Jedi za poletne dni

Vegetarijanska solata

Sestavine: 32 dag majniške solate, 20 dag paradižnika, 12 ovčjega sira, 16 oliv, 8 dag čebule,

Preliv: oljčno olje, jabolčni kis, sol, poper, pehtran, bazilika.

Priprava: Solato očistimo, otrebimo in poljubno narežemo. Paradižnike prevremo v vreli vodi, da jih lepše olupimo in narežemo na rezine. Sir narežemo na kocke ali na rezance. Čebulo očistimo in narežemo na lističe. Solato dekorativno naložimo na krožnik ali v skledo, dodamo narezan paradižnik, čebulo in sir. Olive razpolovimo in razkoščičimo, potresemo po solati, prelijemo s prelivom in takoj ponudimo. Tako pripravljeno solato lahko ponudimo k pečenemu tofuju v česnovi omaki.

Hladna juha iz melone

Sestavine: 3 melone, 3 paradižniki, pol l čiste juhe, 1 žlica masla ali margarine, 2 zvrhani žlici moke, sol, poper, muškatni orešček, 1 žlička sojine omake, 2 dl jogurta.

Priprava: Melone olupimo, razpolovimo in odstranimo semenje. Dve narežemo na drobne kocke in jih postavimo v hladilnik. Tretjo pa v mešalniku zmiksamo v pire. Paradižnike potopimo za krajši čas v vrelo vodo, jih olupimo in narežemo na kocke. Juho ohladimo v hladilniku. Maščobo razpustimo, pomokamo in svetlo prepražimo, nato pa zalijemo z juho, ki ji dodamo še melonin pire in paradižnik. Juho začinimo po okusu in prevremo, nato pa ohladimo. Pred serviranjem ji dodamo na kocke narezano melono in jo pomešamo z jogurtom.

Sirovi štruklji po poljsko

Sestavine - vlečeno testo: 30 dag namenske moke, 1 jajce, mlačna okisana in slana voda po potrebi.

Priprava testa: Iz naštetih sestavin ugnetemo testo, naredimo hlebčke, ki jih premažemo z oljem. Tako pripravljeno testo se bo lepše vleklo in se ne bo trgalo. Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu. Robove odrežemo, testo namažemo z maščobo in nato s pripravljenim nadevom ter zvijemo v štrukelj. Zavijemo ga v alu folijo, ki jo namažemo z oljem, in potresemo s presejanimi drobtinami. Kuhamo v slanem kropu 30 minut. Kuhane odvijemo in narežemo. Prelijemo jih z na maslu prepraženimi drobtinami.

Priprava nadeva: 40 dag skute, 2 dl kisle smetane, 2 jajci, 8 dag margarine, 8 dag drobtin, 12 dag kruha, sol, poper. Skuti primešamo jajci, na kocke narezan svež bel kruh in po okusu začinimo. Nekaj maščobe razpustimo in pokapljamo po razvaljanem testu. Dve tretjini testa namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo v štrukelj.

Sarma s kruhom in tofujem

Sestavine: 1 glava kislega zelja, pol kg en dan starega kruha, 2 jajci, sol, poper, 1 čebula, 1 vejica peteršilja, 8 dag prekajenega tofuja, sojina omaka in zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Listom kislega zelja na rahlo potolčemo rebra in jih napolnimo s kruhovim nadevom. Nadev: kruh narežemo na kocke, ki ga navlažimo z zelenjavno juho ali mlekom, dodamo prepraženo čebulo, jajca, sesekljan peteršilj in na kocke narezan tofu. Nadevu dodamo še pest kuhane ajdove ali prosene kaše, začinimo s soljo, poprom in sojino omako. Nadev lahko izboljšamo s kuhano zelenjavo. Sarme nadevamo v pomaščen pekač, potresemo z ostankom zelja od glave, ki ga narežemo na rezance. Prelijemo z zelenjavno juho in v pečici ali na štedilniku počasi kuhamo. Ko so sarme kuhane, omako vežemo s prežganjem, ki ga naredimo iz prepražene čebule, ki ji dodamo sesekljan česen, papriko v prahu in nekoliko pomokamo s sojino moko. Prežganje dobro razkuhamo in prelijemo po sarmah. Sarme ponudimo s slanim krompirjem ali polento.

Narastek iz prosene kaše z jabolčnimi rezinami

Sestavine: pol l mleka, ali vode, 28 dag prosene kaše, 2 rumenjaka, 4 dag margarine, 30 dag jabolk, cimet, vanilin sladkor, 5 dag trsnega sladkorja, 4 dag rozin, 6 dag orehov, 1 dl tolčene rastlinske smetane.

Priprava: Mleko pristavimo, dodamo oprano proseno kašo, jo skuhamo do tričetrt (mleku lahko dodamo nekoliko vode). Kuhano proseno kašo ohladimo. Margarino penasto umešamo, dodamo drugega za drugim rumenjake in sladkor ter stepene beljake. Jabolka olupimo, narežemo na kocke, dodamo jih k umešanim rumenjakom. K rumenjakom dodamo kuhano in ohlajeno proseno kašo, vanilin sladkor, oprane in namočene rozine ali sesekljane lešnike in stepeno sladko smetano. Pekač namažemo, dodamo pripravljeno maso in v pečici pečemo pri temperaturi 180 stopinj Celzija 35 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 22. april 2011 / 07:00

Trk na avtocesti

Vrba - V sredo je bila med Lescami in izvozom za Lipce v smeri Jesenic za več ur zaprta avtocesta. V bližini Vrbe sta namreč trčili osebni vozili, eno od njih je pristalo v jarku...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 22. april 2014 / 11:00

Gorenjski pevci na Malti

Nekateri otroci med velikonočnimi prazniki niso počivali, pač pa so se pridno učili, trenirali športne ali glasbene dejavnosti. Med njimi so bili tudi mladi gorenjski pevci iz glasbenega s...

Šport / torek, 22. april 2014 / 17:00

Praznovanje s tržiškimi športniki

Tržič – Ta četrtek, 24. aprila, bo Športna zveza Tržič v sodelovanju z Občino Tržič pripravila prireditev, ki so jo poimenovali Večer s tržiškimi olimpijci in naj športnik Tržiča. V kulturnem centr...

Šport / torek, 22. april 2014 / 16:41

Branik se je maščeval za poraz

Kranj – V soboto so vaterpolisti Triglava gostil Branik in na koncu morali priznati premoč gostov. Srečanje se je končalo z rezultatom 10 : 11. V Kopru je Kamnik Slovan v vlogi gostitelja igral z Ž...

Humor / torek, 22. april 2014 / 16:00

Od zadaj

Slovenska matematika: medtem ko Jankovič trdi, da je v Pozitivni Sloveniji prostora za dva, se člani SDS dobro zavedajo, da obstaja samo eden in edini.

GG Plus / torek, 22. april 2014 / 15:30

Napisal za cel »kostn« knjig

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja v Tržiču je bil prijeten literarni večer v družbi vsestranskega ljudskega umetnika Janeza Slaparja Temšaka, doma iz Loma pod Storžičem.