Marina Horvat in Anja Horvat Jeromel

Tudi nekuhano je lahko odlično

Pri presni prehrani nepoučen človek pomisli na jabolko in surovo korenje, pa še kakšno solato za zraven. Obstajajo recepti, kako nekuhano hrano pripraviti na sto in en način in s tem v hrani ohraniti vse dobre sestavine, ki jih s kuhanjem lahko celo uničimo.

Anja Horvat Jeromel se je prvič srečala s presno prehrano pred približno dvema letoma. »Ko se je v družini rodil dojenček z alergijo na kravje mleko, sem se začela poglabljati v knjige in dobila kup informacij tudi o tem, kako in zakaj se je hrana spremenila. Ne samo, da sem se začela poglabljati v to, kaj pripraviti malčku, ampak sem se tudi sama začela spraševati, kaj dam sebi in drugim članom družine na krožnik. Je to zdravo? Tako je v naši družini pšenico počasi nadomestila pira, bele testenine polnozrnate, piščanca in govedino pa konjsko in zajčje meso. To je bila kar težka »domača naloga«, saj smo sčasoma družinski člani, razen otrok, začeli opuščati tudi meso. Nismo pa vedeli, kaj vse dati na mizo, da bo hrana tako okusna in raznolika kot prej. Začeli smo postopoma, s hrano, ki smo jo že poznali, s sezonskim sadjem, s stisnjenim sokom iz svežega sadja in zelenjave, oreščki, pa velikimi skledami zelene solate z domačim jabolčnim kisom in hladno stisnjenim oljem. Obiskovati smo začeli ekološke trgovine, začeli smo pozorno brati deklaracije (sestavine) na prehrambenih živilih. Zanimivo, dokler ješ klasično pripravljeno kuhano hrano, se nikdar ne vprašaš, ali si s tem dobil tudi dovolj npr. železa. Ko spremeniš način prehranjevanja, to vprašanje postane pomembno,« je povedala Anja in poudarila: »Ugotoviš, da se tako kot prej tudi z novim načinom prehranjevanja lahko razvajaš, če imaš rad sladko. Super sladoled so zmrznjene maline, banana, malo kosovega mleka, malo agavinega sirupa, pa vanilija v prahu.«

Presna prehrana po večini pomeni uživanje sadja in zelenjave, ki se ne kuha, je v izvorni obliki in čim bolj sveže. »Sadje in zelenjavo tudi sušimo, a največ do 42 stopinj Celzija, ker je to kritična meja, na kateri se že uničijo encimi. Če zelenjavo sušimo, na primer paradižnik, se ta po okusu zelo približa kuhani hrani. Pri sušenju zelenjavo lahko kombiniramo z oreščki, začimbami, semeni. To so potem podloge za pice, tortilje, burgerje, krekerje. Veliko je tudi receptov za namaze,« je povedala Anja, njena mama Marina Horvat pa je dodala, da tudi določene vrste rib lahko sušimo in ponudimo k obroku, predvsem sardelice, sardone, skuše … »Velika sprememba, ki jo občutim, odkar sem presnojedka, je, da se mi je izostril okus,« je dejala Marina, obe pa sta še poudarili, da zdaj razmišljajo o tem, kaj pojedo, in da po jedi niso utrujeni, ampak polni energije.

»Namesto sladkorja uporabljamo med, agavin sirup in Stevio. Ker sem sama zelo sladkosneda, me je zelo skrbelo, kako bom nadomestila pečeno pecivo. Ampak če danes prinesem pecivo na mizo, ne boste verjeli, da ni pečeno. Na začetku je bilo res več dela s pripravo hrane, ko pa se navadiš, je to samo še veselje,« je zaključila Anja. Veliko receptov je objavljenih na družinski spletni strani www.ekologicen.si.

Veganski presni tiramisu

 

 Osnova v vlogi piškotov

100 g indijskih oreščkov

100 g orehov

Krema

7 banan

200 g mletih indijskih oreščkov

100 g kokosovega olja

110 g agavinega sirupa

1 čajna žlička vanilije v prahu

Mleta »kava«

24 g mletih indijskih oreščkov

27 g mletih kakavovih zrn

Posip

10 g kakava v prahu

4 g cimeta

Indijske oreščke in orehe vsake posebej zmeljemo v močnem mešalniku. Nato jih združimo in dobro premešamo. Zrnato zmes nato položimo na dno manjšega modela za tiramisu. V močan mešalnik damo vse sestavine za kremo in dobro premešamo, da dobimo gladko kremo, ki jo previdno prelijemo na oreščke. Mleta kakavova zrna in indijske oreščke premešamo in potresemo po kremi. V posodici zmešamo še kakav v prahu in cimet in s sitom potresemo po vrhu kavnega posipa. Sladico pred serviranjem postavimo čez noč ali vsaj za 3 ure v hladilnik, da se dodobra strdi.

