Kruha in iger za direktorja JGZ ALC Lesce!

Bolj kot vaše vprašanje, kaj se dogaja s tem našim letališčem v prispevku "Kruh in igre", se zdaj postavlja vprašanje, ali je z vašim zdravjem vse v redu g. Škofic in ali ste za svoje fantazme, ki jih tako vehementno trosite, vsaj v vasi, kjer prebivate, pridobili široki konsenz sovaščanov. V bližnji in daljni okolici ga nimate, oziroma vašega "programa" nismo zasledili niti na zadnjih volitvah, niti ga ni v izjemno briljantnem literarnem delu, ki ima naslov "Strategija razvoja letališča Lesce 2007-2013".

Govorite o zavajanju in strogo namenski rabi 2,4 milijona evrov našega denarja, hkrati pa omenjate, kako težko je ta denar zaslužiti. Ob tem se zdi, kot da vam je med pisanjem prve in zadnje vrstice nekajkrat odpovedal spomin ali sposobnost zdrave razumske presoje.

 

Dejstvo je, da teh težkih milijonov za asfaltiranje 5 hektarov zelenih polj niste niti vi niti župan zadeli na loteriji. V tem primeru bi ga bilo loteriji res nespametno vrniti. V vseh vaših javnih traktatih se zato spretno izogibate nedvomnemu dejstvu, da smo ta denar zaslužili vsi Slovenci in se zato lahko z vso pravico sprašujemo, ali je namen njegove porabe res racionalen. Ker iz vaših besed ni možno sklepati, da se tega zavedate, je nujno treba napisati nekaj sledečih vrstic.

 

V "Uredbi o državnem lokacijskem načrtu za izgradnjo avtoceste" je brez strokovnih utemeljitev, študij in drugih nujno potrebnih verifikacijskih postopkov in dokumentov za lase privlečena in zaukazana prestavitev vzletno-pristajalne steze. Nikjer v uredbi ni napisano, da je obratovalno dovoljenje za avtocesto vezano na prestavitev vzletno-pristajalne steze, kar dokazuje tudi dejstvo, da letalski promet vse od izgradnje avtoceste poteka na stari vzletno-pristajalni stezi, avtocesta pa ima gradbeno in obratovalno dovoljenje. Za tako veliko investicijo ni bil izdelan niti en list investicijskega elaborata, ki bi strokovno analitično utemeljil smiselnost, donosnost in rentabilnost take investicije. So potem govorice o političnem projektu in postavljanju spomenikov res samo iz trte izvite?

 

Mar ni res, da je glavni uporabnik letališča Aeroklub ALC Lesce, ki ima po naših informacijah okrog 360 formalnih članov, od tega jih je le približno 70 članov iz bližnjega območja? Po naših informacijah redno ali zelo pogosto letališče uporablja približno sto letalcev, od teh komaj šestdeset, ki so tudi občani občine Radovljica. Ob upoštevanju teh zelo realnih podatkov ugotovimo, da smo ostali občani s strani občinske oblasti izjemno diskriminirani. Če upoštevamo vseh 360 letalcev ugotovimo, da je občinska oblast za zadovoljevanje letalske adrenalinske zasvojenosti na posameznika investirala dobrih 2.400 evrov, ali neverjetnih 40.000 evrov na občana letalca. Mi zdaj lahko odgovorite, kdaj bodo radovljiški kolesarji, pešci, kulturniki, muzealci, glasbeniki itd. deležni od župana podobnih deležev v obliki kolesarskih stez, urejenih pločnikov in kulturnih dogodkov na malce višjem nivoju, kot je veselica večno mladih?

 

Zato je zdaj čas za odgovor na vaše vprašanje, kdo koga zavaja. V kontekstu gospodarske krize in vašega spoznanja o težko zasluženem denarju, bi bila vrnitev teh 2,4 mio evrov v državni proračun edina poštena poteza do države in državljanov.

 

In še o vašem napletanju o raju z mlekom in medom ter z delovnimi mesti, ki naj bi jih vaši načrti razvoja letališča (nikjer javno verificirani), prinašali. Ali lahko vaše trditve podkrepite z verodostojnimi analizami ali konkretnimi zavezami? Če jih imate, zakaj jih potem ne objavite vsaj v Deželnih novicah? Če pa je vse to vaše nakladanje plod "Ministrstva za resnico" v radovljiški občini, vam pa predlagam sprijaznjenje z dejstvom, da vsi občani pač nimamo opranih možganov in da znamo misliti tudi s svojo glavo. Izrecno pa nas ne mika misliti z vašo, čeprav vas (pre)dobro plačujemo, da nam skoraj v vsakih DN solite pamet.

 

Marjan Mertelj,

tajnik Društva gibanja proti

širitvi in hrupu letališča Lesce

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sobota, 19. maj 2018 / 10:36

Koncert Odpri oči srca

Škofja Loka – Mladinski pevski zbor MPZ Škofja Loka in Prosvetno društvo Sotočje vabita na letni koncert z naslovom Odpri oči srca, ki bo v soboto, 19. maja, ob 19.30 v kapucinski cerkvi sv. Ane v...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:27

Aktivno varstvo za starejše

V Centru starejših Medvode so predstavili novo storitev, dnevno varstvo za starejše, ki že poteka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:25

Vse večja nasprotja med javnim in zasebnim

»V mestnih gozdovih so vse večja nasprotja med zasebnim in javnim interesom,« ugotavlja gozdar Martin Umek in pri tem za zgled dobrega gospodarjenja z mestnimi gozdovi daje Mestno občino Celje.

Gospodarstvo / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:23

Slovenci precej zadržani do skladov

Čeprav smo med bolj varčnimi narodi v Evropi, pa Slovenci še vedno največ varčujemo v gotovini in depozitih, le malo se odločamo za naložbe v vzajemne sklade.

GG Plus / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:22

Restavratorski oddelek

Gorenjski muzej si je že štiri leta po ustanovitvi pridobil delovno mesto restavratorja, ki ga je zasedel mag. Borut Sajovic, akademski kipar in restavrator specialist. V začetnih petdesetih letih...

GG Plus / ponedeljek, 7. maj 2018 / 18:07

Na Bledu pognal korenine

Naziv častni občan Bleda so letos podelili tudi zdravniku Branku Brodniku, ki je še po upokojitvi izredno dejaven – ne samo na svojem strokovnem področju, ampak še na mnogih drugih, saj se ukvarja tud...