Jedi za spomladanske dni

Juha iz volovskega repa

Sestavine: 80 dag volovskega repa, 1,5 l vode, 2 drobni čebuli, 12 dag jušne zelenjave (korenje, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, list ohrovta in nekaj pora), sol, poper, žafran, muškatni orešček.

Fritati: 12 dag moke, 1,5 dl mleka (lahko tudi mineralna vod ), 2 jajci, sol, maščoba za peko.

Priprava: Volovski rep nasekamo in operemo. Zelenjavo očistimo, gomolj zelene, peteršiljevo korenino in korenje grobo narežemo. Na volovski rep nalijemo hladno vodo, pristavimo in pustimo vreti kakšno uro. Nato dodamo narezano zelenjavo in začimbe. Čebulo prej opečemo na štedilnikovi plošči. Juho solimo in začinimo, nato naj prikrito vre približno uro in pol. Kuhana naj stoji nekaj minut, da se očisti, nato pa jo precedimo. Čisti juhi dodamo sesekljan peteršilj. Juha je znatno boljša, če v njej kuhamo košček jeter.

Fritati: Iz razžvrkljanega testa spečemo tanke palačinke, jih zvijemo in narežemo.

Piščančje prsi z ajdovo kašo

Sestavine: 40 dag piščančjih prsi, 20 dag ajdove kaše, 10 dag na kocke narezanega paradižnika, 10 dag vloženih kumaric, 5 dag vloženih gobic, 10 dag šalotk v kisu, sesekljan česen in narezan drobnjak, oljčno olje, balzamični kis, sol, poper.

Priprava: Ajdovo kašo skuhamo, splaknemo, odcedimo in ohladimo. Piščančje prsi solimo, popramo, jih opečemo na maščobi in ohladimo. (Lahko pa vzamemo prsi pečenega piščanca). Zelenjavo narežemo poljubno, primešamo oljčno olje, kis, tri četrtine na kocke narezanih piščančjih prsi, sesekljan česen, peteršilj, sol in poper.

Na krožnike razporedimo dobro začinjeno solato, jo obložimo z v rožice zvitimi rezinami piščančjih prsi in poljubno okrasimo.

Dušena govedina v omaki

Sestavine: 70 dag govejega stegna (carski del), sol, poper, 1 žlica gorčice, 7 dag maščobe, 15 dag jušne zelenjave, 8 dag čebule, zeliščni šopek. Malo rjavega fonda, 2 dag moke, rdeče vino po potrebi, 3 dl kisle smetane.

Priprava: Mesu odstranimo kožice, ga osolimo, popopramo in namažemo z gorčico. V posodi segrejemo maščobo in na njej meso opečemo. Opečeno meso preložimo v drugo posodo in ga postavimo na toplo. Na ostanku maščobe prepražimo na kolobarje narezano zelenjavo, še preden zarumeni, dodamo še čebulo in prepražimo. Nato dodamo še zeliščni šopek in meso. Po potrebi zalivamo s fondom ali vodo, meso pa redno obračamo. Po kakšni uri dušenja, govedino spet vzamemo iz omake. Omako nekoliko pomokamo in dobro prepražimo, nato jo pretlačimo, ji dodamo vino in razredčeno kislo smetano, po okusu ji lahko dodamo še nekaj kapljic limonovega soka. Meso narežemo na rezine, jih položimo na krožnik in podlijemo z nekoliko omake.

Poleg lahko ponudimo kruhov cmok ali krompirjeve svaljke.

Orehova rezina s sladoledom

Sestavine: 60 dag orehov, 60 dag sladkorja, 15 dag moke, 1 dl beljakov, mleti cimet in klinčki.

Krema: 20 dag masla ali margarine, 20 dag sladkorja, 5 dl mleka, 15 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 6 dag moke, rum, vanilin sladkor, 15 dag mletih orehov.

Priprava: Mlete orehe, sladkor, moko in dišave premešamo in jih skupaj z beljaki zamesimo v testo. Testo naj v hladilniku počiva pol ure, nato ga razvaljamo na nekaj mm debeline. Prenesemo ga na pomokan pekač, kjer ga razrežemo na štiri enake pramene. V ogreti pečici ga svetlo rumeno zapečemo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga z nožem spodrežemo in pustimo stati do drugega dne. Za masleno kremo penasto umešamo maslo in sladkor. V kotličku mešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo moko in vanilin sladkor, da je zmes gladka. Dolijemo nekaj žlic vrelega mleka in gladko razmešamo. V kotliček vlijemo še preostalo vrelo mleko in kuhamo tri minute, pri tem pa neprestano mešamo s šibo. Ohlajeni jajčni kremi primešamo masleno kremo in mlete orehe. S pripravljeno kremo napolnimo rezine in ko se nekoliko strdijo, jih prelijemo s čokoladno glazuro. Ohlajene rezine narežemo šele pred serviranjem. Poleg ponudimo vanilijev sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 10. maj 2022 / 08:43

Dan Civilne zaščite Občine Kranjska Gora

Kranjska Gora – Občinski štab CZ Občine Kranjska Gora vabi občane na prireditev Dan Civilne zaščite, in sicer v sredo, 11. maja, ob 18. uri. Podelili bodo priznanja prostovoljcem in organizacijam,...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. oktober 2021 / 20:13

Posebna gostja

V spomin na dan, ko je pred daljnimi 460 leti tam pridigal in prenočil Primož Trubar, so na Blejskem gradu odkrili spominsko ploščo. Pri tem so, kot se ob takšni priložnosti tudi spodobi, pripravil...

GG Plus / ponedeljek, 18. oktober 2021 / 20:11

SLO: časi, kraji, ljudje

»Samostojnost prinaša večjo odgovornost. Mi pa se državni odgovornosti za slovenščino izogibamo, na kar nazorno kaže nezanimanje politike za realna jezikovna vprašanja ob hkratnem ponavljanju gesel...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. oktober 2021 / 20:10

Jesen

Ko začne dolžina noči nezadržno preganjati dan, ob jutrih pa širne planjave pobeli prva slana, se zavemo, da je tu jesen – letni čas, ki nas s toplimi čarobnimi barvami vabi v objem narave. Jesensk...

Kranj / ponedeljek, 18. oktober 2021 / 18:54

Postavili jekleni poligon

Kranj – V sredo so na spodnjem parkirišču ob cesti na Šmarjetno goro v Stražišču odprli jekleni poligon za vadbo na prostem, šestnajsti v mreži jeklenih poligonov, ki v sodelovanju Skupine SIJ – Sl...

GG Plus / ponedeljek, 18. oktober 2021 / 18:53

Odvetnik

»Vi si lahko kupite vozovnico do Ljubljane, za mizo pa bo potrebno počakati nekaj dni,« sem zvedel na postaji. »Prinesti mi morate potrdilo, da ste nepremičnino res kupili in dovoljenje nekdanjega...