V moki iz ukrajinske ajde odkrili alkaloide
Ljubljana - Inšpekcija za kakovost živil je v okviru uradnega nadzora odvzela vzorec ajdove moke, ki jo iz ajde ukrajinskega porekla pripravljajo v Mlinu Korošec iz Zabovcih v ptujski občini. Ker so rezultati analize, izvedene v laboratoriju Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, pokazali v moki navzočnost alkaloidov atropina in skopolamina, je inšpekcija ocenila, da moka lahko predstavlja tveganje za zdravje ljudi. Potrošnikom svetuje, da moke, pakirane po en kilogram in z rokom uporabe 14. maj 2011, ne zaužijejo in da jo vrnejo na prodajno mesto, podjetje pa je neprodano moko tudi že izvzelo iz prometa. Kot pojasnjujejo na inšpekciji, se alkaloida nahajata v semenih navadnega kristavca, ki kot plevel raste na poljih z ajdo, ob neprimernem čiščenju pa z mletjem zrna lahko prideta tudi v moko. Kako močno zaužitje onesnažene moke oz. izdelkov iz moke vpliva na zdravje ljudi, je odvisno od količine zaužitih semen, starosti, telesne kondicije in zdravstvenega stanja. Najpogostejši bolezenski znaki so široke zenice, suha usta, omotičnost, težave z odvajanjem urina, nemir, paranoja, pospešeno ali upočasnjeno bitje srca, vroča koža in halucinacije. Hujši bolezenski znaki se lahko pojavijo pri otrocih, starejših, srčnih bolnikih in pri bolnikih z ledvičnimi težavami in povečano prostato.