Prihaja sezona jurčkov

Kranj - To ugotavlja Avgust Plemenitaš iz Drulovke, ki je na Gorenjski glas vnovič prinesel košaro z gobami, nabranimi v Ljubnem pod Peračico. »Našel sem nekaj poletnih gobanov, mokarice, ki so znanilke jurčkov, in maslenke. Nabral sem tudi borovnike, kar je zanimivo, glede na to, da gre za jesenski goban,« je razložil gobar, ki je že vrsto let dejaven v kranjskem gobarskem društvu. Kot pravi, je prve gobe opazil v nedeljo na Veliki planini, zato je šel v ponedeljek takoj v akcijo. Kot omenjeno – uspešno. »Doslej je bilo presuho, zdaj pa prihaja sezona jurčkov,« je še dodal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Predsednik podelil srebrni red za zasluge

Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Ertla (v osemdesetih letih republiškega sekretarja za notranje zadeve, sicer Jes...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...