Zanimivi ´rastoči beluši´, kot je svojo hladno jed poimenoval Igor Jagodic. (Foto: Tina Dokl)

Špargljevo povabilo

Špargljevo vino in zanimiv izbor prigrizkov v obliki ´finger fooda´. Hladni prigrizki in sladice, vključujoč šparglje, med toplimi jedmi pa šparglji v rižoti in s testeninami.

Sezona špargljev se v Sloveniji začne običajno v prvi polovici aprila, na Primorskem pa nekoliko prej, in traja do sredine junija. Dovolj dober razlog, da se ljudje zberejo in nazdravijo s sommeliersko izbranimi vini, špargljevimi vini, ter okusijo kakšno špargljevo dobroto, ki so jo pripravili člani Slovenske nacionalne kuharske reprezentance in Borbonini kuharski eksperti v Ljubljani.

Od vin so špargljev jedilnik dopolnili zeleni silvanec, malvazija, sauvignon, rumeni muškat in prav posebno špargljevo vino. Postrežena hrana je bila očem zanimiva, navdušil je okus sladice s šparglji in krem karamelo. Zelo inovativno je šparglje vpel v svojo zgodbo član nacionalne kuharske reprezentance Igor Jagodic, ki je eno jed predstavil v vrtnem lončku za kaktus, drugo pa postregel kar v jajčni lupini. Njegove jedi smo tako obiskovalci precej bolj gledali in spraševali po sestavinah, kot okušali. Pri drugih pa smo zasledili še kombinacije z mariniranim lososom, pršutom, kremnim sirom, limeto, baziliko, telečjim tatarjem, mariniranimi raki, paradižnikom in tudi tartufi.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 22. januar 2012 / 07:00

Bolezen, kaj si nam naredila (2)

Medtem ko nama njegova sestra postreže s kavo, tudi pove, da ima še zmeraj občutek kot bi bila sirota. Ne pomni, da bi bila kdaj deležna materine pozornosti, čeprav je ta Branka nenehno crkljala...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.