Najboljše tržiške bržole je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. (Foto: Tina Dokl)

Bržole znova na jedilnikih

Na drugem svetovnem festivalu tržiških bržol se je v kuhanju te specialitete pomerilo deset ekip.

Tržič – V soboto je v Tržiču znova dišalo po tržiških bržolah, specialiteti iz koštrunovega mesa z več kot dvestoletno tradicijo. Pod šotorom na parkirišču tržnice pri občini je namreč potekal drugi svetovni festival tržiških bržol, katerega glavni namen je, da ta specialiteta ne bi šla v pozabo in da bi bila znova pogosteje na jedilnikih. »Prvi rezultati se že kažejo, saj se bržole pojavljajo na nekaterih prireditvah v našem kraju, nekaj gostiln jih ima stalno na jedilniku, o tej jedi vse bolj razmišljajo tudi domačini,« je zadovoljna Marjana Zupan, predsednica tržiškega turističnega društva, ki je bržoljado pripravilo v sodelovanju z občino in Prostovoljnim gasilskim društvom Tržič.

Za kuhanje bržol v kotličkih na odprtem ognju se je letos opogumilo še enkrat več ekip kot lani. Prišlo jih je kar deset, med njimi je bila tudi ekipa iz avstrijskih Borovelj. »Vzdušje je bilo zelo prijetno, tekmovalnosti ni bilo preveč, ekipe so prijateljsko sodelovale pri kuhanju. Obstajata dva recepta, sestavine so popolnoma enake: koštrunovo meso, krompir, čebula in šetraj kot glavna začimba, razlikuje se način priprave: dušenje ali na žlico. Ekipe so bržole kuhale na oba načina,« je še dejala Zupanova. A kot je poudaril Viktor Premk, predsednik tričlanske strokovne komisije, je bil prvoten način priprave tržiških bržol dušenje: »Marsikje so jih delali na žlico in verjamem, da so bile okusne, vendar to niso originalne tržiške bržole.« Dodal je še, da bržole segajo v čas grofa Radetzkyja, prav njemu v čast so domačini začeli pripravljati to specialiteto, ki bi jo po mnenju Premka morali zaščititi kot avtohtono jed.

Komisijo so najbolj navdušile bržole, ki jih je skuhala ekipa Gostilne Furman iz Lukovice. »Mislim, da smo jo prepričali s prvotnim načinom priprave, torej dušenjem, recepturo smo našli v starih knjigah. Pred festivalom smo bržole samo enkrat skuhali doma,« je povedal Stanislav Smrkolj, lastnik gostilne. Bo ta jed odslej tudi na njihovem jedilnem listu? »Ne redno, lahko pa bi na sejmih golaž zamenjali s tržiškimi bržolami, da bi jih spoznali tudi ljudje v naših krajih,« je odvrnil. Na drugo mesto so se uvrstili Zmajčki iz Tržiča, tretji pa je bila Organizacijska ekipa kulinarične prireditve Pohača fest iz Borovelj, ki je obljubila, da se prihodnje leto znova vrne. Nagrado za najboljši celostni umetniški vtis so prejeli lanski zmagovalci iz ekipe Jezerska ovčka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 22. januar 2022 / 17:51

V petek potrdili 9945 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V petek so ob 14.650 PCR-testih potrdili 9945 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 67,9 odstotka. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 601 covidnega bolnik...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Domžalski podjetniki dobili svoje glasilo

Vir pri Domžalah - Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale je začela izdajati brezplačno glasilo Ceh, ki bo izhajalo enkrat mesečno, za projekt pa so se po besedah Zorana...

Kronika / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Nesreče

S ceste v jarek Gorenja vas-Reteče - V soboto okoli polpete zjutraj je v Gorenji vasi-Retečah voznik z avtomobilom nenadoma zapeljal s ceste. Avtomobi...

Gospodarstvo / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Brez spremembe pri jamstvu za bančne vloge

Ljubljana - Ministrstvo za finance mora v sodelovanju z Banko Slovenije spremljati in proučevati razmere na finančnem trgu, na podlagi njune ocene pa vlada lahko predlaga spremem...

Gospodarstvo / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Delničarjem Krke 1,1 evra dividende

Kranj - Mali delničarji, organizirani v Društvo Mali delničarji – Skupaj smo močnejši in v Vseslovensko združenje malih delničarjev, na četrtkovi skupščini delničarjev novomeške...

Škofja Loka / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Priznanja za znanje in glasbene dosežke

Škofja Loka - V kapeli Loškega gradu je župan občine Škofja Loka Igor Draksler podelil priznanja za znanje in glasbene dosežke 32 učencem štirih škofjeloških osnovnih šol...