Najboljše tržiške bržole je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. (Foto: Tina Dokl)

Bržole znova na jedilnikih

Na drugem svetovnem festivalu tržiških bržol se je v kuhanju te specialitete pomerilo deset ekip.

Tržič – V soboto je v Tržiču znova dišalo po tržiških bržolah, specialiteti iz koštrunovega mesa z več kot dvestoletno tradicijo. Pod šotorom na parkirišču tržnice pri občini je namreč potekal drugi svetovni festival tržiških bržol, katerega glavni namen je, da ta specialiteta ne bi šla v pozabo in da bi bila znova pogosteje na jedilnikih. »Prvi rezultati se že kažejo, saj se bržole pojavljajo na nekaterih prireditvah v našem kraju, nekaj gostiln jih ima stalno na jedilniku, o tej jedi vse bolj razmišljajo tudi domačini,« je zadovoljna Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič.

Za kuhanje bržol v kotličkih na odprtem ognju se je letos opogumilo še enkrat več ekip kot lani. Prišlo jih je kar deset, med njimi je bila tudi ekipa iz avstrijskih Borovelj. »Vzdušje je bilo zelo prijetno, tekmovalnosti ni bilo preveč, ekipe so prijateljsko sodelovale pri kuhanju. Obstajata dva recepta, sestavine so popolnoma enake: koštrunovo meso, krompir, čebula in šetraj kot glavna začimba, razlikuje se način priprave: dušenje ali na žlico. Ekipe so bržole kuhale na oba načina,« je še dejala Zupanova. A kot je poudaril Viktor Premk, predsednik tričlanske strokovne komisije, je bil prvoten način priprave tržiških bržol dušenje: »Marsikje so jih delali na žlico in verjamem, da so bile okusne, vendar to niso originalne tržiške bržole.« Dodal je še, da bržole segajo v čas grofa Radetzkyja, prav njemu v čast so domačini začeli pripravljati to specialiteto, ki bi jo po mnenju Premka morali zaščititi kot avtohtono jed.

Komisijo so najbolj navdušile bržole, ki jih je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. »Mislim, da smo jo prepričali s prvotnim načinom priprave, torej dušenjem, recepturo smo našli v starih knjigah. Pred festivalom smo bržole samo enkrat skuhali doma,« je povedal Stanislav Smrkolj, lastnik gostilne. Bo ta jed odslej tudi na njihovem jedilnem listu? »Ne redno, lahko pa bi na sejmih golaž zamenjali s tržiškimi bržolami, da bi jih spoznali tudi ljudje v naših krajih,« je odvrnil. Na drugo mesto so se uvrstili Zmajčki iz Tržiča, tretji pa je bila Organizacijska ekipa kulinarične prireditve Pohača fest iz Borovelj, ki je obljubila, da se prihodnje leto znova vrne. Nagrado za najboljši celostni umetniški vtis so prejeli lanski zmagovalci iz ekipe Jezerska ovčka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / / 11:23

Študentje odpirajo vrata

Kranj – Pri Klubu študentov Kranj v decembru za vse člane in nečlane organizirajo tako imenovani KŠK fest. Ta petek, 19. decembra, bodo pripravili Dan odprtih vrat, ki bo potekal v klubskih prostor...

Objavljeno na isti dan


Mularija / torek, 27. november 2007 / 07:00

Otroška peresa

V nesreči nisi sam Torkovo jutro se je začelo normalno. Vstal sem, šel v šolo in niti slutil nisem, da se bo ta deževen torek sprevrgel v pravo moro. Tako močno je dež...

Avtomobilizem / torek, 27. november 2007 / 07:00

Evropska lovorika za Fiat 500

Mednarodna žirija za izbor Evropskega avta leta, ki jo sestavlja 58 novinarjev iz 22 evropskih držav, je letošnjo lovoriko naziv (Car of the Year 2008) podelila Fiatu 500. Zmagovalec je s 385 toč...

Avtomobilizem / torek, 27. november 2007 / 07:00

Vzorna urejenost zadka

Limuzinski različici novega Mercedsa razreda C se je pridružil še kombijevski T.

Avtomobilizem / torek, 27. november 2007 / 07:00

Renault Sandero iz Afrike

Renault Sandero, ki so ga razkrili septembra letos na novinarski konferenci pred odprtjem avtomobilske razstave v Frankfurtu, bodo izdelovali v Nissanovi tovarni v Južnoafriški republiki. Sandero...

Gospodarstvo / torek, 27. november 2007 / 07:00

Elektrike je škoda za ogrevanje

Tudi Elektro Gorenjska je napovedal podražitev električne energije. Zapustil jih je le en odjemalec.