Najboljše tržiške bržole je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. (Foto: Tina Dokl)

Bržole znova na jedilnikih

Na drugem svetovnem festivalu tržiških bržol se je v kuhanju te specialitete pomerilo deset ekip.

Tržič – V soboto je v Tržiču znova dišalo po tržiških bržolah, specialiteti iz koštrunovega mesa z več kot dvestoletno tradicijo. Pod šotorom na parkirišču tržnice pri občini je namreč potekal drugi svetovni festival tržiških bržol, katerega glavni namen je, da ta specialiteta ne bi šla v pozabo in da bi bila znova pogosteje na jedilnikih. »Prvi rezultati se že kažejo, saj se bržole pojavljajo na nekaterih prireditvah v našem kraju, nekaj gostiln jih ima stalno na jedilniku, o tej jedi vse bolj razmišljajo tudi domačini,« je zadovoljna Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič.

Za kuhanje bržol v kotličkih na odprtem ognju se je letos opogumilo še enkrat več ekip kot lani. Prišlo jih je kar deset, med njimi je bila tudi ekipa iz avstrijskih Borovelj. »Vzdušje je bilo zelo prijetno, tekmovalnosti ni bilo preveč, ekipe so prijateljsko sodelovale pri kuhanju. Obstajata dva recepta, sestavine so popolnoma enake: koštrunovo meso, krompir, čebula in šetraj kot glavna začimba, razlikuje se način priprave: dušenje ali na žlico. Ekipe so bržole kuhale na oba načina,« je še dejala Zupanova. A kot je poudaril Viktor Premk, predsednik tričlanske strokovne komisije, je bil prvoten način priprave tržiških bržol dušenje: »Marsikje so jih delali na žlico in verjamem, da so bile okusne, vendar to niso originalne tržiške bržole.« Dodal je še, da bržole segajo v čas grofa Radetzkyja, prav njemu v čast so domačini začeli pripravljati to specialiteto, ki bi jo po mnenju Premka morali zaščititi kot avtohtono jed.

Komisijo so najbolj navdušile bržole, ki jih je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. »Mislim, da smo jo prepričali s prvotnim načinom priprave, torej dušenjem, recepturo smo našli v starih knjigah. Pred festivalom smo bržole samo enkrat skuhali doma,« je povedal Stanislav Smrkolj, lastnik gostilne. Bo ta jed odslej tudi na njihovem jedilnem listu? »Ne redno, lahko pa bi na sejmih golaž zamenjali s tržiškimi bržolami, da bi jih spoznali tudi ljudje v naših krajih,« je odvrnil. Na drugo mesto so se uvrstili Zmajčki iz Tržiča, tretji pa je bila Organizacijska ekipa kulinarične prireditve Pohača fest iz Borovelj, ki je obljubila, da se prihodnje leto znova vrne. Nagrado za najboljši celostni umetniški vtis so prejeli lanski zmagovalci iz ekipe Jezerska ovčka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 26. avgust 2010 / 07:00

Skodelica pelin rože

Pelin roža se bo izkazala kot ena najboljših zdravilnih rastlin, vendar le v primeru, če jo bomo pravilno in zmerno uporabljali. Ena skodelica grenkega pelinovega čaja na dan v obliki kure bo povsem z...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 28. april 2023 / 17:14

Nova sezona izposoje koles

V tem mesecu se je v občinah Cerklje na Gorenjskem, Jesenice, Kranj, Naklo, Radovljica, Škofja Loka, Tržič in Bled začela nova sezona sistema izposoje koles Gorenjska.bike. Na voljo je 351 koles.

Gorenja vas-Poljane / petek, 28. april 2023 / 17:14

V ožjem izboru tudi Gorenja vas - Poljane

Ljubljana – Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v projektu Zdravje v občini že več let spremljajo različne kazalnike zdravja za vsako od slovenskih občin in na koncu izberejo tisto, ki je za...

GG Plus / petek, 28. april 2023 / 17:11

Skriti svet avtizma (2)

Na letnem posvetu z naslovom Skriti svet avtizma, ki je potekal v organizaciji Glasbenega centra DO RE MI, so udeleženci prisluhnili tudi univ. dipl. psihologinji, certificirani psihoterapevtki, pr...

Kranj / petek, 28. april 2023 / 17:06

Podprli gradnjo drugega tira

Kranjski mestni svetniki so po seznanitvi z načrtovano nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj podprli čimprejšnjo izgradnjo drugega tira. Zavzemajo se za traso pod Ljubljansko cesto v Kranju.

Škofja Loka / petek, 28. april 2023 / 17:04

V družbi sovrstnikov na morje ali v hribe

V sredo, 3. maja, bodo odprli prijave za letovanja otrok in mladine med letošnjimi poletnimi počitnicami.