Kosilo učenca: pečen mesni sir
Irena Grmek Košnik, dr. med.: "Izpostavila bi zanemarjen odnos države do nadzora nad prehrano tako vrtčevskih in osnovnošolskih otrok kot tudi srednješolcev."
V petkovem Gorenjskem glasu smo pisali o množični zastrupitvi otrok v Osnovni šoli Poljane pred tednom dni, ko so otroci dve uri po kosilu začeli bruhati, nekateri so imeli drisko in želodčne krče. Dokončnih izsledkov epidemiološke preiskave vzroka zastrupitve v minulih dneh še ni bilo, nas je pa zanimal predvsem izbor kosila. Za kosilo so imeli tega dne špargljevo juho, pečen mesni sir in krompirjevo solato s kumarami. Kakšna je hranilna vrednost takega kosila in ali je to prava hrana za osnovnošolske otroke? »Šparglji imajo res zelo specifičen okus, vendar, kakšen okus ima juha, je odvisno od proizvajalca; špargljeva juha z dodanim krompirjem ima lahko zelo blag okus. Prav je, da se otroci navajajo na različne okuse in jedo raznovrstno hrano. Pri mesnem siru je masa podobna kot za hrenovke. Veljavna priporočila glede mesa so, naj kosila vključujejo osnovno meso in ne mesnih izdelkov. Krompirjeva solata s kumaricami je primerna,« je povedala Majda Pohar, dr. med., spec. higiene, iz Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Kranj in dodala, da je ta komentar na izbor kosila lahko le delen, ker ne vključuje organoleptičnega preskusa in analize.
»Izpostavila bi zanemarjen odnos države do nadzora nad prehrano tako vrtčevskih in osnovnošolskih otrok, kot tudi srednješolcev. Država namreč večne opravlja niti skromnega monitoringa, ki bi dal realno informacijo o sestavah in energetskih in bioloških vrednostih obrokov,« pa je opozorila prim. doc. dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., direktorica ZZV Kranj.