Umetnik in njegova gostitelja: (z leve) Andrej Ržišnik, Klavdij Tutta in Andrej Perc

Šenčurski Cubis, mediteranski pomol

V četrtek je akademski slikar Klavdij Tutta svoja likovna dela predstavil v novo odprtem razstavnem prostoru v Centru Cubis v Šenčurju.

Dolmeni, menhirji, biki, ciprese, očesa, otočki in drugi v prepoznavnem likovnem nagovoru akademskega slikarja Klavdija Tutte značilni motivni elementi nas tokrat s slikarskih platen pozdravljajo v novi galeriji v Centru sodobnega bivanja Cubis v Šenčurju. Klavdij Tutta, v slovenskem likovnem prostoru eden osrednjih avtorjev mediteranskega pejsaža, je tokrat na ogled postavil dela iz cikla Žuborenje barv, ki obsegajo tako slikarska platna kot barvne skulpture, ter svoje najnovejše slike, ki jih je poimenoval Mediteranski pomoli.

»Avtor je izsušeni kraški svet, značilen za njegove likovne pokrajine, začel povezovati z otočki in morjem. Pri delih iz lanskega in letošnjega leta se je v mislih prestavil na mejo med morjem in kopnim – v pristanišče, na kar nas opozarjajo stilizirane, geometrijsko pravilne oblike pomolov v spodnjem delu kompozicij,« je v nagovoru k razstavi povedal umetnostni zgodovinar dr. Damir Globočnik in dodal, da gre kot vselej za novoustvarjeni likovni svet, za likovni odsev, odraz slikarjevega doživljanja nekega ambienta in ne za upodabljanje konkretne motivike.«

Nov razstavni prostor v prvem nadstropju Centra sodobnega bivanja se v prvi vrsti lepo staplja s siceršnjo usmeritvijo centra, gre namreč za trgovsko in svetovalno ponudbo artiklov, povezanih z bivalnimi prostori in njihovim okoljem. »Klavdij Tutta je umetnik, ki ga poznamo in z njim sodelujemo že dlje časa. Pred leti je tudi že razstavljal v naši poslovni stavbi, zato je bil kar nekako logično, da on odpre tudi naše novo razstavišče, v katerem upam, da bomo sprva postavili vsaj dve tovrstni razstavi letno,« je povedal Andrej Ržišnik iz Skupine Ržišnik Perc. Dela bodo na ogled vsak dan v času obratovanja centra Cubis.

Z razstaviščem je bil zadovoljen tudi umetnik, saj je lahko postavil kar precej del, tudi najnovejša, izmed katerih so nekatera razstavljena prvič. Obiskovalce je nagovoril tudi šenčurski župan Miro Kozelj, zadovoljen, da je Šenčur s tem dobil še eno novo galerijo.

Topli mediteranski motivi, ki iz sebe izžarevajo neko vedrino, življenjski vitalizem in optimizem, bodo »greli« duše obiskovalcev vse tja do konca meseca januarja prihodnje leto.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2022 / 16:27

Šegula in Ribič spet krasita Vatikan

Mojstra floristike bosta že desetič krasila glavni oltar bazilike sv. Petra v Vatikanu. Tokrat so osnova v Sloveniji vzgojene orhideje, ki so jih po inovativnem postopku posebej za to priložnost pobar...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / torek, 30. november 2010 / 07:00

Pestro ob občinskem prazniku

Žirovnica - Ta teden se bo v občini Žirovnica zvrstilo več prireditev v počastitev občinskega praznika, ki ga praznujejo 3. decembra, v spomin na rojstvo največjega slovenskega p...

Prosti čas / torek, 30. november 2010 / 07:00

Sneg pobelil dolino

V Kranjski Gori je zapadlo več kot pol metra snega, trenutna povprečna višina snežne odeje na Kredarici pa je 230 centimetrov. Ponekod so že urejene proge za tek na smučeh.

Zanimivosti / torek, 30. november 2010 / 07:00

Z belimi pentljami proti nasilju nad ženskami

Kranj - Vsako leto med 25. novembrom in 10. decembrom potekajo mednarodni dnevi boja proti nasilju nad ženskami. Različnim akcijam se pridružujejo tudi v Varni hiši Gorenjske, je...

Bled / torek, 30. november 2010 / 07:00

Jezero vse bolj onesnaženo

Nevarne cianobakterije, ki se zaradi velike količine hranil v vodi vse bolj množijo v Blejskem jezeru, bi lahko ogrozile zdravje kopalcev.

Kultura / torek, 30. november 2010 / 07:00

Šenčurski Cubis, mediteranski pomol

V četrtek je akademski slikar Klavdij Tutta svoja likovna dela predstavil v novo odprtem razstavnem prostoru v Centru Cubis v Šenčurju.