Prihaja sezona jurčkov

Kranj - To ugotavlja Avgust Plemenitaš iz Drulovke, ki je na Gorenjski glas vnovič prinesel košaro z gobami, nabranimi v Ljubnem pod Peračico. »Našel sem nekaj poletnih gobanov, mokarice, ki so znanilke jurčkov, in maslenke. Nabral sem tudi borovnike, kar je zanimivo, glede na to, da gre za jesenski goban,« je razložil gobar, ki je že vrsto let dejaven v kranjskem gobarskem društvu. Kot pravi, je prve gobe opazil v nedeljo na Veliki planini, zato je šel v ponedeljek takoj v akcijo. Kot omenjeno – uspešno. »Doslej je bilo presuho, zdaj pa prihaja sezona jurčkov,« je še dodal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 11. julij 2019 / 21:42

Naj bo doživetje morja in sonca za vsakega otroka

Revščina je lani zaznamovala otroštvo vsakega osmega otroka pri nas. Čeprav turistični ponudniki oglašujejo »super ugodne« počitnice, so te tudi v svojih najskromnejših oblikah nedosegljive socialno š...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

V domu ostarelih

V petek smo učenci tretjega razreda z učiteljicama odšli v dom ostarelih v Škofjo Loko. Pripravili smo program s pesmimi. Pred odhodom smo v šoli imeli zadnjo vajo. Ko je bila ura 10.,...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska ... ali (skoraj) vsa Evropa v enem kosu

Na začetku poti na Primorsko, še na vlaku na trasi bohinjske železnice, se podobe okolice skorajda niso spreminjale. Tudi ko sem na drugi strani tunela uradno zapustil Gorenjsko, sem bil...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

S teranovih gričev v zavetje pokopaliških sveč

Naključja in uživanje vsakega trenutka naredijo še tako običajen izlet za posebno doživetje. Prva "čarovnija" je bila že jesen, ki je na pragu zime ponujala skoraj spomladansko sonce. Nekega jutra sem...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Recepti za jedi Primorske in Krasa ob različnih priložnostih

Janez Štrukelj je eden najbolj priznanih kuharskih praktikov in strokovnjakov v Sloveniji. Za seboj ima enainštirideset let praktičnih izobraževanj na Srednji kuharski šoli v Mariboru...

Splošno / nedelja, 8. april 2007 / 07:00

Primorska vinorodna dežela

Ko gre pogovor o našem vinu - o ljudeh, vinogradnikih in vinarjih, naj bo strokoven ali ljubiteljski, in o razdelitvi Slovenije na pridelovalna območja, nikakor ne moremo brez Primorske in njenih štir...