Vojaški helikopter je v nedeljo dvakrat poletel na Prisank.

Poljak padel v globel

Med vračanjem s Prisanka je v nedeljo na brezpotje zašel par poljskih planincev. Moški je pri tem padel sedemdeset metrov nižje in se smrtno ponesrečil.

Prisank - V nedeljo zvečer so gorske reševalce dvakrat poklicali na Prisank, kjer se je smrtno ponesrečil 49-letni poljski državljan, avstrijska planinka pa je k sreči preživela dolg zdrs po pobočju gore. Po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije je v slovenskih gorah letos umrlo že dvanajst oseb, lani v celotnem letu 24.

Do tragične nezgode 49-letnega Poljaka je prišlo v nedeljo okoli 19. ure. S tri leta mlajšo rojakinjo se je že zjutraj z Vršiča odpravil na vrh Prisanka. Z gore sta se vrnila po zahtevni planinski poti prek drugega okna in se v južnem ostenju izgubila oz. zaplezala. Pri plezanju po brezpotju na višini okoli 1850 metrov nadmorske višine se je Poljaku odlomil oprimek. Padel je približno sedemdeset metrov po skalah in melišču ter mrtev obležal v skalni grapi, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. V reševalni akciji so sodelovali gorski reševalci iz Bovca in helikopterska enota Slovenske vojske, ki je mrtvega planinca in nepoškodovano planinko prepeljala v dolino Trente.

Malo pred poldnevom istega dne je v pobočju Prisanka, nad oknom, avstrijska planinka zdrsnila okoli dvesto metrov globoko. V reševanju so sodelovali reševalci Postaje GRS Kranjska Gora ter posadka helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo gorskih reševalcev na Brniku. Reševalci so dali ranjeni planinki prvo pomoč, nato pa so jo s helikopterjem prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 28. maj 2018 / 07:48

Vaški vrt povezal ljudi

Ko skupnost stopi skupaj, se naredi marsikaj. Takšen primer je vaški vrt v Smledniku, ki so ga domačini skupaj uredili in nanj zasadili več kot sto različnih vrst zelišč in drugih avtohtonih rastlin.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 6. januar 2014 / 23:56

Prevc drugi v Bischofshofnu

Peter Prevc je na zadnji tekmi novoletne turneje smučarjev skakalcev osvojil drugo mesto, četrti pa je v skupnem točkovanju.

Kronika / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:28

Zagorelo v Delavskem domu

V noči na nedeljo je zagorel zapuščeni Delavski dom na Jesenicah. Hiter odziv gasilcev je preprečil večjo škodo na spomeniško zaščiteni zgradbi. Znakov kaznivega dejanja policisti niso odkrili.

Slovenija / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:27

Danes začetek razprodaj

Sezonske razprodaje tekstila in obutve so kljub številnim akcijam in popustom skozi vse leto in decembrski nakupovalni mrzlici še vedno dobro obiskane.

Gorenjska / ponedeljek, 6. januar 2014 / 15:04

Gorenjski glas v letu 2014

V letu 2014 bodo izšle 104 številke Gorenjskega glasa, prav toliko jih bo torej kot lani. Časopis ima kar 26 različnih prilog, vse bodo izhajale naprej, dodali bomo še kakšen časopisni sveženj, prilag...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. januar 2014 / 13:55

Delitev na trgovino in nepremičnine

V prvi polovici leta bo Merkur po treh letih sanacije povsem drugačen, predvsem pa likvidnostno bolj trden. Mu dobavitelji še zaupajo? Kaj bo z zaposlenimi?