Vegi burger

  

Sestavine: 1 paprika, 1 čebula, četrt kg korenja (lahko pulpa), 1 skodelica orehov, namočeno, 1 skodelico sončničnih semen, namočeno, 1 skodelico mandeljnov, namočeno, 1 žlička sušeni paradižniki, mleti, 2 žlici hamburgerskih začimb (timijan, majaron, rožmarin), 1 čajna žlička morske soli ali zeliščne soli, žličke črnega popra, 1 steblo zelene, (neobvezno) 1 skodelica gob (lisičke), 2 stroka česna, 3 žlice svežega peteršilja.

Vse sestavine sesekljamo z multipraktikom. Začnite z orehi, ki jih sesekljajte do gladkega, pretresite jih v veliko skledo, nato sesekljajte zelenjavo in začimbe, stresite jih v skledo k orehom, nazadnje pa dodajte gobe, ki jih sesekljajte z nožem in jih stresite k preostalim sestavinam. Vse sestavine dobro zmešamo in jih oblikujemo kot hamburgerje. Damo jih v sušilec za 6 ur na eno strani in 4 ure na drugo stran.

Načo sir za burgerje

Sestavine: tri četrt skodelice akažu (indijskih) orehov, namočenih, 2 žlici vode, 1 in pol žlice svežega limonovega soka, 1 žlica tamarija (sojine omake), 3 velike stroke česna, četrt skodelice prehranskega kvasa, kanček morske soli, pol sveže rdeče paprike.  Vse sestavine damo v močan mešalnik in mešamo do gladkega.

Pasta iz črnih oliv

Sestavine: 2 žlici na soncu sušenih paradižnikov, mletih, 1 žlico olivnega olja, 1 žlica razkoščičenih črnih oliv, 1 žlička kaper, 2 žlički svežega peteršilja, četrt žličke origana, 3 liste sveže bazilike, 2 stroka česna, kanček morske soli kanček sveže paprike. Vse sestavine damo v močan mešalnik in mešamo do gladkega.

Dekoriramo po vrstnem redu

En velik list sveže solate, velika paradižnikova rezina, 3 rezine avokada, peščica rukole, vegi burger, načo sirni namaz, pasta iz črnih oliv, rdeča čebula, narezana.

 

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 15. avgust 2007 / 07:00

Živine ne morem vzeti na morje

"Dopusta si poleti ne morem privoščiti, rada pa grem na srečanje kmečkih žena iz naše občine," je na srečanju na Kupljeniku dejala Erika Kristan s Sela pri Bledu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 3. avgust 2013 / 23:46

Pri Koroški Beli umrl motorist

V soboto popoldne se je na glavni cesti izven naselja Koroška Bela zgodila huda prometna nesreča med osebnim avtomobilom in motoristom, v kateri je slednji na kraju nesreče umrl.

GG Plus / sobota, 3. avgust 2013 / 12:16

V Egiptu je še bolj vroče

Vročina je zajela vse Sredozemlje. Še posebej vroče pa je v Egiptu, eni najstarejših sredozemskih držav, kjer je poleg poletne visoka tudi politična vročina. Ne prva ne druga ne popuščata in deželi ob...

Šport / sobota, 3. avgust 2013 / 12:05

Kralji višin premagali vročino

Jubilejnega 15. gorskega Teka na Grintovec se je minulo nedeljo udeležilo rekordnih 347 tekačev iz 14 držav, ki so se morali poleg strmega vzpona spopasti tudi s hudo vročino. Kralj Grintovca je posta...

Kultura / sobota, 3. avgust 2013 / 12:05

Podobe med sanjami in realnostjo

V razstavnem prostoru kranjskega gostišča Stari Mayr bo do konca avgusta na ogled razstava akademskega slikarja Franca Beštra, čigar tudi novejša dela izkazujejo njegov osebni avtorski slog.

Jesenice / sobota, 3. avgust 2013 / 12:01

Gradnja druge cevi je pred vrati

Jesenice – Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je objavilo pobudo za pripravo državnega prostorskega načrta za dograditev predora Karavanke. S tem so se začeli postopki, na osnovi katerih bodo...