Drago in Branka Kenda: "Pri nas res lahko rečemo, da kruh delamo z ljubeznijo. Vsak hlebec kruha gre namreč vsaj petkrat skozi roke peka, medtem ko ga v velikih pekarskih obratih v roke primejo samo toliko, da ga položijo v košaro." (Foto: Tina Dokl)

Vsak hlebec petkrat skozi roke peka

Blejska pekarna Planika, ki sodi med največje zasebne pekarne na Gorenjskem, letos praznuje dvajsetletnico. Posebnost njihove pekarne je, da vse izdelke še vedno obdelujejo predvsem ročno.

Izučenega peka je danes zelo težko dobiti, pravita Branka in Drago Kenda, čeprav bi jim zagotovila tudi štipendijo. »Mladih ne vleče v ta poklic, ker je to težko delo, ki ga je treba opravljati tudi ponoči.«

»Pri nas še ohranjamo pravo obrtniško pekovsko znanje,« sta poudarila lastnika pekarne Planika Drago in Branka Kenda. Zato dajejo prednost ročni izdelavi kruha po starem postopku brez konzervansov in aditivov. Pečejo ga v sto let stari zidani krušni peči, kar daje kruhu svojevrsten domač okus. »Razen tega uporabljamo manj soli, zato so naši izdelki tudi bolj zdravi,« je še dodal Drago Kenda.

Začetki pred dvajsetimi leti, se spominja Drago Kenda, so bili precej skromni. Bili so trije zaposleni v enem samem prostoru in z eno samo pečjo. A so dokaj hitro prodrli na tržišče, saj so bile v tistem času zasebne pekarne še dokaj redke in so ljudje hlepeli po novih vrstah kruha. Njihove izdelke sta na svojih policah ponujali dve večji trgovski verigi, naročila so imeli tudi za vse šole v okolici. Zato so iz leta v leto povečevali število zaposlenih, leta 1994 pa so pekarno tudi razširili in postavili novo zidano peč za peko kruha. Obenem so vsako leto ponudili vsaj pet novih izdelkov. Med drugim so znani po svojih domačih piškotih, ki jih izdelujejo po starem receptu, njihova priprava pa se prav tako odvija ročno. Pred trinajstimi leti so zaposlili tudi peka, ki se je specializiral za izdelavo priljubljenega bureka. To se je izkazalo za izredno dobro poslovno potezo, saj je povpraševanje po tem izdelku izredno, med drugim tudi v večjih trgovskih centrih ter delavskih in šolskih kuhinjah. Svojo ponudbo so kmalu dopolnili še z zamrznjenim pekovskim pecivom, zato so v letu 1999 znova razširili delovne površine in postavili dve novi hladilnici. Ta čas redno zaposlujejo 25 ljudi, pri delu pa si pomagajo tudi s študenti. Zaradi vse večjih pritiskov na znižanje cen, je pojasnil Kenda, so se pred leti odločili tudi za lastno mrežo devetih trgovin od Kranja do Kranjske Gore. Razen tega so letos odprli bar Planinček ob njihovi prodajalni na Bledu, prvič pa bodo odprli še trgovino na Šobcu.

V zadnjem času, pravi Drago Kenda, se soočajo s precejšnjo konkurenco malih pekarn, zaradi česar jim je prodaja upadla za trideset do štirideset odstotkov. »Vendar pa se mnoge stranke že vračajo, saj cenijo kakovost naših izdelkov,« je poudaril Kenda. Delo v pekarni bosta nadaljevala tudi sin in hčerka, ki sta že zdaj zaposlena v pekarni, čeprav se zavedata, pravi Drago Kenda, da je to težko delo. A očitno, meni, imajo to v krvi, saj je pred dvajsetimi leti tudi sam udobno službo komercialista zamenjal za garaško delo peka. »A že doma sem ves čas nekaj pekel in cvrl in užival v tem. Moji sorodniki na Primorskem pravijo, da imam to po moji mami, ki je prav tako imela pekarno, kruh pa je v koših prodajala po Šenturski Gori,« je še razložil Drago Kenda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 22. oktober 2009 / 07:00

Rakovec dobil dovoljenje za vodenje Triglava

Ljubljana - Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je že na seji 24. avgusta za predsednika uprave imenoval Matjaža Rakovca, tedanjega direktorja območne enote Ljubljana, ki...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Mladi kuharji tokrat tekmovali na Gorenjskem

Radovljica - Na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica je bilo pred kratkim zadnje izmed treh predtekmovanj najboljših obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev. Potem...

Avtomobilizem / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Športnik med limuzinami

Nova generacija Audija A8 je nabita s sodobno tehnologijo.

Nasveti / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Protibolečinska vrbova skorja

V začetku 19. stoletja so znanstveniki iz vrbovega lubja izolirali salicin, predstopnjo salicilne kisline, ki je v čisti obliki osnova za izdelavo aspirina. Ali tudi vi v tem hipu razmišljate, da bi b...

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Uprava Mercatorja si kupuje lastnike

Ljubljana - Nadzorni svet družbe Poslovni sistem Mercator, d. d., je na četrtkovi seji sprejel predlog, da bosta uprava in nadzorni svet skupščini delničarjev predlagala v potrdi...

GG Plus / sreda, 28. april 2010 / 07:00

Nujnost dodatnega varčevanja za starost

Zadnja, krizna leta so pokazala, da mora biti varčevanje ali zavarovanje za lepšo starost tudi varno. Je tehtanje med varnostjo in donosnostjo privarčevanih sredstev za starost sploh smiselna?