Matjaž Erzar v vlogi mojstra žara na vrtu svoje gostilne (Foto: Tina Dokl)

Sezona žara pri Matičku je odprta

V četrtek, petek in soboto Pr` Matičku popoldne, po šesti, po novem prižgejo žar na oglje.

Čevapčiči, pleskavica s kajmakom, pastirski ražnjiči, svinjski vrat in rebra, muflonov hrbet s panceto, goveji beafsteak, piščančje prsi, so le drobec zamišljenih jedi z žara na oglje, z vrta gostilne Pr' Matičku na Primskovem v Kranju. Večina gostilno pozna predvsem po njenem kuharskem šefu in lastniku Matjažu Erzarju (z nadimkom Matiček) in divjačini, ki predstavlja eno največjih ljubezni v njegovem življenju.

Tokrat nam je za spremembo ob kozarcu temnega piva, in ne kakšnega dobrega vina, razložil: »Ne bo klasičnega žara. Vedno bom malo eksperimentiral. Včasih bo na meniju jagenjček, včasih odojek, včasih tudi ribe. Vsakič bo malce drugače. Od zlate klasike bo gost vedno lahko naročil čevapčiče, pleskavico, piščanca, svinjski vrat. Potem pa se bom še sproti kaj spomnil. Trenutno imamo muflona, biftek, svinjska rebra, v petek smo imeli ribo - pica.«

Zanimalo nas je, ali je muflona na žaru kaj težje pripraviti kot pleskavico. Matjaž se je nasmehnil: »Vsa skrivnost mesa je v marinadah. Bolj ko je meso uležano in pozorjeno, boljši je na koncu okus jedi. Drugače pa se na žaru muflon pač peče dlje časa kot pleskavica, na primer.«

Kako pa je s popečeno zelenjavo?

»Na žaru lahko spečeš vse. Lahko so to šparglji s pršutom, paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, krompir z zeliščnim maslom pa je tako stalnica našega menija z žara. Sem in tja bo na meniju tudi prebranac.«

Čeprav nekateri pravijo, da je treba papriko ali pa paradižnik olupiti pred pečenjem ali po pečenju na žaru, Matjaž meni, da je to pač stvar okusa. Edino s soljo moramo biti previdni: zelenjavo na žaru namreč solimo na koncu.

Z jedmi z žara so Pr' Matičku začeli pred dobrim tednom dni. Pripravili so prav zabavno odprtje sezone jedi z žara na oglje, za glasbeno vzdušje povabljenih pa je skrbel kranjski bend Slutnja poletja. Vendar s svojimi jedmi z žara niso vezani izključno samo na četrtek, petek in soboto. Odvisno od interesa in želja gostov.

Matjaž med mesnimi jedmi z žara težko najde nekaj, kar bi najbolj izpostavil, saj je ljubitelj naravnega, čim manj pečenega mesa. Čevapčiči so zanj tako takoj preveč pečeni.

In kaj ima najraje?

»Kaj imam najraje? Od divjačine imam najraje ženske (smeh – njegov in vseh bližnjih gostov na terasi gostilne.) Šalim se. Pravzaprav rad jem vse. V bistvu imam še najraje tisto, kar danes ljudje ne jedo več toliko. Kakšen dober 'šnicel', pa tudi dobra svinjska in telečja pečenka sta zakon. Vendar, saj veš, vsak dan ti ne prija isto.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / nedelja, 7. maj 2017 / 13:05

Kopi dodali še talilno peč

Kulturno društvo Možnar Koroška Bela, ki skrbi za ohranjanje tradicije na Koroški Beli – od prazničnega pokanja z možnarji do oglarstva – je tudi letos pri akumulacijskem jezeru Moste pripravilo oglar...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 6. marec 2012 / 07:00

Nagradili fotografijo Matica Zormana

Ljubljana - Naš sodelavec Matic Zorman je nagrajenec natečaja za slovensko novinarsko fotografijo leta Slovenia Press Photo 2012, namenjenega najboljšim fotoreporterskim d...

Kronika / torek, 6. marec 2012 / 07:00

Po nesreči odpeljal naprej

Podbrezje - Policija poizveduje za voznikom, ki je bil minuli četrtek okoli 18.50 udeležen v prometni nesreči v Podbrezjah. Pri trgovini z gradbenim materialom je neznani voznik...

Kronika / torek, 6. marec 2012 / 07:00

Preglasen kitarist

Kranj - V četrtek nekaj pred 15. uro so kranjske policiste zasuli s klici, ker je nekdo pred hotelom Creina v Kranju motil mimoidoče in goste hotela. Policisti so ob prihodu na k...

Zanimivosti / torek, 6. marec 2012 / 07:00

Žabicam pomagajo čez cesto

Hraše - V Društvu Žverca so v soboto začeli akcijo Pomagajmo žabicam v Hrašah 2012. Postavili so zaščitne ograje, žabicam pa čez cesto pomagajo vsak večer. Želijo si, da bi k akc...

Mularija / torek, 6. marec 2012 / 07:00

Junaki našega časa

Škofja Loka - Kdo so junaki našega časa in zakaj, je tema letošnjega otroškega parlamenta. V Škofji Loki ga jutri, 7. marca, ob 11. uri v sejni dvorani občine pripravlja tamkajšn...