Nedeljski pozni zajtrk

Včasih se zgodi, da se nam vstajanje v nedeljo zavleče – iz kakršnega koli vzroka že. Ponavadi za to ni krivo sonce, ampak resnična utrujenost, udobna lenobnost, koncert ob ušesu, ko nam, ujet na zgoščenko, igra najljubši orkester, lahko nas pod odejo zadrži dobra knjiga ali pa toplo, nežno človeško bitje in še kaj ... In če se je že dan začel lepo, si privoščimo lepo nadaljevanje – tudi za lepo pogrnjeno mizo z dobrim poznim zajtrkom, po katerem bomo pripravljeni na različne nedeljske podvige. Lahko uživamo sami, lahko povabimo prijatelje ...

Vitaminski odriv

Za 4 osebe potrebujemo: 2 veliki pomaranči, 1 grenivko, 2 pretlačena kivija, nekaj kapljic limonovega soka, 2 dl ananasovega soka, 4 rezine pomaranče.

Sok sveže stisnjenih pomaranč in grenivke, pretlačen kivi in ananasov sok ter nekaj kapljic limonovega soka zmiksamo, nalijemo v globoke kozarce, ki jih okrasimo z rezino pomaranče, in postrežemo.

Losos s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 žlica hrena v smetani, 2 žlici kisle smetane, sok pol limone, ščepec popra, 120 g prekajenega lososa, 10-12 sirovih krekerjev ali tenke, majhne rezine polnozrnatega kruha, 1 šopek drobnjaka.

 

V skledi zmešamo hren, kislo smetano, limonov sok, ščepec popra in po potrebi ščep soli. Na krekerje oziroma kruhove rezine garniramo kosce lososa, jih okrasimo s hrenovim namazom in potresemo z drobnjakom, ki ga na drobno nastrižemo s škarjami.

Rahlo umešana jajca

Za 4 osebe potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice smetane, 2 mesnata paradižnika, 2 žlici masla, 1 čebulo, 2 žlici na kocke narezane šunke ali rdeče paprike, 1 žlico sesekljanega peteršilja.

 

Paradižnik križno zarežemo, prelijemo s kropom, malce počakamo in ga olupimo. Nato odstranimo peščice in paradižnik zrežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo jajca, smetano in ščep soli. V ponvi segrejemo maslo in na njem rahlo popražimo sesekljano čebulo in na kockice narezano šunko ali rdečo papriko. Potem dodamo paradižnik, malce podušimo in prelijemo z jajčno zmesjo. Rahlo mešamo, dodamo peteršilj, še nekajkrat previdno premešamo in postrežemo na ogretih krožnikih.

Ruska čokolada

Za 4 osebe potrebujemo: 4 skodelice mleka, 3 žlice kakava, 2-3 žlice sladkorja, 8 cl vodke, 4 kupčke stepene sladke smetane, 4 majhne lističe melise (če jo gojite na oknu).

 

Mleko zmešamo s kakavom in sladkorjem in segrejemo, vendar ne sme zavreti. V visoke skodelice nalijemo vodko in prelijemo s kakavom. Na vrh damo še kupček sladke stepene smetane in listič melise, če jo imamo.

Limonine rezine

Za 4-6 oseb potrebujemo: 2 plošči zamrznjenega listnatega testa, 50 g sladkorja, 100 g zmletih lešnikov, 2 rumenjaka, 1 neškropljeno limono, 2-3 žlice limonove marmelade ali želeja.

Testo odtalimo in ga razvaljamo na dvojno dolžino. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Sladkor, mandlje in 1 rumenjak zmešamo. Ostrgamo lupinico pol limone in nato iztisnemo sok. Lupinico in sok vmešamo v testo. Pekač poškropimo z vodo in položimo nanj eno testeno ploščo. Po sredini namažemo nadev. Robove namažemo z rumenjakom. Nato testeno ploščo z nadevom prekrijemo z drugo in na robovih močno stisnemo. S preostalim rumenjakom premažemo vrhnjo ploščo. Pečemo 15-18 minut.

Marmelado ali žele segrejemo in mešamo, da postane zmes gladka, nato z njo premažemo sladico. Ohlajeno narežemo na koščke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 30. oktober 2006 / 06:00

Homan že v državnem zboru

Bojan Homan, poslanec SDS, ki je po odstopu Pavla Ruparja novi gorenjski poslanec v državnem zboru, je včeraj že zasedel poslanski stolček.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Teroristični napad na kulturno dediščino?

V noči s sobote na nedeljo je zagorelo v salonu Lazarinijevega gradu v Valburgi pri Smledniku. Požar je uničil dragoceno pohištvo v salonu, freske v viteški dvorani in nekaj stolov KUD Smlednik, ki je...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Komu verjeti

V slovenskem javnem življenju vlada anarhija; namesto da odnosi temeljijo na argumentih, temeljijo na govoricah in fantomskih dokumentih. Šolski primer teh podalpskih razmer je vprašanje...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Včasih je ravno obratno

Vsi so se norčevali iz mojega šepanja

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Med sosedi 22

Slovenci na Koroškem na poseben način ohranjajo spomin na pomembnega rojaka dr. Joška Tischlerja, ustanovitelja Narodnega sveta koroških Slovencev in Slovenske prosvetne zveze, po...

GG Plus / petek, 26. januar 2007 / 06:00

Iz starih časov: Teritev

V našem opisovanju preje smo prišli do teritve, opravila, »pri katerem iz godnih, posušenih lanenih ali konopljinih stebel s trlico izločijo vlakna, tj. predivo«. Tako to opravilo oprede...