Vsak hlebec petkrat skozi roke peka
Blejska pekarna Planika, ki sodi med največje zasebne pekarne na Gorenjskem, letos praznuje dvajsetletnico. Posebnost njihove pekarne je, da vse izdelke še vedno obdelujejo predvsem ročno.
»Pri nas še ohranjamo pravo obrtniško pekovsko znanje,« sta poudarila lastnika pekarne Planika Drago in Branka Kenda. Zato dajejo prednost ročni izdelavi kruha po starem postopku brez konzervansov in aditivov. Pečejo ga v sto let stari zidani krušni peči, kar daje kruhu svojevrsten domač okus. »Razen tega uporabljamo manj soli, zato so naši izdelki tudi bolj zdravi,« je še dodal Drago Kenda.
Začetki pred dvajsetimi leti, se spominja Drago Kenda, so bili precej skromni. Bili so trije zaposleni v enem samem prostoru in z eno samo pečjo. A so dokaj hitro prodrli na tržišče, saj so bile v tistem času zasebne pekarne še dokaj redke in so ljudje hlepeli po novih vrstah kruha. Njihove izdelke sta na svojih policah ponujali dve večji trgovski verigi, naročila so imeli tudi za vse šole v okolici. Zato so iz leta v leto povečevali število zaposlenih, leta 1994 pa so pekarno tudi razširili in postavili novo zidano peč za peko kruha. Obenem so vsako leto ponudili vsaj pet novih izdelkov. Med drugim so znani po svojih domačih piškotih, ki jih izdelujejo po starem receptu, njihova priprava pa se prav tako odvija ročno. Pred trinajstimi leti so zaposlili tudi peka, ki se je specializiral za izdelavo priljubljenega bureka. To se je izkazalo za izredno dobro poslovno potezo, saj je povpraševanje po tem izdelku izredno, med drugim tudi v večjih trgovskih centrih ter delavskih in šolskih kuhinjah. Svojo ponudbo so kmalu dopolnili še z zamrznjenim pekovskim pecivom, zato so v letu 1999 znova razširili delovne površine in postavili dve novi hladilnici. Ta čas redno zaposlujejo 25 ljudi, pri delu pa si pomagajo tudi s študenti. Zaradi vse večjih pritiskov na znižanje cen, je pojasnil Kenda, so se pred leti odločili tudi za lastno mrežo devetih trgovin od Kranja do Kranjske Gore. Razen tega so letos odprli bar Planinček ob njihovi prodajalni na Bledu, prvič pa bodo odprli še trgovino na Šobcu.
V zadnjem času, pravi Drago Kenda, se soočajo s precejšnjo konkurenco malih pekarn, zaradi česar jim je prodaja upadla za trideset do štirideset odstotkov. »Vendar pa se mnoge stranke že vračajo, saj cenijo kakovost naših izdelkov,« je poudaril Kenda. Delo v pekarni bosta nadaljevala tudi sin in hčerka, ki sta že zdaj zaposlena v pekarni, čeprav se zavedata, pravi Drago Kenda, da je to težko delo. A očitno, meni, imajo to v krvi, saj je pred dvajsetimi leti tudi sam udobno službo komercialista zamenjal za garaško delo peka. »A že doma sem ves čas nekaj pekel in cvrl in užival v tem. Moji sorodniki na Primorskem pravijo, da imam to po moji mami, ki je prav tako imela pekarno, kruh pa je v koših prodajala po Šenturski Gori,« je še razložil Drago Kenda.