Umetnik in njegova gostitelja: (z leve) Andrej Ržišnik, Klavdij Tutta in Andrej Perc

Šenčurski Cubis, mediteranski pomol

V četrtek je akademski slikar Klavdij Tutta svoja likovna dela predstavil v novo odprtem razstavnem prostoru v Centru Cubis v Šenčurju.

Dolmeni, menhirji, biki, ciprese, očesa, otočki in drugi v prepoznavnem likovnem nagovoru akademskega slikarja Klavdija Tutte značilni motivni elementi nas tokrat s slikarskih platen pozdravljajo v novi galeriji v Centru sodobnega bivanja Cubis v Šenčurju. Klavdij Tutta, v slovenskem likovnem prostoru eden osrednjih avtorjev mediteranskega pejsaža, je tokrat na ogled postavil dela iz cikla Žuborenje barv, ki obsegajo tako slikarska platna kot barvne skulpture, ter svoje najnovejše slike, ki jih je poimenoval Mediteranski pomoli.

»Avtor je izsušeni kraški svet, značilen za njegove likovne pokrajine, začel povezovati z otočki in morjem. Pri delih iz lanskega in letošnjega leta se je v mislih prestavil na mejo med morjem in kopnim – v pristanišče, na kar nas opozarjajo stilizirane, geometrijsko pravilne oblike pomolov v spodnjem delu kompozicij,« je v nagovoru k razstavi povedal umetnostni zgodovinar dr. Damir Globočnik in dodal, da gre kot vselej za novoustvarjeni likovni svet, za likovni odsev, odraz slikarjevega doživljanja nekega ambienta in ne za upodabljanje konkretne motivike.«

Nov razstavni prostor v prvem nadstropju Centra sodobnega bivanja se v prvi vrsti lepo staplja s siceršnjo usmeritvijo centra, gre namreč za trgovsko in svetovalno ponudbo artiklov, povezanih z bivalnimi prostori in njihovim okoljem. »Klavdij Tutta je umetnik, ki ga poznamo in z njim sodelujemo že dlje časa. Pred leti je tudi že razstavljal v naši poslovni stavbi, zato je bil kar nekako logično, da on odpre tudi naše novo razstavišče, v katerem upam, da bomo sprva postavili vsaj dve tovrstni razstavi letno,« je povedal Andrej Ržišnik iz Skupine Ržišnik Perc. Dela bodo na ogled vsak dan v času obratovanja centra Cubis.

Z razstaviščem je bil zadovoljen tudi umetnik, saj je lahko postavil kar precej del, tudi najnovejša, izmed katerih so nekatera razstavljena prvič. Obiskovalce je nagovoril tudi šenčurski župan Miro Kozelj, zadovoljen, da je Šenčur s tem dobil še eno novo galerijo.

Topli mediteranski motivi, ki iz sebe izžarevajo neko vedrino, življenjski vitalizem in optimizem, bodo »greli« duše obiskovalcev vse tja do konca meseca januarja prihodnje leto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. december 2009 / 07:00

Da nam ne odpelje zadnji vlak

Čeprav Slovenci veljamo za okoljsko zelo ozaveščene Evropejce, pa naša konkretna dejanja pogosto kažejo drugače, meni minister za okolje Karl Erjavec, naš gorenjski rojak iz Naklega.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Brez tort pač ne gre

V zadnjem času so obletnice delovanja praznovali v Portorožu in Ljubljani. Pri tem pač ne gre brez slavnostnega rezanja tort. Eno večjih trgovskih podjetij pa je predstavilo svojo novo linijo izdelkov...

Avtomobilizem / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Mladost nove generacije

Test: Ford Fiesta 1.6 TDCi Titanium Individual

Mularija / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Znanost je lahko zabavna

Hiša eksperimentov je minuli teden prvič gostovala na Gorenjskem. Kako privlačna in zabavna je lahko znanost, so prikazali na osnovnih šolah v Bohinjski Bistrici, Kranjski Gori in Žirovnici.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Kaj bi Avstrijci brez kave?

Če Angleži obožujejo čaj, potem so Avstrijci nori na kavo.

Prosti čas / sobota, 13. februar 2010 / 07:00

Dunajska čokoladna klasika po babičinem receptu

Za znano torto iz čokoladnega biskvita, marelične marmelade in čokoladnega preliva je verjetno vsaj toliko receptov kot razglabljanj in ugotavljanj, kakšen je pravzaprav originalni recept zanjo. Tudi...