Drago in Branka Kenda: "Pri nas res lahko rečemo, da kruh delamo z ljubeznijo. Vsak hlebec kruha gre namreč vsaj petkrat skozi roke peka, medtem ko ga v velikih pekarskih obratih v roke primejo samo toliko, da ga položijo v košaro." (Foto: Tina Dokl)

Vsak hlebec petkrat skozi roke peka

Blejska pekarna Planika, ki sodi med največje zasebne pekarne na Gorenjskem, letos praznuje dvajsetletnico. Posebnost njihove pekarne je, da vse izdelke še vedno obdelujejo predvsem ročno.

Izučenega peka je danes zelo težko dobiti, pravita Branka in Drago Kenda, čeprav bi jim zagotovila tudi štipendijo. »Mladih ne vleče v ta poklic, ker je to težko delo, ki ga je treba opravljati tudi ponoči.«

»Pri nas še ohranjamo pravo obrtniško pekovsko znanje,« sta poudarila lastnika pekarne Planika Drago in Branka Kenda. Zato dajejo prednost ročni izdelavi kruha po starem postopku brez konzervansov in aditivov. Pečejo ga v sto let stari zidani krušni peči, kar daje kruhu svojevrsten domač okus. »Razen tega uporabljamo manj soli, zato so naši izdelki tudi bolj zdravi,« je še dodal Drago Kenda.

Začetki pred dvajsetimi leti, se spominja Drago Kenda, so bili precej skromni. Bili so trije zaposleni v enem samem prostoru in z eno samo pečjo. A so dokaj hitro prodrli na tržišče, saj so bile v tistem času zasebne pekarne še dokaj redke in so ljudje hlepeli po novih vrstah kruha. Njihove izdelke sta na svojih policah ponujali dve večji trgovski verigi, naročila so imeli tudi za vse šole v okolici. Zato so iz leta v leto povečevali število zaposlenih, leta 1994 pa so pekarno tudi razširili in postavili novo zidano peč za peko kruha. Obenem so vsako leto ponudili vsaj pet novih izdelkov. Med drugim so znani po svojih domačih piškotih, ki jih izdelujejo po starem receptu, njihova priprava pa se prav tako odvija ročno. Pred trinajstimi leti so zaposlili tudi peka, ki se je specializiral za izdelavo priljubljenega bureka. To se je izkazalo za izredno dobro poslovno potezo, saj je povpraševanje po tem izdelku izredno, med drugim tudi v večjih trgovskih centrih ter delavskih in šolskih kuhinjah. Svojo ponudbo so kmalu dopolnili še z zamrznjenim pekovskim pecivom, zato so v letu 1999 znova razširili delovne površine in postavili dve novi hladilnici. Ta čas redno zaposlujejo 25 ljudi, pri delu pa si pomagajo tudi s študenti. Zaradi vse večjih pritiskov na znižanje cen, je pojasnil Kenda, so se pred leti odločili tudi za lastno mrežo devetih trgovin od Kranja do Kranjske Gore. Razen tega so letos odprli bar Planinček ob njihovi prodajalni na Bledu, prvič pa bodo odprli še trgovino na Šobcu.

V zadnjem času, pravi Drago Kenda, se soočajo s precejšnjo konkurenco malih pekarn, zaradi česar jim je prodaja upadla za trideset do štirideset odstotkov. »Vendar pa se mnoge stranke že vračajo, saj cenijo kakovost naših izdelkov,« je poudaril Kenda. Delo v pekarni bosta nadaljevala tudi sin in hčerka, ki sta že zdaj zaposlena v pekarni, čeprav se zavedata, pravi Drago Kenda, da je to težko delo. A očitno, meni, imajo to v krvi, saj je pred dvajsetimi leti tudi sam udobno službo komercialista zamenjal za garaško delo peka. »A že doma sem ves čas nekaj pekel in cvrl in užival v tem. Moji sorodniki na Primorskem pravijo, da imam to po moji mami, ki je prav tako imela pekarno, kruh pa je v koših prodajala po Šenturski Gori,« je še razložil Drago Kenda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Anketa: Okraševanje za praznike

Pred vrati so božični in novoletni prazniki. Na to opozarjajo tudi lučke, ki že nekaj časa krasijo predvsem trgovske centre in središča mest. Kako pa vi za praznike okrasite svoje domove?

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Prstomet, boj za milimetre

Verjetno vas je malo med bralci, ki bi kdaj slišali za igro oziroma šport, ki se imenuje prstomet.

GG Plus / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Novinci med gorskimi kolesi

Morda ste jih že opazili. Če ste jih, potem ste se verjetno začudili ali celo ustrašili. Na prvi pogled so povečana gorska kolesa ali močno odebeljena kolesa za treking.

GG Plus / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Prvič bo šla na tekmo

Znani in šport: Monika Tavčar, radijski glas in voditeljica številnih prireditev, je presenetila številne in se pred štirimi leti začela ukvarjati s športom. Za rekreacijo hodi v fitnes in teče.

Zanimivosti / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo praznuje

Naklo - Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo praznuje petnajstletnico delovanja. Ta petek ob 18. uri bodo v prostorih Doma Janeza Filipiča v Naklem odprli razstavo, na kat...

Zanimivosti / sreda, 11. maj 2011 / 07:00

Tekmovali slepi in slabovidni šahisti

Okroglo - Pred prazniki je v domu oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije na Okroglem pri Kranju potekalo odprto posamično državno prvenstvo slepih in slabovidnih v...