Jedi za spomladanske dni

Nadevani paradižnik

Sestavine: 1 čebula, 2 stroka česna, pol dl sezamovega olja, 1 srednje velik melancan, 3 zelene paprike, 3 mlade bučke, poper, sol, listi zelene, 10 večjih paradižnikov, krekerji s sirom.

Priprava: Paradižnike operemo in jim odrežemo zgornje dele. Z žličko izdolbemo notranjost paradižnika, ga obrnemo navzdol, da se sok izcedi. Segrejemo olje in na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo stisnjen česen, bučke, narezane na kolobarje, paprike, narezane na rezance, na kocke narezan melancan, liste zelene, poper in vsebino izdolbenih paradižnikov. Pražimo v pokriti posodi 30 minut, solimo po okusu, odstavimo in ohladimo v hladilniku, da se masa marinira in strdi. Z ohlajeno maso napolnimo paradižnike in jih shranimo v hladilniku do serviranja. Preden jed postrežemo, jo potrosimo z drobtinami krekerjev s sirom. Paradižnike lepo dekoriramo s peteršiljem in zeleno papriko ali pa z redkvicami.

Domača juha

Sestavine: 30 dag govejih reber, 30 dag slabših kosov domače kokoši, 2 l vode, 10 dag jušne zelenjave (korenje, zelena peteršilj, paradižnik, košček sveže paprike), sol, poper, muškatni orešček, žafran, drobnjak.

Priprava: Juho pristavimo. Poleg govejega mesa dodamo še perutnino in tudi perutninske želodčke. Juho kuhamo približno 2 uri. Na rezance narezano piščančje meso uporabimo za jušni vložek, meso govejih reber pa uporabimo mleto za nadevanje ali v solati s čebulo. V juho vložimo še zdrobove žličnike.

Zdrobovi žličniki: 6 dag maščobe umešamo, dodamo 2 celi jajci, peteršilj ali drobnjak in zdrob. Vse skupaj na rahlo premešamo. Vodo zavremo in vanjo zakuhamo enakomerne žličnike, ki jih oblikujemo z dvema žlicama. Vrejo naj 15 do 20 minut. Žličnike vzamemo iz vode tik pred serviranjem, sicer postanejo trdi.

Nadevana svinjska ribica colbert

Sestavine: 60 dag svinjske ribice, 1 vejica svežega timijana in rožmarina, malo mlete kumine, sol, poper, 4 blanširani ohrovtovi listi.

Nadev: 1 čebula, 2 žlici maščobe, 15 dag jurčkov ali kakšne druge gobe, 2 stroka neočiščenega česna, 2 jajci, peteršilj, sol, poper, pol vejice luštreka.

Priprava: Meso očistimo in začinimo s soljo, poprom, sesekljanim rožmarinom, timijanom in mleto kumino ter pustimo stati nekaj časa. Medtem pripravimo nadev, tako da v ponvi na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, na lističe narezane gobe in česen, da zadiši. Maso nekoliko ohladimo, dodamo jajca, peteršilj, začinimo in premešamo. Z nožem in nato s kuhalnico ribi naredimo luknjo, ki jo napolnimo z nadevom in dobro zašpilimo. Zavijemo jo v liste slanine in ohrovtove liste. Nadevano svinjsko ribico počasi spečemo, pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Pečeno narežemo in damo na krožnik po dve rezini mesa in dva kosa korenčkovih štrukljev. Prelijemo z malo omake od pečenja, jed okrasimo s svežimi zelišči. Ponudimo z zeleno solato.

Korenčkovi štruklji: Naredimo rezančno testo iz dveh jajc. Iz testa narežemo liste tako kot za lazanjo in jih skuhamo v vreli slani vodi. Korenček nekoliko prevremo, ga zmeljemo, primešamo jajce, začinimo in z nadevom nadevamo testne krpe, zvijemo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slanem kropu 25 minut. Nekoliko jih ohladimo in narežemo na primerne kose.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 1. julij 2022 / 16:11

Priznanja tudi na Gorenjsko

Na podelitvi priznanj inovatorjem osrednjeslovenske regije so bila nagrajena tudi podjetja z območij Domžal, Mengša in Medvod.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Anketa: Priložnost za navezavo stikov

Tretji zaposlitveni sejem na Bledu je bil odlično obiskan. Lahko bi bil še bolj, če bi se na njem predstavilo več obiskovalcev, so nam povedali anketiranci. Vprašali smo jih tudi, ali je sejem prava o...

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Seks v mestu

Tokrat drugič. Lepe ženske, še lepši hotel v Abu Dabiju in seveda, krasne obleke. Kdo še potrebuje slavni Fashion Week v New Yorku, ko imamo ´seks v mestu´?

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Gori mi stanovanje. Sem v nekem bloku. To ni moj RESNIČNI dom. A v sanjah je. Zunaj tega bloka se zelo kadi, vidim dim, ki se vali v nebo, ne vidim pa točno ognja. Iščem gasilni aparat in na...

Kultura / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Marku Aljančiču v spomin

V galeriji Prešernove hiše je na ogled spominska razstava fotografij Marka Aljančiča (1933-2007).

Šport / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Jubilej ŠD Tabor Žiri

Žiri - Športno društvo Tabor Žiri je pripravilo slovesnost ob praznovanju petdesete obletnice ustanovitve. Je eno prvih šolskih športnih društev v Sloveniji. Obletnico so zaznamovali z odp...