Jedi za poznopoletne dni

Perutninska solata z zelenjavo, primerna za alternativo

Sestavine: 1 pečeni piščanec, pol glave cvetače, por, pol gomolja zelene, pol rdeče paprike, osminka l kisle smetane, 2 jogurta, sok ene limone, sol, poper, 1 šopek sesekljanih svežih zelišč.

Priprava: Cvetačo razdelimo na majhne cvetke in skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali malo mleka, da ostane cvetača bele barve. S piščanca odstranimo kožo, meso odluščimo od kosti, nato pa narežemo na majhne rezance. Poru porežemo zelene liste, ga operemo, osušimo in narežemo na rezance. Prav tako narežemo na rezance zeleno in papriko, korenček naribamo. Por in zeleno na hitro prevremo v vodi. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limonovim sokom, osolimo in popopramo. Zelišča drobno sesekljamo in zmešamo med omako. Vse sestavine zmešamo in pustimo stati približno kakšno uro, da se solata marinira. Solato dekorativno naložimo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako.

Smetanov štrukelj malo drugače

Sestavine: 30 dag namenske moke, 2 žlici olja, 1 jajce, mlačna okisana slana voda.

Nadev: 20 dag mletega maka, 2 dl mleka, 6 dag masla ali margarine, 8 dag sladkorja, 6 dag rozin, vanilin sladkor, malo ruma, 2 jajci.

Priprava: Ugnetemo čvrsto vlečeno testo. Pustimo ga počivati pol ure, nato ga razvaljamo in natanko razvlečemo. Testo namažemo z maslom ali margarino in nadevom, nato ga zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slani vodi 30 minut. Kuhanega odvijemo in narežemo na primerne kose, prelijemo jih z raznimi omakami ali samo z raztopljenim maslom.

Nadev: Mak poparimo z mlekom, dodamo maslo ali margarino, rumenjake in trd sneg iz beljakov, posladkamo, dodamo vanilin sladkor in rum.

Kaneloni po domače

Sestavine: pol l mleka, 25 dag moke, 4 jajca, sol, 1 dl olja za peko palačink, olje za cvrenje, 3 jajca, 10 dag presejane moke in 20 dag drobtin za paniranje.

Nadev: 10 dag pečenke, 12 dag praženih možganov, 6 dag špinače, 4 dag kuhane prosene kaše, 1 jajce, parmezan.

Priprava: Najprej spečemo palačinke, nato zmeljemo meso, dodamo na čebuli prepražene možgane, špinačo in kuhano kašo, vežemo z rjavo mesno omako in jajcem. Začinimo s soljo, poprom in parmezanom. S pripravljenim nadevom napolnimo palačinke, jih zvijemo v obliko sarme, paniramo po dunajsko in ocvremo v vročem olju. Osušimo jih na papirnati servieti. Postrežemo jih s paradižnikovo omako.

Paradižnikova omaka: V posodi segrejemo maščobo, dodamo žličko sladkorja, moko in dobro prepražimo, nato dodamo paradižnikovo mezgo in še malo prepražimo ter zalijemo z juho ali vodo. Omako po okusu začinimo s soljo, poprom, baziliko, rožmarinom in origanom.

Jagnjetinska kapama

Sestavine: 1 kg jagnjetine (pleče ali hrbet), 1 dl oljčnega olja, 20 dag riža, 2 čebuli, 1 por, 1 rumenjak, pol dl kisle smetane, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlica moke, sol, 1 feferon.

Priprava: Meso narežemo na kose, jih povaljamo v moki in na hitro opečemo. Na isti maščobi prepražimo sesekljano čebulo in na kolobarje narezan por. Nato dodamo meso, riž in rdečo papriko. Zalijemo z vodo ali govejo juho in kuhamo, da se meso zmehča. Nato dodamo kuhano špinačo in vse skupaj dušimo še 15 minut. Kislo smetano in jogurt zmešamo in prelijemo po jagnjetinski kapami. Poleg ponudimo drobne žličnike ali kakšne druge testenine, lahko pa tudi kruhove cmoke.

Ocvrtki s slivami in mandlji

Sestavine: Četrt mleka, 12,5 dag moke, 2 rumenjaka, 2 beljaka, sol, 1 žlica olja, 30 dag suhih sliv, olupljeni mandlji, 2,5 dl olja, 15 dag naribane čokolade, sladkor v prahu.

Priprava: Iz moke, rumenjakov, soli, olja in moke naredimo gladko tekoče testo, ki ga pustimo pol ure počivati. Slive prevremo, izkoščičimo in v vsako vtaknemo olupljen mandelj. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno zmešamo v testo. Vanj pomočimo slive in jih v vročem olju ocvremo. Ocvrtke povaljamo v naribani čokoladi in potresemo s sladkorjem. Ocvrtki so sveži zelo hrustljavi, zato jih takoj tople ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 19. julij 2008 / 07:00

Nogometaši Chelsea so izbrali Slovenijo

Kranj - V začetku avgusta bodo na priprave v Slovenijo pripotovali nogometaši slavnega angleškega kluba, londonskega Chelsea. Nastanjeni bodo v Savinem petzvezdničnem hotelu Liva...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 26. oktober 2020 / 00:58

Po vseh poteh nas nosijo stopala

Kamnik velja za zibelko refleksoterapije v Sloveniji, pravi Meta Tomelj, ki je tej vedi zapisana že vrsto let. Sodeluje s številnimi strokovnjaki, tudi s priznano Hanne Marquardt, ki je nedavno gostov...

Kultura / ponedeljek, 26. oktober 2020 / 00:51

Premiera na kriškem odru

Pod naslovom Zabavni večer s Čehovom ali Posodi mi vendar pištolo! je bila premierna gledališka uprizoritev Kulturnega društva (KD) Kruh Križe, obenem pa tudi spominski večer na lani preminulega Slavk...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 26. oktober 2020 / 00:50

Zbirajo fotografske utrinke za koledar

Gorenja vas – Na Občini Gorenja vas - Poljane so razpisali fotografski natečaj za vse ljubitelje fotografiranja, s katerim želijo zbrati fotografije z utrinki iz Poljanske doline v vseh letnih časi...

Preddvor / ponedeljek, 26. oktober 2020 / 00:48

Direktor doma odstopil

V torek je s položaja direktorja Doma starejših občanov Preddvor odstopil Matej Križanič s svojo ožjo ekipo. Svet zavoda bo na prihodnji seji odločil o objavi razpisa za novega direktorja.

Gorenjska / ponedeljek, 26. oktober 2020 / 00:24

Janša: Od torka dalje omejitev gibanja na občine

Premier Janez Janša je v objavi na Twitterju napovedal, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom po Sloveniji s torkom stopila v veljavo omejitev gibanja na občine. Omejitev bo najprej veljal...