Jedi za jesenske dni

Solata z olivami

Sestavine: 4 žlice majoneze, 20 dag mladega sira, 20 črnih oliv, 2 naribana korenčka, 2 srednje velika paradižnika, narezana na krhlje, 2 mladi čebuli, 1 srednje velika blanširana zelena – narezana na tanke rezance, 4 liste zelene solate, pol dl balzamičnega kisa, pol dl oljčnega olja, 4 tanki krispiji, sol, poper, malo tabasko omake ali čilija, mali šopek drobnjaka in peteršilj za dekoracijo.

Priprava: Majonezo, sesekljano mlado čebulo, narezano zeleno, sol, poper, olje, pekočo omako, kis in tanko narezan drobnjak zmešamo v skledi. Dodamo na kocke narezan sir in del naribanega korenja ter narahlo premešamo. Serviramo na krožnike, na katere smo prej položili liste oprane in osušene zelene solate in preostanek korenja, po solati pa zložimo črne olive in na krhlje narezan paradižnik. Okrasimo s krispijevimi rezinami in vejicami peteršilja ter listi zelene.

Kremna juha iz ohrovta

Sestavine: 30 dag svežega ohrovta, 20 dag krompirja, 1 žlica margarine, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, sol, poper, mala vejica rožmarina, belo vino po okusu, 1,50 l vode, 4 rezine polnozrnatih popečenih kruhovih rezin.

Priprava: Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, očiščen, opran in poljubno narezan ohrovt ter olupljen in narezan krompir. Nekaj ohrovtovih listov otrebimo in liste narežemo na take rezance ter jih skuhamo posebej. Prepražene sestavine zalijemo z vodo in vinom, solimo, popramo, dodamo rožmarin in kuhamo do mehkega. Zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo odcejene kuhane liste ohrovta in ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Paradižniki z gobovim nadevom

Sestavine: 8 srednje velikih paradižnikov, 4 dag olja, sol.

Nadev: 30 dag mešanih gob, 3 dag masla ali margarine, 7 dag čebule, juhe po potrebi, sol, poper, sesekljani peteršilj, 1 jajce, 8 rezin sira.

Priprava: Obrisane paradižnike pri peclju odrežemo. Izdolbemo sredico, paradižnike pa pokapljamo z oljčnim oljem, solimo in nadevamo. Po vrhu položimo rezine sira, zložimo jih v ponev in v pečici pečemo okoli 12 minut.

Nadev: Očiščene gobe narežemo na lističe. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, gobe in nekaj juhe ali omake, lahko dodamo malo kisle smetane. Dušimo nekoliko časa, nazadnje dodamo še jajce, solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo. Paradižnike nadevamo in jih zložimo v z maslom pomaščeno posodo.

Zapečene telečje zarebrnice po domače (domača kmečka jed)

Sestavine: 4 telečje zarebrnice s kostjo, 4 rezine telečjih ledvičk, 8 rezin prekajene slanine, 4 jabolčne rezine brez koščic, sol, poper, pol dl olja, 2 dl goveje juhe, timijan po okusu.

Priprava: Zarebrnice začinimo z začimbami, ob kosti jih malo zarežemo, nato jih na vročem olju opečemo z obeh strani. Pečene poberemo iz maščobe in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Na preostali maščobi opečemo rezine ledvičk, liste slanine in rezine jabolk. Zalijemo z juho in začinimo. Zarebrnice vrnemo v omako in jih še nekoliko podušimo. Poleg ponudimo ajdove štruklje s skuto in primerno sezonsko solato.

Ajdovi štruklji s skuto

Sestavine - ajdovo testo: 10 dag ajdove moke, 8 dag bele namenske moke, malo kvasa, 1 jajce, malo olja, vroča slana voda.

Priprava testa: Ajdovo moko previdno poparimo, da testa preveč ne razredčimo. Dodamo razdrobljen kvas, belo moko, olje, jajce in po potrebi še mlačno slano vodo. Iz sestavin naredimo ne pretrdo testo, ki ga pustimo nekoliko časa počivati.

Nadev: 30 dag skute, 6 dag margarine, 3 jajca, sol, poper.

Priprava: Testo razvaljamo, ga pokapljamo z raztopljeno margarino in premažemo s stepenim jajcem. Ostalo margarino umešamo, dodamo rumenjaka, in pretlačeno skuto. Iz beljakov stepemo sneg, ga solimo, rahlo primešamo k skuti. Nadev premažemo po testu in zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut (odvisno od debeline štruklja). Kuhane odvijemo in narežemo na primerne kose. Prelijemo pa jih s stopljeno margarino.

Zavitek z jabolki, grozdjem in skuto

Sestavine: 40 dag namenske moke za vlečeno testo, okisana slana voda po potrebi.

Nadev: 8 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 20 dag grozdja, 60 dag dušenih jabolk, 12 dag pretlačene skute, rum, drobtine, kisla smetana, vanilin sladkor.

Priprava: Iz moke in mlačne okisane vode naredimo čvrsto vlečeno testo, ga dobro obdelamo in premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica, počiva naj približno pol ure. Grozdne jagode prerežemo na pol in odstranimo koščice, jih malo prepražimo na sladkorju in v rumu. Jabolka olupimo, jih naribamo in malo prepražimo na sladkorju, skuto pretlačimo. Posebej na maščobi prepražimo presejane drobtine. Na pomokanem prtu testo razvlečemo, premažemo s prepraženimi drobtinami, pretlačeno skuto, potresemo prepraženimi jabolki in grozdnimi jagodami. Testo zvijemo v štrukelj in ga damo na pomaščen pekač. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah Celzija 40 minut. Pečenega narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 15. avgust 2015 / 09:33

V planinskih kočah zadovoljni

Rezultati vprašalnika, ki ga je sredi poletne planinske sezone izvedla Gospodarska komisija Planinske zveze Slovenije (PZS), kažejo, da je obisk v planinskih kočah izrazito boljši kot lani in celo mal...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 25. marec 2020 / 00:59

Ukradli bančno kartico

Medvode – Medvoški policisti iščejo tri neznane moške, ki so osumljeni tatvine bančne kartice, s katero so nato opravili več nakupov na širšem območju Ljubljane.

Mengeš / sreda, 25. marec 2020 / 00:50

Jubilej mengeških gasilcev

Osrednje prostovoljno gasilsko društvo v Mengšu praznuje sto trideset let delovanja.

Žirovnica / sreda, 25. marec 2020 / 00:47

Nič več plastičnega pribora

Občina Žirovnica se je pridružila pobudi o zmanjšanju uporabe plastičnega pribora. Na prireditvah in sestankih ne bodo več uporabljali plastičnih slamic, krožnikov, lončkov in jedilnega pribora.

Izleti GG / sreda, 25. marec 2020 / 00:27

Slovenka in avstralska neskončnost s kolesa (1)

Bernarda Jurič šteje 46 let in je diplomirala iz gradbeništva ter magistrirala iz tehniškega varstva okolja. Po rodu je Štajerka, Ptujčanka, ki je zaposlena v Ljubljani, a danes živi v vasi Pleterj...

Zanimivosti / sreda, 25. marec 2020 / 00:24

Tisoč in ena noč

Dne 24. marca leta 809 je umrl peti abasidski kalif Harun Al Rašid. Rodil se je leta 766 – točen datum ni znan. Njegov dvor in prestolnica sta prizorišče zgodb iz Tisoč in ene noči.