenih spomenikov v Spominskem parku na Jesenicah (v začetku leta so jih ukradli in uničili vandali) dejal, da so župani vseh treh oškodovan...