Buče so hrana in okras
Pred nočjo čarovnic je povpraševanje po bučah še večje kot sicer. Za izrezovanje so najbolj primerne buče lučke in oljne buče, ki so mehkejše, zato je manj možnosti za poškodbe, svetuje vrtnarka Ruth Podgornik Reš.
Mošnje - Tudi Slovenci vse pogosteje ob noči čarovnic (31. oktober) domove okrasijo z lepo izrezljanimi rumenimi bučami, v katerih gorijo lučke. Izrezovanje buč je še posebej priljubljeno v družinah z otroki, pri tem pa morate biti pozorni, da izberete pravo bučo. »Najvarneje je, če se otroci lotijo buče lučke. Poznamo številne oranžne sorte, ki so težke od 200 gramov pa vse do osem kilogramov. Tudi pri nas zelo razširjene oljne buče so primerne za izrezovanje, saj imajo tako kot buče lučke mehko meso in se otroci ne morejo poškodovati, medtem ko je pri bučah velikankah pomoč odraslih nujna,« opozarja znana vrtnarka in velika poznavalka buč Ruth Podgornik Reš z Vrtnarije Reš v Mošnjah.
Slednja ne sodi med velike pridelovalce buč, imajo pa zato bogatejši asortiment. Včasih so gojili šestdeset sort, sedaj so se omejili na najbolj iskane. Letošnja letina ni bila najboljša, saj so obilne padavine povzročile poškodbe buč, ki zato ne bodo zdržale dolgo v skladišču. Pridelujejo predvsem okusne jedilne buče, večino so že prodali. Te so tudi čudovita dekoracija, ko pa se jih naveličamo, jih uporabimo v prehrani. »Izvrstne so vse, prav vse jesenske vrtne buče, denimo dekorativno oblikovane želodaste buče ter sorti Sladki cmok in Delicata, ki po okusu spominjata na kostanj. Sorta Baby Boo je prisrčna in tudi okusna bela bučka. Med velikankami je zanimiva sorta Turban, ki ni le lepo pisana, marveč tudi izjemno okusna. Nekaj posebnega so muškatne buče, saj jih krasi poprh. Ker jih lahko skladiščimo več kot leto dni, so lahko dolgo tudi v okras. Sicer so pa to buče, s katerimi se razvajamo, saj so primerne za pripravo sladkih jedi,« je pojasnila. Buče z grenkim mesom so okrasne. »Pogosto se ta lastnost s križanjem prenese na užitne buče, zato moramo buče neznanega izvora pred pripravo obvezno poskusiti. Grenke snovi - kukurbitacini - so zdravju škodljivi in povzročajo zastrupitve,« opozarja Podgornik Reševa.
Uživanje buč je koristno, ker njihovo meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, balastne snovi, številne vitamine in minerale, med katerimi izstopa kalij, saj tako velike količine najdemo le v datljih, rozinah, bananah, avokadu in brokoliju. Buče pomagajo pri shujševalnih kurah, sladkorni in želodčnih boleznih, revmi in protinu, izločanju seča in črevesnih težavah. »Uporabljamo jih lahko kot sadje ali zelenjavo. Priporočljiva je zlasti presna uporaba. Iz okusnih buč pripravimo dober sok,« še svetuje sogovornica.