Festival kranjske klobase se je začel z ocenjevanjem. Devet proizvajalcev, devet točk. Pri eni je stregel Rok Jezeršek.

Klobasa s festivalom

V Sori je potekal drugi Festival kranjske klobase. Slovenska kulinarična posebnost, "zašpiljeno dobra od 1896", je bila glavna nit dogajanja, ki ni bilo obarvano le kulinarično, temveč tudi glasbeno in športno.

Samo ena je prava. Kranjska klobasa namreč. Tej slovenski kulinarični posebnosti v čast so v Sori pri Medvodah pripravili festival, ki je potekal drugič. Minulo sredo se je začel z ocenjevanjem najboljše kranjske klobase v Hiši kulinarike Jezeršek. Najprej je svoje delo opravila strokovna komisija, nato pa še ljubiteljski ocenjevalci. Med njimi je bilo veliko znanih obrazov, od gostincev, gospodarstvenikov, do politikov. Videti je bilo, da so vsem zelo teknile. Samo za ocenjevanje so jih pri Jezerškovih, ki so ob ŠD Sora soorganizatorji festivala, zrezali okrog dvesto. Kolešček kranjske najprej pod nos, vonj ima po razsoljenem in rahlo prekajenem mesu, nato v usta, potem pa zapisati oceno na ocenjevalni list. Za najboljšo kranjsko klobaso je bila izbrana Arvajeva, po kateri je bilo največ povpraševanja tudi v nadaljevanju festivala. Vsak si želi pokusiti zmagovalno.

Kranjske klobase vseh devetih certificiranih proizvajalcev, ki so sodelovali na ocenjevanju, so stregli v petek po velikem koncertu najlepših Avsenikovih melodij z ansamblom Gregorji in 35-članskim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Matjaža Brežnika ter solisti. Na koncertu je bilo več kot devetsto obiskovalcev, ki so prisluhnili tudi gostu, citrarju Mihi Dovžanu. Pestro dogajanje je bilo tudi v soboto. Do popoldneva je bila razstava kulinaričnih specialitet, festival pa se je nadaljeval z družabnim in športnim programom, doslej poznanim pod imenom Pomežik luni. Kolesarska dirka na Osolnik in otroški program z ribičem Pepetom, za konec festivala pa še veselica, na kateri tokrat niso igrali Čuki, temveč Veseli svatje in Rok'n'band. Na mizah ni bilo čevapčičev ali česa podobnega, temveč kranjska klobasa. Stregli so najboljše tri z ocenjevanja. »Ve se, da pri nas strežemo kranjske klobase, in nihče več ne sprašuje po čem drugem. Naredili smo trend, ki gre v pravo smer, in upam, da bo čim več veselic sledilo našim trendom,« je povedal Jure Jezeršek, vodja festivala.

Kranjska klobasa vedno bolj pridobiva na veljavi. Tudi trendi v sodobni kuhinji gredo v smeri vključevanja tradicionalnih jedi. Kombinacijo z loško medlo in kranjsko klobaso bodo kuharji Hiše kulinarike Jezeršek pripravili za priznanega francoskega kuharja z več kot dvajsetimi Michelinovimi zvezdicami, ki bo prihodnji mesec gost v Prekmurju. Zgodbe Hiše kulinarike Jezeršek so povezane z domačim okoljem, pri tem pa jih svetuje tudi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 15. oktober 2023 / 14:09

Sonček praznuje (1)

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije šteje štirideset let. Obletnico so v Kongresnem centru Brdo praznovali pretekli četrtek, na predvečer svetovnega dne cerebralne paralize....

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Smrtna nesreča pri Bohinjski Bistrici

Bohinjska Bistrica – Včeraj okoli 19. ure se je na regionalni cesti v bližini Bohinjske Bistrice smrtno ponesrečil 55-letni voznik motokultivatorja, ki je med prečkanjem regional...

Prosti čas / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Gorenjke za Hitovim mikrofonom

Na domžalskem Radiu Hit s šovom Postani voditeljica Hitove budilke iščejo zamenjavo za Špelo Močnik. Med sedem finalistk, ki se potegujejo za mesto voditeljice jutranjega programa, se je o...

Nasveti / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Jogurtova juha Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih...

Gospodarstvo / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Cerkljanski čebelarji so praznovali

Cerklje - Čebelarsko društvo Cerklje je pred kratkim v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika praznovalo 90-letnico delovanja. Slovesnosti so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik...

Humor / sobota, 16. oktober 2010 / 07:00

Zdravo mesto: Bogata žetev

Leto 2310. V manjši kovinski škatli, ki so jo pred dnevi našli na arheološkem najdišču "Glasovci" v središču ljubljanskega predmestja, imenovanem Kransterdam, so našli izjemno dobro ohranjeno stran ča...