Po maši so se razkropili med stojnice
Ob prazniku svetega Petra, preddvorskega farnega zavetnika, so tako kot v preteklosti priredili semenj. Od cerkve so se vzdolž vasi vrstile stojnice, ljudje so se po maši še nekaj časa zadrževali skupaj in se pomenkovali.
Preddvor - »Tako je bilo v preteklosti, mi pa smo želeli oživiti nekdanji običaj, zato smo prvič poskusili z novo prireditvijo,« je dejal Brane Likozar, predsednik Turističnega društva Preddvor, ki je ob sodelovanju Občine Preddvor organizator Petrovega semnja. V Preddvoru je bilo že po prvi jutranji maši živahno, na stojnicah so ponudili različne domače izdelke in prikazali nekatere stare obrti. Preddvor z okolico je bil znan po pletenju košev in cajn. To že domala pozabljeno spretnost sta pred cerkvijo domačinom in obiskovalcem kazala Franc Košnjek, Medetov ata s Spodnje, in Jože Štefe, Bevčkov po domače, s Srednje Bele. Ko se je ob koncu maše med stojnicami mudilo največ ljudi, so zaplesali mladi preddvorski folkloristi, igrali so ljudski godci, igralci domačega kulturnega društva pa so s svojim šaljivim nastopom zbujali smeh. Tega dne so se s svojo kulinarično ponudbo tudi domače gostilne vrnile v stare čase. Pri Majču so kuhali telečjo obaro in štruklje, ki so tudi sicer pogosto na jedilniku, ob Petrovem prazniku pa so bili osrednja jed. Lojzka Arnež je skuhala sirove in ajdove z orehi, gostje pa so se lahko odžejali z domačo šabeso. V piceriji sredi Preddvora pa so tokrat namesto priljubljene italijanske jedi ponudili »posmojevko«. Te pozabljene jedi se spominjajo le še redki domačini, je povedal kuhar Tomaž Rehberger, v preteklosti pa so jo gospodinje pekle v krušni peči ob tedenski peki kruha. Kruh so otroci težko čakali, »posmojevka«, jed iz sploščenega kvašenega testa, namazana s kislo smetano ali z zaseko ali z meto s sladkorjem, pa je bila hitro spečena. »To staro kmečko jed sta pred časom iz pozabe obudila Alenka in Milan Krišelj iz Hotemaž, zanjo pa jima je povedala starejša domačinka. V Hotemažah se ji je reklo posmodulja. Jaz pa sem se pozanimal pri starejših v Preddvoru in izvedel za enako jed z nekoliko drugačnim imenom,« je povedal Tomaž, ki je imel to nedeljo skupaj z lastnikom picerije Metodom Šavsom v piceriji polne roke dela s to okusno jedjo.