Jedi za poletne dni

Perutninska solata z zelenjavo

Sestavine: 1 pečen piščanec, por, pol glave cvetače, pol gomolja zelene, pol rdeče paprike, korenček, 1/8 l kisle smetane, 2 jogurta, sok ene limone, sol, poper, 1 šopek sesekljanih svežih zelišč.

Priprava: Cvetačo razdelimo na majhne cvetke in skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali malo mleka, da ostane cvetača bele barve. S piščanca odstranimo kožo, meso odluščimo od kosti in ga narežemo na majhne rezance. Poru porežemo zelene liste, ga operemo, osušimo in narežemo na rezance. Zeleno olupimo, operemo in narežemo na rezance. Tudi papriko operemo in narežemo na rezance. Korenček očistimo in naribamo. Por in zeleno na hitro prevremo v vreli vodi. Kislo smetano zmešamo z jogurtom, limonovim sokom, soljo in poprom. Zelišča operemo, jih odcedimo in drobno sesekljamo ter zmešamo med omako. Vse sestavine zmešamo in pustimo stati približno kakšno uro, da se solata marinira. Solato naložimo dekorativno na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Poleg govejih reber pristavimo še perutnino in perutninske želodčke. Dodamo očiščeno zelenjavo. Juho kuhamo približno 2 uri. Perutninsko meso narežemo na rezance in uporabimo za jušni vložek. Goveja rebra lahko uporabimo za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag masti ali pa margarine oziroma masla umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj na rahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo žličnike, ki jih zajemamo z žlico. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Sarmice iz hrenovih listov

Sestavine: 12 hrenovih listov, 50 dag jagnjetine, 1 srednje velika čebula, 1 šopek peteršilja, 8 dag riža, 1 jajce, 2 žlici moke, 1 žlica rdeče paprike, 2 dl kisle smetane, sol, poper, olje, 2 stroka česna.

Priprava: Hrenovim listom odrežemo peclje in jih na hitro poparimo, da se zmehčajo. Na hitro jih prelijemo s hladno vodo, da ostanejo zelene barve. Riž skuhamo na pol in ga odcedimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Vse skupaj na maščobi prepražimo, dodamo mleto jagnječje meso, začinimo, dobro premešamo, masi dodamo še riž in jajce. Na hrenove liste damo pripravljen nadev in zvijemo v sarme. Naložimo jih v pomaščeno posodo, prilijemo malo vode in skuhamo. Medtem naredimo prežganje, ki ga zamešamo v omako.

Bečarski paprikaš

Sestavine: 50 dag svinjske krače, 6 dag maščobe, 30 dag čebule, 3 stroki česna, 1 žlička pekoče paprike, 2 dag moke, 1 žlica paradižnikove mezge, lovorov list, sol, 1 feferon, 12 dag klobase, 3 dag slanine, 6 dag kislih kumaric, 20 dag svežih paprik, 1 dl kisle smetane.

Priprava: Meso narežemo na kose kot za golaž. Na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo in na kocke narezano slanino, nato dodamo meso. Med dušenjem dodamo še moko, strt česen, ostro papriko, paradižnikovo mezgo, lovorov list in na četrtine narezano papriko. Omake ne pretlačimo. Kuhani omaki primešamo na rezance narezan feferon, kisle kumarice in klobaso. Jed znova prevremo in ji nazadnje dodamo še kislo smetano. Poleg ponudimo vodne žličnike ali pa široke rezance.

Vodni žličniki: 32 dag moke, 2 jajci, sol, 2 dl mleka.

Priprava: V skledo presejemo pol ostre in pol mehke moke. Na sredini naredimo jamico, dodamo jajci, sol in mleko. Na hitro zmešamo v testo. Testa ne stepamo, sicer se vleče. V kozici zavremo vodo in jo solimo. Nekaj testa položimo na desko, nož obrnemo, namočimo v vodo, odrežemo pramen testa, nož znova namočimo in delamo majhne žličnike, ki jih zakuhamo v vrelo vodo. Vrejo naj 12 minut, nato jih odcedimo, oplaknemo s toplo vodo in na hitro še nekoliko prepražimo na segreti maščobi. Iz te mase lahko naredimo drobne žličnike tako, da damo nad vrelo vodo cedilo z velikimi luknjami in z roko stiskamo testo v vrelo vodo.

Ocvirkova potica

Sestavine: 1 kg moke, 4 dag kvasa, 10 dag masla ali margarine, mleko po potrebi, sol, 6 dag sladkorja, ocvirki za nadev.

Priprava: V posodi zmešamo malo mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja in 3 žlici moke, v to zdrobimo kvas in pustimo, da vzhaja. V skledo presejemo moko, jo potresemo s soljo, ji dodamo vzhajan kvas in v maščobo. Stepemo jo z nekoliko mleka in sladkorja. Vse dobro stepemo s kuhalnico in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je testa enkrat več, ga razvaljamo, premažemo z jajcem in potresemo s prepraženimi ocvirki. Ocvirke potresemo s sladkorjem in potico zvijemo v štrukelj. Štrukelj damo v pomaščen pekač in ga pustimo znova vzhajati. Dobro vzhajanega premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Še toplo ocvirkovko narežemo na kose in ponudimo. Lahko jo potresemo še s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 1. julij 2015 / 10:14

Enajsti planet v Predosljah

Predoslje – KUD Predoslje letos v okolju župnijskega posestva v Predosljah pripravlja novo predstavo, tragikomedijo enega največkrat prevajanih slovenskih avtorjev Evalda Flisarja z naslovom Enajst...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 23. september 2011 / 07:00

Obletnica smrti Valentina Oblaka

Medvode - V Župniji Preska so v sredo zaznamovali šestdeseto obletnico mučeniške smrti preškega župnika Valentina Oblaka. Obletno mašo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton J...

Gospodarstvo / petek, 23. september 2011 / 07:00

Lojzetu Križnarju srebrna medalja v Nemčiji

Štefanja Gora - Konec tedna je bilo v nemškem Murrhardtu 16. mednarodno tekmovanje v ročni košnji, na katerem je nastopilo 105 tekmovalcev iz štirih držav, devet tudi iz Slovenij...

Prosti čas / petek, 23. september 2011 / 07:00

Moveknowledgment v škofjeloški Ostrigi

V petnajstih letih delovanja škofjeloškega MKC Rdeča Ostriga je iz kluba odmevalo že nešteto različnih zvrsti glasbe. Redko pa slišimo toliko različnih žanrov ob nastopu enega benda. Ko sem povab...

Prosti čas / petek, 23. september 2011 / 07:00

V družbi svetovnih rekorderjev je vsako leto več Slovencev

Minuli teden so v knjigarni Felix v slovenski prestolnici predstavili slovensko izdajo Guinnessove knjige rekordov 2012. Predstavitve so se udeležili tudi nekateri slovenski rekorderji, v izdaji...

GG Plus / petek, 23. september 2011 / 07:00

Kronika tedna

Moril zaradi koristoljubja Na ljubljanskem sodišču so začeli soditi 43-letnemu Ljubljančanu Primožu Čerinu, ki naj bi 19. aprila v Dolu pri Ljubljani iz koristoljubja...