Jedi za jesenske dni

Jesen je radodarna s svojimi plodovi, med katere sodijo tudi gobe. Med številnimi vrstami užitnih gob najraje segamo po aromatičnih jurčkih in lisičkah, iz katerih lahko pripravimo številne okusne jedi. Jurček je primeren za vse vrste gobovih jedi ter za vlaganje in sušenje. Pri starejših jurčkih odstranimo kožico na klobuku in cevke pod njim. Tudi lisička je primerna za vse vrste gobovih jedi, najboljša pa je v juhi ali z umešanimi jajci. Lahko jo sušimo, meljemo v prah ali vlagamo v kis. Lisičke moramo drobno narezati, saj so težko prebavljive.

Juha iz lisičk

Sestavine: lisičke, krompir, čebula, maščoba, sladka smetana, mleko, voda, sol, poper, belo vino, malo moke, majaron, šetraj in timijan.

Priprava: Lisičke očistimo in jih narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo drobno sesekljamo in jo na maščobi rahlo prepražimo, dodamo lisičke in narezan krompir, premešamo, solimo, popramo, potresemo z malo moke in zalijemo s smetano, mlekom in vodo. Dodamo začimbe in dobro prevremo. Na koncu juho še okisamo in potresemo z narezanim drobnjakom.

Gobovi polpeti

Sestavine: 50 dag jurčkov, 5 dag maščobe, 1 žlica sesekljane šalotke, 2 stroka česna, 10 dag namočenega in ožetega kruha (lahko je žemljica od prejšnjega dne), 1 jajce, sesekljan peteršilj, žlica drobtin, sol, poper, maščoba za pečenje, 2 žlici moke.

Priprava: Jurčke očistimo, na hitro operemo, osušimo in narežemo na lističe. Na maščobi svetlo rumeno prepražimo šalotko, dodamo gobe in česen, solimo, popramo in pražimo na precej močnem ognju, da se sok čim hitreje osuši. Gobe odstavimo, sesekljamo in dodamo namočen kruh, jajce, peteršilj in drobtine. Vse razmešamo in pustimo stati pol ure. Na desko damo moko in na njej oblikujemo polpete. Zlato rumeno jih zapečemo in takoj ponudimo.

Kisli krompir z lečo

Sestavine: krompir, skodelica kuhane leče, sol, poper, jabolčni kis, olje, žlica tekočega jogurta, šalotka in narezan drobnjak.

Priprava: Krompir skuhamo v oblicah in ga ohladimo. V skledi zmešamo kis, olje, jogurt, sol, poper in narezano šalotko, dodamo ohlajen olupljen krompir in lečo, rahlo pomešamo in potresemo z narezanim drobnjakom.

Jabolčne rezine

Sestavine in priprava: 30 dag moke pomešamo s pecilnim praškom, v njej zdrobimo 10 dag masla ali margarine, dodamo jajce, osminko l mleka, zavitek vanilin sladkorja in limonino lupinico ter zamesimo testo. Polovico testa razvaljamo, ga položimo na pomaščeni pekač in obložimo z nadevom.

Nadev: Na žlici masla ali margarine podušimo 1,50 kg olupljenih in na rezine narezanih jabolk, 2 žlici sladkorja in 5 dag rozin. Nadev mora biti ohlajen. Potem razvaljamo še drugo polovico testa in ga položimo po nadevu. Pecivo pečemo v segreti pečici, pečenega potresemo s sladkorjem v prahu in ohlajenega narežemo na rezine.

Danes zadnjič objavljamo recepte kuharskega mojstra Janeza Štruklja. Minuli petek je umrl na svojem domu v Mariboru, izgubil je boj z boleznijo, ki je bila kljub neizmerni volji do življenja tokrat močnejša. Uredništvo

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Otroci bodo jeseni še plesali

V Mladinskem centru Jesenice je v lanskem šolskem letu potekala plesna delavnica za predšolske otroke, ki jo je vodila plesna učiteljica, sicer študentka uprave Tina Jakopič s Koroške...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Ravnik Tomanova ostaja direktorica

Kranj - Konec tega tedna bo direktorici Gorenjskega muzeja Kranj Barbari Ravnik Toman potekel mandat. Na nov razpis, ki je bil objavljen v mesecu aprilu, se je prijavila z...

Bled / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Posvet o ustanavljanju pokrajin

Bled - Vlada ta teden začenja posvete o ustanavljanju pokrajin. V petek bo minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar s sodelavci v gosteh v bodoči Gor...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Gorazd Trček prevzel vodenje Gorenjske banke

Na položaj predsednika uprave ga je nadzorni svet imenoval 10. aprila, član uprave ostaja Srečko Korber. Nasledil je Zlatka Kavčiča, ki je bil predsednik uprave Gorenjske banke kar osemnajst let.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Jubilej jeseniške bolnišnice

V Splošni bolnišnici Jesenice so proslavili 60-letnico uradnega odprtja bolnišnice.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Označitev domačij s hišnimi imeni

Letos bomo v občini Jesenice zaključili projekt označevanja domačij s hišnimi imeni. Preostali sta še naselji Hrušica in Jesenice. Vse domačine iz omenjenih naselij pozivamo, da nam svoje domače...