Nedeljski pozni zajtrk
Včasih se zgodi, da se nam vstajanje v nedeljo zavleče – iz kakršnega koli vzroka že. Ponavadi za to ni krivo sonce, ampak resnična utrujenost, udobna lenobnost, koncert ob ušesu, ko nam, ujet na zgoščenko, igra najljubši orkester, lahko nas pod odejo zadrži dobra knjiga ali pa toplo, nežno človeško bitje in še kaj ... In če se je že dan začel lepo, si privoščimo lepo nadaljevanje – tudi za lepo pogrnjeno mizo z dobrim poznim zajtrkom, po katerem bomo pripravljeni na različne nedeljske podvige. Lahko uživamo sami, lahko povabimo prijatelje ...
Vitaminski odriv
Za 4 osebe potrebujemo: 2 veliki pomaranči, 1 grenivko, 2 pretlačena kivija, nekaj kapljic limonovega soka, 2 dl ananasovega soka, 4 rezine pomaranče.
Sok sveže stisnjenih pomaranč in grenivke, pretlačen kivi in ananasov sok ter nekaj kapljic limonovega soka zmiksamo, nalijemo v globoke kozarce, ki jih okrasimo z rezino pomaranče, in postrežemo.
Losos s hrenom
Za 4 osebe potrebujemo: 1 žlica hrena v smetani, 2 žlici kisle smetane, sok pol limone, ščepec popra, 120 g prekajenega lososa, 10-12 sirovih krekerjev ali tenke, majhne rezine polnozrnatega kruha, 1 šopek drobnjaka.
V skledi zmešamo hren, kislo smetano, limonov sok, ščepec popra in po potrebi ščep soli. Na krekerje oziroma kruhove rezine garniramo kosce lososa, jih okrasimo s hrenovim namazom in potresemo z drobnjakom, ki ga na drobno nastrižemo s škarjami.
Rahlo umešana jajca
Za 4 osebe potrebujemo: 4 jajca, 4 žlice smetane, 2 mesnata paradižnika, 2 žlici masla, 1 čebulo, 2 žlici na kocke narezane šunke ali rdeče paprike, 1 žlico sesekljanega peteršilja.
Paradižnik križno zarežemo, prelijemo s kropom, malce počakamo in ga olupimo. Nato odstranimo peščice in paradižnik zrežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo jajca, smetano in ščep soli. V ponvi segrejemo maslo in na njem rahlo popražimo sesekljano čebulo in na kockice narezano šunko ali rdečo papriko. Potem dodamo paradižnik, malce podušimo in prelijemo z jajčno zmesjo. Rahlo mešamo, dodamo peteršilj, še nekajkrat previdno premešamo in postrežemo na ogretih krožnikih.
Ruska čokolada
Za 4 osebe potrebujemo: 4 skodelice mleka, 3 žlice kakava, 2-3 žlice sladkorja, 8 cl vodke, 4 kupčke stepene sladke smetane, 4 majhne lističe melise (če jo gojite na oknu).
Mleko zmešamo s kakavom in sladkorjem in segrejemo, vendar ne sme zavreti. V visoke skodelice nalijemo vodko in prelijemo s kakavom. Na vrh damo še kupček sladke stepene smetane in listič melise, če jo imamo.
Limonine rezine
Za 4-6 oseb potrebujemo: 2 plošči zamrznjenega listnatega testa, 50 g sladkorja, 100 g zmletih lešnikov, 2 rumenjaka, 1 neškropljeno limono, 2-3 žlice limonove marmelade ali želeja.
Testo odtalimo in ga razvaljamo na dvojno dolžino. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Sladkor, mandlje in 1 rumenjak zmešamo. Ostrgamo lupinico pol limone in nato iztisnemo sok. Lupinico in sok vmešamo v testo. Pekač poškropimo z vodo in položimo nanj eno testeno ploščo. Po sredini namažemo nadev. Robove namažemo z rumenjakom. Nato testeno ploščo z nadevom prekrijemo z drugo in na robovih močno stisnemo. S preostalim rumenjakom premažemo vrhnjo ploščo. Pečemo 15-18 minut.
Marmelado ali žele segrejemo in mešamo, da postane zmes gladka, nato z njo premažemo sladico. Ohlajeno narežemo na koščke.