Zelišča, ki oživljajo spomin (1)
Žajbelj, rožmarin, pelin, smetlika, česen in še bi se našla kakšna zdravilna rastlina, ki nam stoji ob strani, ko nam začne pešati spomin in se v njem začno pojavljati luknjice in luknje.
Rožmarin dobesedno stopi v glavo
Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je že pregovorno izjemno dober za spomin. Kako tudi ne bi bil, ko je že Ofelija svetovala Hamletu: »Vzemi rožmarin, ki bo dal tvojemu spominu novih moči.« Ta nasvet so upoštevale tudi naše praprababice, ki so z njegovo pomočjo učinkovito brisale prah s spomina. No, ta nasvet je videti večen, saj ga še danes upoštevajo naše babice, pa tudi že mamice. Kaj mame, saj ga počasi rabimo že njihovi otroci. Leta bežijo in že se najde kakšna luknja v spominu. Sploh pri današnjem hitrem tempu življenja. Raziskave v zadnjih desetletjih so potrdile, da je rek »rožmarin za spomin« še kako upravičen. Dejansko naj bi iglasti listi tega zimzelenega sredozemskega grma močno spodbujali prekrvitev glave in s tem izboljševali zbranost, spomin in jasno razmišljanje. Poleg tega lajša tudi glavobole in migrene, ki so posledica počasnega pretoka krvi, preprečuje nespečnost, pospešuje okrevanje po dolgotrajnem stresu in pomaga pri depresiji. Očitno je, da je ta rastlina dobra zaveznica možganov. Če jo boste uporabljali, se morate zavedati, da vam bo slej ko prej »stopila v glavo«. Naši študenti lahko v času izpitov posnemajo starogrške študente, ki so prižigali rožmarinove vejice in vdihavali njegov vonj za oživitev spomina in koncentracije. No, še bolje bodo storili, če bodo spili skodelico ali dve čaja na dan v času, ko se učijo in tik pred odhodom na izpit. Čaj pripravimo kot poparek: skodelico kropa prelijemo čez žličko rožmarina in po petnajstih minutah precedimo. Sveže pripravljen topel napitek popijemo trikrat na dan, najbolje med obroki. Lahko si omislimo tudi rožmarinovo kopel: 50 gramov rožmarina za krajši čas prevremo v litru vode, pokrijemo, pustimo stati 15 do 30 minut, precedimo in prevretek vlijemo v pripravljeno kopalno kad. Komur bolj prijajo zdravilna vina, si lahko pripravi tudi rožmarinovo vino, in sicer iz 20 gramov rožmarina in litra vina, v katerem se namaka pet dni in ga občasno pretresemo. Nosečnice naj rožmarina ne uživajo, ker spodbuja delovanje spolnih želez in organov. Rožmarinov čaj, olje ali vino lahko izzovejo popadke, zato jih nosečnicam odsvetujejo. Predpisane količine rožmarina ne povzročajo težav, preveliki in premočni odmerki pa lahko izzovejo vnetje črevesja, ledvic in krče. Rožmarin ni primeren za otroke.
Žajbelj pri mentalni utrujenosti
Žajbelj (Salvia officinalis) je velik ugled užival že v Rimu, na naša tla pa je prišel v prtljagi benediktinskih menihov in se ljudem takoj priljubil. A medtem, ko ga mi najbolje poznamo v vlogi pomočnika pri vnetem grlu in kašlju, ga Kitajci čislajo zaradi njegovega izjemnega vpliva na možgane, živce, žleze in oči. Menijo, da je odličen napitek za živce, saj jih hkrati pomirja in poživlja. Slovi pa tudi kot enkraten napitek za oživljanje spomina. Z raziskavami so potrdili, da žajbelj deluje na cerebralni korteks in krepi koncentracijo, zaradi česar se priporoča ljudem, ki se jim zdi, da so mentalno utrujeni. V primeru splošne prenapetosti in razdraženosti olajša sprostitev. Starejši ljudje naj žajbelj uživajo za ohranjanje vitalnosti. Žajbljev čaj jim bo odlično krepil spomin in prečistil misli, ko bodo utrujeni. Žajbljev čaj pripravimo podobno kot rožmarinov in ga prav tako uživamo do trikrat na dan. Običajni žajbljev odmerek naj ne bi povzročal težav, prevelika količina pa je zaradi velike vsebnosti živčnega strupa tujona strupena za osrednje živčevje. Žajblja ne uživamo med nosečnostjo ali dojenjem. Če vas zanimajo tudi druge rastline, ki krepijo spomin in jasno razmišljanje, vas vabim v našo družbo tudi prihodnji teden.